e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Σεμνή η κατά παράδοσιν εορτή Παναγίας της Αναφωνήτρας στο Πλεμοναρίο Ζακύνθου


Κατά παράδοσιν στη Ζάκυνθο, το εσπέρας του πρώτου Σαββάτου μετά την θερινή εορτή του Αγίου Διονυσίου, προστάτου και πολιούχου της νήσου, τελείται μεγάλη εορτή και πανήγυρις στην παλαίφατη Μονή της Αναφωνητρίας Ζακύνθου, η οποία σήμερα λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός του ορεινού χωριού Αναφωνήτρα (παλαιότερα: Πλεμοναρίο). 
     Και τούτο για να δοθεί μια λειτουργική συνέχεια στο πανηγύρι του Πολιούχου, δεδομένου ότι εκεί πάνω, στην ορεινή Μονή, όταν ο σχολάζων Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης Διονύσιος Σιγούρος εφησύχαζε ηγουμενεύοντας, κατέφυγε διωκόμενος ο φονιάς του αδελφού Του και συνέβη το απρόσμενο: Ο ταπεινός Αρχιεπίσκοπος Διονύσιος άκουσε την εξομολόγηση του φονιά, τον περιμάζεψε και τον έκρυψε από τον ανθρώπινο νόμο, που τον αναζητούσε για να λογοδοτήσει.
     Εκεί, λοιπόν, κατ' έτος τελούνται πανηγυρικά Εσπέρια, λιτάνευση της περιώνυμης και περίπυστης Εικόνας της Αναφωνήτρας, ακολουθεί δε πλούσιο λαϊκό πανηγύρι με χορούς και ξεφάντωμα έως πρωίας.
     Για δεύτερη φορά φέτος, το εσπέρας του σαββάτου, 28ης Αυγούστου 2021, εξαιτίας του κινδύνου εκ του Κορονοϊού, δεν έγινε το ξεφάντωμα των πανηγυριστών, αλλά μόνο το λειτουργικό - λατρευτικό μέρος. Των Εσπερίων χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Η βραδιά έληξε με σεμνή λιτή της Παναγιάς κύκλω του Ναού και με Αρτοκλασία.
[Κείμενο: π. Π. Κ. | Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος - Γιώργος Τσουκαλάς]










Δεν υπάρχουν σχόλια: