e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Άλλαξε γνώμη; Ο Ονούφριος συμμετείχε στην παρέλαση, μαζί με τον Βαρθολομαίο

Παρά το γεγονός ότι στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία δήλωναν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε εκείνες τις εκδηλώσεις, όπου θα παρίστατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο επικεφαλής τους, Μητροπολίτης Ονούφριος ήρθε εν τέλει στην γιορτινή παρέλαση που έγινε χθες στο Κίεβο στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. 

Η παρουσία του Ονούφριου καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες καθώς δεν ήταν εύκολο να τον διακρίνει κάποιος «με γυμνό μάτι» επειδή ο Ονούφριος καθόταν στην άκρη, πίσω από άλλα άτομα, ίσως για να μην τραβάει και ιδιαίτερα την προσοχή.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από όταν δημοσιεύτηκε επιστολή από «επιφανείς Ουκρανούς», οι οποίοι διαμηνύαν ότι κανείς από τους επίσημους εκπροσώπους της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας δεν θα λάμβανε μέρος στις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στις οποίες θα παρευρισκόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Και πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης- διαδηλωτές που πρόσκεινται στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία διαδήλωναν κατά της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη. Μερίδα αυτών των ανθρώπων «απαιτούσαν» από τον Πατριάρχη να μην έρθει, άλλοι ζητούσαν συνάντηση μαζί του. Βέβαια, όπως έχουμε επισημάνει, τουλάχιστον μέρος αυτών των διαδηλωτών είχαν πληρωθεί για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. 

Ωστόσο στα πλάνα από τη ζωντανή μετάδοση της παρέλασης φάνηκε ότι ο Ονούφριος βρισκόταν στην έδρα των επισήμων της παρέλασης, λίγα μέτρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Και είναι προφανής ο λόγος για τον οποίον ο Ονούφριος πήγε τελικά στην παρέλαση. Οι ιθύνοντες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας εκτίμησαν ότι η κοινή γνώμη και οι πιστοί δεν θα ανεχτούν άλλη μια τόσο χονδροειδή προσβολή εκ μέρους της θρησκευτικής οργάνωσης προς το κράτος της Ουκρανίας, προς τους χιλιάδες νεκρούς του πολέμου με τη Ρωσία και την προς την ιστορία της χώρας. Οπότε αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τον «εγωισμό τους» προκειμένου η -ήδη υψηλή- μετακίνηση πιστών από αυτούς προς την Ουκρανική Εκκλησία να μην επιταχυνθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: