e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Αγία Σοφία Κιέβου, 22.8.2021: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ - ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, με τον φακό των Ουκρανών


Στον χώρο της Αγίας Σοφίας Κιέβου, υπό από τον ανοιχτό ουρανό, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή του Προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄ και του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου. 

Στη Θεία Λειτουργία πήραν μέρος περίπου 15.000 πιστοί, ιερείς, οι αρχιερείς της Ουκρανικής Εκκλησίας, μοναχοί από το Άγιο Όρος, εκπρόσωποι της πολιτείας και άλλοι επίσημοι καλεσμένοι. Η Λειτουργία έγινε σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, ιδιαίτερα όταν σύσσωμοι οι ιερείς που συμμετείχαν τραγούδησαν στον Παναγιώτατο το «Έτη πολλά», ενώ οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να φωνάζουν «Ευχαριστώ», ευγνωμονώντας τον για την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία. 

Μετά τη λαμπρή Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στον ουκρανικό λαό λέγοντας ότι η Βάπτιση των Ρως – Ουκρανίας ισχυροποίησε τις σχέσεις μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και του Κιέβου. Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είπε ότι ο σφετερισμός του Κιέβου έγινε σε μια στιγμή όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρέθηκε μια δύσκολη θέση. Παράλληλα, όσον αφορά την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, είπε ότι για πολλά χρόνια η Μητέρα Εκκλησία έδινε την ευκαιρία σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιτύχουν συμφιλίωση μεταξύ αυτών που έχουν αποκοπεί, να αποκαταστήσουν την εκκλησιαστική ζωή στην ενότητα.

Όπως είπε ο Παναγιώτατος, η Αγία Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει παραχωρήσει την Αυτοκεφαλία σε πολλές εκκλησίες -ξεκινώντας από την Εκκλησία της Ρωσίας μέχρι και την πρόσφατη στην Εκκλησία της Ουκρανίας- δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δίνει συνεχώς. Ταυτόχρονα, διατηρώντας την ακεραιότητα, την ενότητα, συνεχώς θυσιάζοντας, γεννά και αναβιώνει Τοπικές Εκκλησίες με σκοπό την σωτήρια υπηρεσία προς όφελος του λαού του Θεού, φροντίζοντας τις ειδικές ανάγκες του ποιμνίου. Είπε ακόμα ότι η Αυτοκεφαλία δεν δίνεται με κριτήρια εθνικότητας αλλά με το κριτήριο σκοπιμότητας για το ποίμνιο με σωτήρια προοπτική.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε όλη την Ουκρανία και προσέφερε Άγιο Μύρο στον Επιφάνιο. 

Στην δική του ομιλία ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος είπε ότι δεν γνώρισαν όλοι οι ορθόδοξοι πιστοί στην Ουκρανία την πληρότητα της Αλήθειας και δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις διδαχές της Εκκλησίας, εννοώντας τους πιστούς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. «Όχι όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί γνώρισαν την πληρότητα της Αλήθειας, δεν ακολουθούν ακόμα όλοι τη διδασκαλία της Εκκλησίας και την Κανονική (εκκλησιαστική) τάξη, ακολουθώντας ακόμα τον διαχωρισμό και απομακρυνόμενοι από την επικοινωνία, αλλά και για αυτούς προσευχόμαστε σήμερα στη Λειτουργία και για αυτούς επίσης κάναμε την αναίμακτη θυσία, έχοντας την βεβαιότητα ότι στην ευλογημένη από τον Θεό ώρα και αυτοί θα γνωρίσουν την Αλήθεια και θα ενωθούν με την πληρότητα της Τοπικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», είπε ο Επιφάνιος. 

Επίσης ο Μητροπολίτης Επιφάνιος επεσήμανε τη μεγάλη χαρά, η οποία γεμίζει τις καρδιές, όταν στο ιστορικά άγιο -για τον ουκρανικό λαό- μέρος, στον καθεδρικό ναό των μητροπολιτών του Κιέβου, πραγματοποιήθηκε Λειτουργία στην οποία πρωτοστάτησαν δύο προκαθήμενοι. Ο ίδιος ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν σε αυτήν ενώ τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το Μεγάλο Σταυρό του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ, μία διάκριση της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας


Просто неба, біля тисячолітньої святині Православної Церкви – Собору святої Софії Київської 22 серпня 2021 року Вселенський Патріарх Варфоломій та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершили урочисту Божественну літургію.

Двом Предстоятелям співслужив численний єпископат і духовенство Константинопольської Церкви й Православної Церкви України.

Під час відправи молилися не менше ніж 15 тисяч духовенства і вірян.

За богослужінням лунали особливі прохання за Україну та молитва з чину молебню, нещодавно благословенного Священним Синодом.

Наприкінці літургії архієпископ Євстратій виголосив послання Блаженнійшого Митрополита Епіфанія з нагоди 30-ліття відновлення незалежності України та Патріаршого візиту.

Далі зі словом до присутніх звернувся Предстоятель помісної Української Православної Церкви.

Завершилася урочиста відправа словом Вселенського Патріарха Варфоломія.

Після Божественної літургії Його Всесвятість відвідав Святу Софію, де підніс молитву за Україну та її народ.

Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)



















































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: