e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Η ελευθερία ως αγαθό

Τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, τα μαρτύρια των νεομαρτύρων, η στέρηση του αγαθού της ελευθερίας, ωρίμασαν στο ελληνικό έθνος την ιδέα, της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό.
Η στέρηση του αγαθού της ελευθερίας του έθνους οδήγησε στην επανάσταση για την απόκτησή του.

Η ελευθερία κατακτήθηκε πάλι μόλις πίστεψαν σ' αυτήν. Η αγάπη για την ελευθερία έσπασε τα δεσμά και οι αγωνιστές πολέμησαν ελεύθεροι γι' αυτήν.

Φέτος, διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, σε μια επετειακή χρονιά, καλούμαστε όλοι να τιμήσουμε τους αγωνιστές της ελευθερίας μας. Σήμερα ζούμε ελεύθεροι, αφού εισήλθαμε στον κόπο των ηρωικών προγόνων μας, οι οποίοι θυσίασαν την ζωή τους «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία».

Καλούμαστε σήμερα, 200 χρόνια μετά, να μη μείνουμε σε συμβολικές επετειακές εκδηλώσεις. Καλούμαστε σήμερα, μέσα από τις δύσκολες συνθήκες, που βιώνουμε, να φανούμε αντάξιοι απόγονοι ηρώων. Καλούμαστε να μιμηθούμε την αγάπη για την πίστη την ορθόδοξη και για την πατρίδα. Καλούμαστε να αγωνιστούμε ενάντια στον εγωιστικό μας ζυγό, ο οποίος μας έχει σκλαβώσει σε μια κατάσταση τρόμου, ταραχής και απελπισίας.

Ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου «θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» είναι, από πλευράς μηνυμάτων και συμβολισμών, επίκαιρος και διδακτικός, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά για κάθε νοήμονα άνθρωπο, που θέλει να ζει ελεύθερα, μέσα στα όρια, που επιτάσσει ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου.

Θέλει αρετή και τόλμη ο αγώνας για ελευθερία μέσα σε μια σύγχρονη κοινωνία, που δείχνει να καταρρέει από έλλειψη ηθικών αξιών, ανεξέλεγκτων φονταμενταλιστικών κινημάτων, έλλειψη αγάπης στις σχέσεις των ανθρώπων, που συνθέτουν την κοινωνία.

Τα 200 χρόνια μετά... ας γίνουν αφορμή για αγώνα για μια επανάσταση, που θα φέρει την πραγματική ελευθερία στον κόσμο μας, που θα φέρει το χαμόγελο του αγωνιστή στα χείλη όλων. 

+ αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: