e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Αποχαιρετιστήριο Ι. Μ. Σουηδίας στον απερχόμενο Πρέσβυ της Κύπρου κ. Σ. Λιασσίδη

Την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, αναφέρθηκε στο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Σωτήρος Χριστού και στις προεκτάσεις της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία μας και καλωσόρισε τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σουηδία κ. Σώτο Λιασσίδη και τη σύζυγό του, Ευγενεστάτη κ. Στεφανία Λιασσίδου, με την ευκαιρία της λήξεως της διπλωματικής θητείας του κ. Πρέσβεως.

Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης είπε τα εξής: “ Χθες γιορτάσαμε την κατά σάρκα Γέννηση του Θεανθρώπου. Συγκεντρωθήκαμε στον Καθεδρικό μας Ναό, για να Τον δοξολογήσουμε και να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στο σεβάσμιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, που έγινε η γέφυρα δια της οποίας κατέβη ο Θεός στη γη. Τα Χριστούγεννα, η δημιουργία προσφέρει το ωραιότερο και ανώτερο δώρο, την Παρθένο Μαρία. Ας θυμηθούμε τον ιερό ψαλμωδό που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “καθένα από τα δημιουργήματά σου, Κύριε, προσφέρει την ευχαριστία του· οι άγγελοι τον ύμνο, οι ουρανοί τον αστέρα, οι μάγοι τα δώρα, οι ποιμένες το θαυμασμό τους, η γη το σπήλαιο, η έρημος τη φάτνη, εμείς όμως τη Μητέρα Παρθένο”.

Η σημερινή σύναξη, εκτός από τις πνευματικές διαστάσεις που αναφέραμε, έχει και μια ιδιαιτερότητα. Αποτελεί ένα Κυριακάτικο αφιέρωμα, σε ένα πρόσωπο που είναι όντως ξεχωριστό, με ιδιαίτερα χαρίσματα και που εκπροσώπησε επάξια την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σουηδία. Ο λόγος μας για τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Κύπρου στη Σουηδία κ. Σώτο Λιασσίδη, του οποίου η διπλωματική θητεία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

Με την ευκαιρία αυτή, διερμηνεύοντας τα αισθήματα του κλήρου και του λαού της Επαρχίας μου, σπεύδω να εκφράσω και δημοσίως στον κ. Πρέσβυ και την ευγενεστάτη σύζυγό του κ. Στεφανία τον έπαινο και την ευγνωμοσύνη μας. Έπαινο μεν, καθώς πέτυχε μία λαμπρά θητεία, αφήνοντας ανεξίτηλο το πέρασμά του από τη Σκανδιναυΐα, προωθώντας και ενισχύοντας τις πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των χωρών. Ευγνωμοσύνη δε, αφού η παρουσία του ήταν συγχρόνως διακριτική και ουσιαστική. Η βαθιά πίστη, η ευγένεια, η ταπεινοφροσύνη, το ενδιαφέρον, η ειλικρινής και άδολη προσφορά, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητος του σήμερον τιμωμένου κ. Πρέσβεως. Παράλληλα, εκτός της σθεναράς προσωπικότητάς του, είναι παράλληλα και υποδειγματικός οικογενειάρχης, αφού μαζί με τη σύζυγό του απέκτησαν τρία παιδιά, στα οποία μεταλαμπάδευσαν τις αρχές και τις αξίες του Γένους μας.

Εξοχώτατε και λίαν αγαπητέ κ. Πρέσβυ και εντιμωτάτη κα Λιασσίδου,

Επιλείψει με ο χρόνος διηγούμενον τα περί της προσωπικότητός σας. Εμείς δίδουμε την υποκάρδια υπόσχεση ότι θα σάς ενθυμούμεθα εσαεί στις προσευχές μας και θα κρατούμε ως πολύτιμο δώρο τη γνωριμία μας και το αξιομίμητο από κάθε άποψη πέρασμά σας. Θα είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή, να σας έχουμε ανάμεσά μας, σε κάποιες μελλοντικές επισκέψεις σας στη Στοκχόλμη, ώστε να αναθερμαίνονται τα αισθήματά μας αυτά και με τη φυσική παρουσία σας.

Εκφράζοντας και πάλι την άπειρη ευχαριστία και ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας μας καθόλης και εμού προσωπικώς, παρακαλούμε τον Σαρκωθέντα Κύριο, να σάς χαρίζει πολύτιμη υγεία, μακρότητα ημερών, να απολαύσετε εφεξής τους καρπούς των κόπων σας και να χαίρεστε την οικογένειά σας. Καλή επιστροφή στην αγιοτόκο Κύπρο!”

Ακολούθως, ο κ. Πρέσβης προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Κλεόπα, τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία και εγκωμίασε το εν εξελίξει ανακαινιστικό έργο στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εκ βάθρων εξωτερική και εσωτερική αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, παρεκάλεσε δε το Σεβασμιώτατο, να προσεύχεται για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ακολούθησε γεύμα στο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, το οποίο προσέφεραν οι κυρίες Φωτεινή Μπατσέλα, Προέδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος του Καθεδρικού Ναού, και Τάνια Svedberg. Στο γεύμα παρεκάθισαν, επίσης, ο κ. Benedict Svedberg, ο κ. Δημήτριος Μπατσέλας, εθελοντής ιεροψάλτης, η Δδα Μαριάνθη Μπατσέλα, καθώς και οι εκπρόσωποι της νεολαίας του Καθεδρικού Ναού κ.κ. Ηλιάνα Αντωνίου και Ηλίας Mkaabari.

Στο τέλος, ο κ. Πρέσβυς προσέφερε στον Μητροπολίτη αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας του Κύκκου και ο Επίσκοπος προσέφερε στην οικογένεια Λιασσίδη παραδοσιακά Σουηδικά γλυκά.





Δεν υπάρχουν σχόλια: