e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

200ή Επέτειος Μνήμης του Εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στο Μόναχο

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την θλιβερή επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος -ως γνωστόν- απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821 και το τίμιο σώμα του κρεμάστηκε στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία μας τέλεσε μια σύντομη ακολουθία στα Προπύλαια του Μονάχου, όπου είναι γραμμένα ονόματα των αγωνιστών και ηρώων της επανάστασης 1821 και ως πρώτο το όνομα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

Την ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, με τροπάρια από την ακολουθία του Αγίου Εθνομάρτυρα Γρηγορίου Ε΄και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων του 1821. Έψαλλε ο πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος.
 
Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. Βασίλειος Γκουλούσης και η αρχαιολόγος-φιλόλογος κ. Μαρία Λιάνου. Λόγω των προστατευτικών μέτρων της Βαυαρικής Πολιτείας για την προστασία από τον κωρονοιό δεν κατέστη δυνατό να παραστούν περισσότερα μέλης της Παροικίας μας στην τελετή.
 
Ο παριστάμενος εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Σιώμος απαθανάτισε την εκδήλωση αυτή με τις συνημμένες φωτογραφίες.
 
Με ευχές
 
π. Απόστολος










Δεν υπάρχουν σχόλια: