e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, σε συνεργασία με φορείς, τίμησε τη Ναυμαχία της Κυλλήνης (1825)

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) Ηλείας και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης το απόγευμα της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση τίμησαν την Ναυμαχία της Κυλλήνης, η οποία έγινε στις 25 Νοεμβρίου του 1825 στις ακτές της Κυλλήνης.
Η λιτή και σεμνή τελετή τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και για την προστασία της Δημόσιας υγείας, έλαβε χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμάνι της Κυλλήνης και ξεκίνησε με δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσσαορίας κ.κ. Γρηγόριο, (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου) και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, πλαισιούμενοι αμφότεροι από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετο Σπανόπουλο, καθώς επίσης τον νέο Αρχιερατικό Επίτροπο Λεχαινών Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Χατζηχαραλάμπους και με την συμπροσευχητική παρουσία Ιερέων της ευρύτερης περιοχής.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος κ. Σπύρος Περβαινάς Π.Ν. και ο Λιμενάρχης Κυλλήνης Αντιπλοίαρχος Λ.Σ.- ΕΛ. ΑΚΤ. κ. Ιωάννης Φουσέκης. Εν συνεχεία έγινε ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, για τους ηρωϊκά πεσόντες μπουρλοτιέρηδες ναυτικούς κατά την Ναυμαχία, ενώ τιμές απέδωσε η εξαίρετη Φιλαρμονική Λεχαινών "ΟΡΦΕΥΣ" υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ευρυσθένη Χατζηγιάννη.
Ακολούθησαν τρείς ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που είχε ορίσει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, με επίκεντρο την τοπική μας ιστορία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, από αξιόλογους εισηγητές.
1ος Εισηγητής: O Πρόεδρος του παραρτήματος Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας Πλοίαρχος (Ε) ε.α. κ. Ζώης Υφαντής Π.Ν. με θέμα: "Ο Ναυτικός Αγώνας των Ελλήνων το 1821. Οι Ναυμαχίες Κατακόλου και Κυλλήνης"
2ος Εισηγητής: O Δημοσιογράφος-Συγγραφέας και Αρχισυντάκτης της Εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος κ. Γεώργιος Παπαθανασόπουλος με θέμα: "Ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης Πρωθυπουργός της Ελλάδος"
3ος Εισηγητής: O Εκπαιδευτικός κ. Στάθης Παρασκευόπουλος με θέμα: "Η προσφορά της Εκκλησίας και της Μονής Βλαχερνών κατά την Τουρκοκρατία και τον αγώνα"
Χρέη τελετάρχη έκανε ο Φιλόλογος-Ιστορικός και Συνεργάτης του Παραρτήματος κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, παρέθεσε μικρή δεξίωση για τους παριστάμενους.
Την αξιόλογη εκδήλωση τίμησαν με την ευγενική παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, συνοδευόμενος από τον Θοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσσαορίας Κύπρου κ.κ. Γρηγόριο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο και αντιπροσωπεία Ιερέων, ο εκπρόσωπος του Α/Γ.Ε.Ν. & Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Γιαννουδάκης Π.Ν., ο εκπρόσωπος του Α.Δ.Φ. Σμήναρχος (Ι) Νικόλαος Μακρυγιάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας, ο Αντιδήμαρχος κ. Διονύσιος Κεκάτος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κυλλήνης κ. Γεώργιος Βόσσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ιωάννης Βαρβαρέσος, η εκπρόσωπος της Βουλευτού Ηλείας της Ν.Δ. κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου και κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή της Κυλλήνης.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, έχει παρουσιάσει μία σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δίνοντας έτσι την δυνατότητα μέσα από αυτές να γνωρίσουμε την λαμπρή ιστορία μας κατά την Εθνεγερσία του 1821, καθώς επίσης τους αληθινούς ήρωες της Πίστεως και της Πατρίδας μας!

Πρεσβ. Νικόλαος κατσηδήμας.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: