e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η ενότητα της Ορθοδοξίας στον κύβο

Σύναξη Προκαθημένων στην Πόλη (6-3-2014) - Φωτ. Νίκος Μαγγίνας 


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Όπως πληροφορούμαστε από την Ρωσική Εκκλησία, την 1η Μαρτίου 2021 διεξήχθη στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων».
Εκεί ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας αρχιεπίσκοπος Βλαντικαυκάζ και Αλανίας Λεωνίδας παρουσίασε την εισήγηση του με τίτλο «Εκκλησιαστικά σχίσματα στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο ως εργαλείο της γεωπολιτικής».
Αναφερθείς στο Ουκρανικό ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ παραλλήλισε την κατάσταση με εκείνη στην Ουκρανία, όπου ο τέως πρόεδρος Ποροσένκο επίσης πόνταρε στην υποστήριξη της αντικανονικής δομής. 
Κάνοντας λόγο για το ανακηρυχθέν το 2018 με ωμή αθέτηση των εκκλησιαστικών κανόνων «αυτοκέφαλο» της λεγόμενης «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» (ΟΕΟ), ο αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας υπέδειξε ότι «εξ αρχής αυτό αποτελεί πολιτικό σχέδιο, που αποβλέπει στην αποδυνάμωση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στον διαμελισμό της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και στον περαιτέρω διχασμό των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας». 
Ο αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας, δηλαδή, απόλυτα συντονισμένος στο μοτίβο του Προέδρου του, μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος "με εντολή των ΗΠΑ προσπαθεί να θάψει την επιρροή της Ορθοδοξίας". 
Ο Βαρθολομαίος ως «η καταστροφή της Ορθοδοξίας» είναι η μόνιμη επωδός των Ρώσων. Ίσως ο μουσικολογιώτατος Βολοκολάμσκ συνθέσει ένα έργο για χορωδία και ορχήστρα, όπου τα έγχορδα σε ένα καταιγιστικό presto θα ενισχύουν τις κραυγές της χορωδίας, η οποία θα επαναλαμβάνει αντί του «Αλληλούια» (όπως στον «Μεσσία» του Χαίντελ) τη φράση «Βαρθολομαίος ο καταστροφεύς της Ορθοδοξίας». 
Αλλά τι εννοούν οι Ρώσοι με την «καταστροφή της Ορθοδοξίας»; 
Στηριζόμενοι πάντα στη λογική των αριθμών - άρα στην αναμφισβήτητη αριθμητική υπεροχή τους - αλλά και στον σφιχταγκαλιασμό με το Ρωσικό Κράτος, που θέλει την Εκκλησία βασικό μοχλό της επεκτατικής Ρωσικής πολιτικής, θεωρούν εαυτούς ως την μόνη Ορθοδοξία! Οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι υπάρχουν περίπου ως «φόρου υποτελείς». 
Το Ουκρανικό έφερε τα πάνω κάτω γι’ αυτούς! Χρόνια ολόκληρα η παράταξη στην Ουκρανία που επεδίωκε το Αυτοκέφαλο, ήταν στη γωνία ως «σχισματικοί – τέρατα». Οι όποιες προσπάθειες για διευθέτηση του θέματος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τορπιλίστηκαν από τους Ρώσους. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το 2008 το Κίεβο και ενώ το αίτημα για Αυτοκεφαλία ήταν εντονότατο ο Πατριάρχης δεν το ικανοποίησε. Το έκανε μετά από 10 χρόνια, με πολλή προσοχή, και αφού είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με την Ρωσική Εκκλησία, η οποία λόγω των λανθασμένων χειρισμών της ετέθη μόνη της στη γωνία. 
Η Ρωσική Εκκλησία που σήμερα έχει στοχοποιήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ίσως θα πρέπει να θυμηθεί ότι ο Βαρθολομαίος αγωνίστηκε σκληρά για την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία, περισσότερο από κάθε άλλο προκάτοχό του. 
- Επισκέφθηκε όλες τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες και μία και δύο και τρεις φορές, ανάλογα με τις περιστάσεις. 
- Συγκάλεσε και προήδρευσε (διότι μόνον αυτός έχει το δικαίωμα) πανορθόδοξες Συνόδους για να λυθούν εσωτερικά προβλήματα που ταλάνιζαν μερικές αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Βουλγαρίας, Ιεροσολύμων, Κύπρου). 
- Εγκαινίασε μόλις έξι μήνες μετά την ανάρρησή του στον Οικουμενικό Θρόνο πριν από 30 χρόνια, τον θεσμό των Συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων. 
- Προώθησε την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την οποία και τελικώς συγκάλεσε το 2016, παρά την αντίδραση και την απουσία της Εκκλησίας της Ρωσίας και τριών άλλων Εκκλησιών που θέλησαν ή αναγκάσθηκαν να την ακολουθήσουν. 
Σε όλες τις φάσεις της πολυετούς προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και σ' όλες τις Συνάξεις των Ορθοδόξων Προκαθημένων, η Ρωσική Εκκλησία ήταν εκείνη η οποία συστηματικά αντιδρούσε, μειοψηφούσε και υπονόμευε τις προσπάθειες του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος προσπαθούσε, όχι βέβαια να θάψει την επιρροή της Ορθοδοξίας, αλλά να την ενισχύσει και να την προβάλλει για μία κοινή μαρτυρία των Ορθοδόξων στον σύγχρονο κόσμο. 
Επί του νυν Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε το 2010 επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. 
«Σας παρακαλούμε να νιώθετε εδώ ότι είναι το σπίτι σας», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος στην ομιλία του κατά το πατριαρχικό συλλείτουργο που τελέστηκε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στον Ναό του Σωτήρος Χριστού. 
Στις μέρες μας, ο Πατριάρχης Μόσχας δεν μπορεί να επισκεφθεί το Κίεβο, όπου υπάρχει η εν Ουκρανία Ρωσική «δικαιοδοσία» του, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. 
Αντιθέτως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί τον Αύγουστο στο Κίεβο, μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Ουκρανίας, στερεώνοντας με την παρουσία Του την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Και από εκεί, από το Κίεβο, από την έδρα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, θα μνημονεύσει «Κυρίλλου Μόσχας»! Για να αποδειχθεί περίτρανα πως αυτός, ο «καταστροφέας της Ορθοδοξίας», δεν είναι παρά η ενότητα της Ορθοδοξίας στον κύβο! Για όποιον, φυσικά, μπορεί να δει πέρα από τη μύτη του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: