e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ιωάννου Μ. Περαντώνη: "Κατάλογος Νεομαρτύρων τῶν ἀπό τῆς Ἁλώσεως τῆς Κ/πόλεως μέχρι τοῦ ἔτους 1867 μαρτυρησάντων"

 
Ιωάννου Μ. Περαντώνη, "Κατάλογος Νεομαρτύρων τῶν ἀπὸ τῆς Ἁλώσεως τῆς Κ/πόλεως μέχρι τοῦ ἔτους 1867 μαρτυρησάντων" [περιοδικό "Θεολογία" Ξ΄ (1989) 157-166]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η Κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ [video]


Σήμερα το μεσημέρι, 3η Μαρτίου 2021, η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ, στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς και από εκεί η ταφή του στον Άγιο Γεώργιο Λόφου Κιλκίς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelenskyy και ο προκάτοχός του Poroshenko ευχήθηκαν εγκαρδίως τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που ευχήθηκαν την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με την ευκαιρία των γενεθλίων του, είναι και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Εξοχ. κ. Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος εξέφρασε και πάλι την χαρά του για την Πατριαρχική επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους στην χώρα του, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της ίδιας χώρας Εξοχ. κ. Petro Poroshenko.


Το Φανάρι επισκέφθηκε ο επί κεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα

Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, ο επί κεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Εξοχ. Πρέσβης κ. Nikolaus Meyer-Landrut.

Ο Εξοχ. Πρέσβης έγινε δεκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητος.

Τον κ. Meyer-Landrut συνόδευαν η συνεργάτιδά του Ευγεν. κ. Ελευθερία Περτζινίδου, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε..

Μεθαύριο, Παρασκευή, ο κ. Πρέσβης θα επισκεφθεί την Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης και το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

ΥΠΠΟΑ: Μέτρα για την προστασία του ζωγραφικού διακόσμου δια χειρός Φ. Κόντογλου στο ναό Aγίου Χαραλάμπους στο Πεδίο του Άρεως


Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ δρομολογεί άμεσα τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των σωστικών μέτρων για την προστασία του ζωγραφικού διακόσμου δια χειρός Φώτη Κόντογλου, στο ναό Aγίου Χαραλάμπους στο Πεδίο του Άρεως, τον οποίο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έχει χαρακτηρίσει ως νεώτερο μνημείο.

Αποπερατώνεται παραποτάμιος Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Ζάμπια


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες αποπεράτωσης του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στις όχθες του ποταμού Καφούε στη Μουφουλίρα της Βόρειας Ζάμπιας. Οι οικοδομικές εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και -με την βοήθεια του Θεού- στην εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου θα γίνουν τα θυρανοίξια του Ναού.
Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού ετέθη από τον Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη στις 13 Μαΐου 2020. Ο εν λόγω ναός θα αποτελέσει για τον Ελληνισμό του Copperbelt, ένα λιμάνι σωτηρίας των ψυχών. Όπως το λιμάνι εφοδιάζει κάθε θαλασσοτσακισμένο πλοίο, έτσι και ο Άγιος Γεώργιος θα είναι για κάθε ελληνική ψυχή πνευματικό εφόδιο.

Σε απομόνωση ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος λόγω συνάφειας με κρούσμα Covid-19


Από την Υπηρεσία Τύπου του Πατριαρχείου Σερβίας ανακοινώνεται ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, τις προηγούμενες ημέρες ήρθε σε επαφή ήταν με ιερέα που αποδείχθηκε θετικός στον Covid-19, σε ήπια και ασυμπτωματική μορφή, ο προεστώς της Εκκλησίας των Σέρβων θα απομονωθεί προληπτικά τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα και με τις ιατρικές συμβουλές.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΘ΄ ΑΙΩΝΑ

 
Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου: "ΕΚ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΘ΄ ΑΙΩΝΑ"  

Ἡ ἐξωτερικὴ κατάστασις τῆς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως ἀπὸ τῆς Ἁλώσεως μέχρι τοῦ ΙΗ´ αἰῶνος

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, "Ἡ ἐξωτερικὴ κατάστασις τῆς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως ἀπὸ τῆς Ἁλώσεως μέχρι τοῦ ΙΗ´ αἰῶνος"