e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Εορτή Αγίου Σπυρίδωνος 2021 στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας ιερούργησε σήμερα Κυριακή των Προπατόρων, 12 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ημέρα μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού. Στην Ενορία των Αγίων Θεοδώρων φυλάσσεται παλαιά και θαυματουργός Εικόνα του Αγίου.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. 

         Ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης ανέγνωσε την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, για τον Έρανο της Αγάπης, ο οποίος πραγματοποιείται από σήμερα και με σύνθημα: «Να μεταδώσουμε όλοι μαζί την πανδημία της αγάπης».

          Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Συμεών αναλύοντας την Αποστολική περικοπή της μεταξύ άλλων σημείωσε:

          «Πόσο ανάγκη έχουμε να βαδίσουμε την περπατησιά της σοφίας και της σύνεσης. Ποιο είναι το μυστικό όμως για να περπατήσουμε ως τέκνα φωτός, ποιο είναι το μυστικό της σοφίας για να αξιοποιήσουμε τον χρόνο της ζωής μας; Τι είναι τελικά αυτό που μπορεί να μας δώσει δύναμη και μάλιστα τώρα όπως και τότε που: «αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσι», αναρωτήθηκε ο κ. Συμεών.

        «Και σήμερα οι ημέρες είναι πονηρές» τόνισε, «και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο της κοινωνίας και της οικουμένης ολόκληρης, και σήμερα που παραμονεύει το σκοτάδι να καλύψει το φως, και σήμερα και πάλι, οι φωνές της έντασης, της ακρότητας, του διχασμού, έρχονται μπροστά μας και μοιάζουν με πόλεμο ιδεολογιών, αντιλήψεων».

           «Μέσα σε αυτές τις πονηρές ημέρες είναι η μεγάλη πρόκληση, να αναζητήσουμε το φως και την αληθινή σοφία, που την έχουμε πραγματικά ανάγκη. Αυτό να είναι το αίτημα της προσευχής μας. Να μην παρασυρόμαστε από τα ακούσματα του εγώ μας. Να μην κρίνουμε τα πράγματα κατ΄όψιν. Να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και να έχουμε την διάθεση να εμπιστευθούμε τον λογισμό μας στον Θεό. Γι΄αυτό υπάρχει η Εκκλησία και οι Πατέρες στην ζωή μας, η συλλογική και αγιοπνευματική τοποθέτηση της Εκκλησίας μας και μάλιστα όταν αυτή εκφράζεται με ομογνωμία σε οικουμενικό εκκλησιαστικό επίπεδο.

          Αυτός λοιπόν που θα επιλέξει να πορευθεί μόνος του, αυτονομημένα, σημαίνει ότι επιλέγει  να πορευθεί όχι ως σοφός, αλλά ως άσοφος. Είναι ασοφία η αυτονομία, η ατομοκρατία, η φιλαυτία. Σοφία είναι να πορευόμεθα εκκλησιαστικά και συνοδικά, που σημαίνει συλλογικά, ως κοινότητα, ως οικογένεια, ως συνοδεία. Αυτό σημαίνει συνοδικό πολίτευμα. Είμαστε συνοδεία του Χριστού και ο Χριστός μας χάρισε πατριάρχες, αρχιεπισκόπους, επισκόπους, διδασκάλους και ηγουμένους, οι οποίοι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μας καθοδηγούν πνευματικά. Δεν είναι εύκολο πράγμα να έχει κανείς λόγο ευθύνης.   Ο λόγος μένει και η ευθύνη ακολουθεί». 

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ.κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, Θέμης Χειμάρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Προστασίας ΑΜΕΑ Φθιώτιδος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου. 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: