e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 24.1.2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Πρωί Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά, 24ης Ιανουαρίου 2021, η Θεία Λειτουργία της ημέρας, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου, των θυρών ανεωγμένων πλέον, αλλά με ολίγιστους εκκλησιαζομένους, όπως καθορίζουν οι τελευταίες κυβερνητικές επιταγές για την μη περαιτέρω διάδοση του επίφοβου Κορονοϊού. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς και ιεροκηρυκτικώς ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, αγαπητός και καλός θεολόγος. 
      Εξαιτίας των περιορισμών προσελεύσεως περισσότερων πιστών στην Ευχαριστιακή Σύναξη υπήρξε και αυτή τη φορά απευθείας μετάδοση μέσω YouTube, την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη ΕΔΩ!

Κυριακή μετά τα Φώτα, 24.1.2021, στην πόλη Βόλντυρ-Βόλνσκι της Ουκρανίας


Την Κυριακή μετά τα Φώτα, 11/24 Ιανουαρίου 2021, με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών και ο Επίσκοπος Βολδυμίρ-Βολίν κ. Ματθαίος συλλειτούργησαν στον Καθεδρικό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στο Βόλντυρ-Βόλνσκι. Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Συμεών συνεχάρη τον Επίσκοπο Ματθαίο και όλους τους παρόντες για το Άγιο Δωδεκαήμερο και το Νέο Έτος, ιδίως δε για την 30ή επέτειο από την ίδρυση της Εκκλησίας της Γεννήσεως (η θρησκευτική κοινότητα της εν λόγω εκκλησίας ιδρύθηκε την Κυριακή μετά τα Θεοφάνια το 1991). Ακολούθως, την ίδια ημέρα, ο κ. Συμεών επισκέφθηκε τη νεόκτιστη Εκκλησία των Αγίων Μαρτύρων Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στο Volodymyr-Volynskyi.

Κυριακή μετά τα Θεοφάνια, 24.1.2021, στην πόλη Τσερνιβίχ της Ουκρανίας [photos]


Την Κυριακή μετά τα Φώτα, με το ιουλιανό ημερολόγιο, 24 Ιανουαρίου 2021, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πόλεως Τσερνιχίβ της βόρειας Ουκρανίας, έγινε η Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Παν. Αρχιεπισκόπου Τσερνιχίβ κ. Ευστρατίου (Ζόρια), Ιεράρχου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Προσκύνημα στη Μονή του Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, προ της ερήμου του Ιορδάνου

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, τον Φεβρουάριο του 2017 


ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ:

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου του Βικαριάτου της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας [video-photos]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ προεξήρχε σήμερα της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων και ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του πατρός Ivan Birr, κληρικού του Βικαριάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

Μετά του Σεβ. κ. Εμμανουήλ λειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος του Βικαριάτου Πρωτοπρεσβύτερος Alexis Struve, ο π. Jean Cattteloin, καθώς και διάκονοι της περιοχής των Παρισίων. 

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο λειτούργημα του ιερέως, ο οποίος με την χειροτονία θέτει εαυτόν στην διακονία του λαού του Θεού μέσα σε πνεύμα ταπεινοφροσύνης και υπομονής, όπως το περιγράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι η ζωή του νέου Πρεσβυτέρου πρέπει να αποτελεί αντανάκλαση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Αυτή η ίδια χάρις του Μυστηρίου βλέπουμε να θεραπεύει και τον τυφλό της σημερινής ευαγγελικής περικοπής λόγω της βαθειάς και ειλικρινούς πίστης του, υπογράμμισε στο τέλος ο Μητροπολίτης Γαλλίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Εμπρός στην Αγάπη Του


Αγάπη είναι ο Θεός.
Με αγάπη έπλασε τον κόσμο.
Από αγάπη έγινε Άνθρωπος για τον άνθρωπο.
Να αγαπά τον πλησίον του είπε.
Έδειξε την αγάπη μέσα από το κήρυγμά Του.
Τον μίσησαν γιατί τους μιλούσε για την αγάπη.
Η αιτία της Σταυρώσεώς Του ήταν η αγάπη.
Πάνω στον σταυρό πάλι αγάπη τους έδωσε.
Η ανάσταση ήταν το δώρο της αγάπης Του για τον άνθρωπο.

Όλα από αγάπη, για την αγάπη, με αγάπη.

Εμπρός σ' αυτήν την αγάπη τι έχουμε αντάξιο να Του προσφέρουμε;
Εμπρός σ' αυτήν την αγάπη ποιος μπορεί να μείνει αδιάφορος;
Εμπρός σ' αυτήν την αγάπη ποια καρδιά δεν σκιρτά;
Εμπρός σ' αυτήν την αγάπη τι αξία έχει ο εγωισμός;
Εμπρός σ' αυτήν την αγάπη ποιος δεν νιώθει ασφάλεια;
Εμπρός σ' αυτήν την αγάπη ποιος δεν νιώθει αγάπη;
Εμπρός σ' αυτήν την αγάπη ποιος δεν βλέπει τον Θεό;

+ αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου

Πατριαρχική Λειτουργία δίπλα στον Τάφο του Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου [photos]


Τήν Κυριακήν, 11ην/24ην Ἰανουαρίου 2021, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τοῦ ὁσίου Πατρός ἡμῶν Θεοδοσίου τοῦ Κοινοβιάρχου.

Κατά τήν ἑορτήν ταύτην ἡ Ἐκκλησία ὅλη, ἰδίᾳ δέ ἡ τῶν Ἱεροσολύμων, ἐπιτελεῖ τήν μνήμην τοῦ ἁγίου Θεοδοσίου, συμφώνως πρός τό Συναξάριον καί ἄλλας ἐκκλησιαστικάς πηγάς. Ἡ Ἐκκλησία ἀναμιμνῄσκεται ὅτι ὁ ἅγιος Θεοδόσιος προσῆλθεν ἐκ τῆς πατρίδος αὐτοῦ Μογαρισσοῦ τῆς Καππαδοκίας εἰς τήν ἀγίαν Γῆν περί τό 451 μ.Χ.

Πατριαρχικός Εσπερινός στο Φανάρι προς τιμήν του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου [video]


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 

Πατριαρχική Χοροστασία στον Πατριαρχικό Ναό κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού, επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.
Στον σολέα του Πατριαρχικού Ναού τίθενται προς προσκύνησιν από τους πιστούς τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τα οποία, μαζί με τα λείψανα του επίσης Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επεστράφησαν στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως από την Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004. 

Κυριακή μετά τα Φώτα, 24.1.2021, στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Κυριακή μετά τα Φώτα, με το ιουλιανό ημερολόγιο, σήμερα, 24.1.2021, στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ήτοι τον Ναό του Αγίου Μιχαήλ του Κιέβου, προεστώτος του Προκαθημένου της, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 24.1.2021, με Πατριαρχική Χοροστασία, στο Φανάρι [video]


Πρωί Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά, 24.1.2021, στον εν Φαναρίω πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Πατριαρχική Χοροστασία υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ από του Παραθρονίου, υπό τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις έναντι του Κορωνοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 24.1.2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου [video]


Πρωί Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά, 24ης Ιανουαρίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, με ανοικτές τις πύλες, αλλά με ολίγους εκκλησιαζόμενους, λόγω του φόβου της διάδοσης του Κορονοϊού. Ιερούργησε ο Εφημέριος, Μ. Οικονόμος Διονύσιος Τσουκαλάς. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 24.1.2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά, 24ης Ιανουαρίου 2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, με ανοικτές τις πύλες, αλλά με ολίγους εκκλησιαζόμενους, λόγω του φόβου της διάδοσης του Κορονοϊού. Ιερούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά, 24.1.2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]

 
Πρωί Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά, 24ης Ιανουαρίου 2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, με ανοικτές τις πύλες, αλλά με ολίγους εκκλησιαζόμενους, λόγω του φόβου της διάδοσης του Κορονοϊού. Ιερούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Live: Θ. Λειτουργία Κυριακής, 24.1.2021, από τον Ναό Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, 8.30 πμ

Καθώς οι Ναοί μας είναι πλέον ανοικτοί για τους πιστούς εν ώρα ιεροπραξιών, εντούτοις ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός, στο πλαίσιο της κοινής αγωνίας για την μη διάδοση του Covid-19. Γι' αυτό μεταδίδουμε και σήμερα (24.1.2021) απευθείας την Θεία Λειτουργία της Κυριακής ΙΔ΄ Λουκά, από το Βανάτο της Ζακύνθου και μάλιστα από τον Ενοριακό Ναό της Φανερωμένης μας. 

Η LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 8.30 π.μ. ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Ο Χριστιανός ως Ξένος


«Ξενίαν τήν οὐράνιον ποθοῦσα, Ξένη πάνσεμνε, ξένην σαυτήν, θεοφόρε, πατρίδος, πλούτου καί γένους φιλευσεβῶς πεποίηκας. Τόν σταυρόν σου δέ ἄρασα Χριστῷ προθύμως ἔδραμες τῷ ξενοτρόπως ἐλθόντι, σῶσαι βροτούς ἐκ Παρθένου» (Εξαποστειλάριο του Όρθρου της εορτής της Αγίας Ξένης 24 Ιανουαρίου)

«Την φιλοξενία του ουρανού ποθώντας Ξένη πάνσεμνε, κατέστησες τον  εαυτό σου ξένον της πατρίδας, του πλούτου και της οικογένειας βασισμένη στην ευσέβεια (όπως το αρχικό σου όνομα έδειχνε-Ευσέβεια). Αφού σήκωσες με προθυμία τον σταυρό σου έτρεξες προς τον Χριστό, Αυτόν που ήρθε στον κόσμο με ξένο για ανθρώπινα μέτρα τρόπο από την Παρθένο Μαρία, για να σώσει τους ανθρώπους».