e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Νίκος Μαγγίνας: Ο φύλακας άγγελος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Με τον Πατριάρχη συνεργάστηκε επί τρεις δεκαετίες.

Μαργαρίτα Πουρνάρα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | 13.04.2021 • 20:53

Για όσους τον είχαν γνωρίσει –έστω και ακροθιγώς, όπως εγώ– ο Νίκος Μαγγίνας δεν ήταν μόνο το μάτι πίσω από τον φακό που απαθανάτιζε τον Πατριάρχη, αλλά κάτι σαν φύλακας άγγελός του. Τόσο αταλάντευτα ταγμένος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Ρωμιούς της Πόλης, που έδινε στη λέξη «πιστός» μια δισυπόστατη έννοια: τόσο στην ορθοδοξία όσο και στον ίδιο τον Ποιμενάρχη και τους συντοπίτες του. «Έφυγε» χτυπημένος από τον κορωνοϊό, καθώς αντιμετώπιζε θέματα με την καρδιά του. Σήμερα θα ταφεί στα ιερά χώματα του κοιμητηρίου Σισλί, στον κοιμητηριακό ναό του οποίου θα γίνει και η εξόδιος ακολουθία. Ο απροσδόκητος θάνατός του σκόρπισε θλίψη στο Φανάρι. Ηταν ένας άνθρωπος με πολύ χαρακτηριστικό, γλυκό μειδίαμα, πράος αλλά και συγκρουσιακός όπου έπρεπε, αυθεντικός και ειλικρινής. 

Αυτή την εβδομάδα: Δυο Εσπερινές Προηγιασμένες Λειτουργίες στη Φανερωμένη Μπανάτου


Αγαπητοί Φίλοι μας, 

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι κατ' αυτή την εβδομάδα Ε΄ των Νηστειών, θα τελεσθούν δύο εσπερινές Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων, στον Ναό της Φανερωμένης μας εν Βανάτω της Ζακύνθου:
 
Η πρώτη θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, από ώρα 6 έως 7.30 μ.μ. 
και 
η δεύτερη, την ερχόμενη Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος, 15 Απριλίου 2021, από ώρα 6 έως 7.15 μ.μ.

Προβλέφτηκε να υπάρξουν οι δύο αυτές λειτουργικές ευκαιρίες στην Ενορία μας, ούτως ώστε να μπορέσουν να μετάσχουν των Αχράντων Μυστηρίων οι επιθυμούντες,  για να μην υπάρχει συνωστισμός κατά τις Κυριακές.

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Η πρεσβεία της Παναγίας

π. Δημητρίου Μπόκου

«Χαίρε δεκτόν πρεσβείας θυμίαμα»

Οι Χαιρετισμοί είναι ένας μεγαλόπνοος ύμνος προς την Παναγία. Την υμνούμε με τα λαμπρότερα λόγια της ανθρώπινης γλώσσας για την ανεπανάληπτη ωραιότητα που περιβάλλει την υπέροχη μορφή της. Ανάμεσα στα πολλά εγκώμια, που ο ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου απευθύνει στο πρόσωπό της, είναι και ο στίχος: «Χαίρε δεκτόν πρεσβείας θυμίαμα».

Η Παναγία είναι ο μεγάλος πρέσβυς μας μπρος στον Θεό. Η πρεσβεία της για τον κόσμο είναι αδιάκοπη. Και ευχαρίστως ευπρόσδεκτη από τον Θεό. Σαν το ευωδιαστό θυμίαμα. Γιατί ο Θεός δέχεται τόσο ευχάριστα την πρεσβεία της Παναγίας;

Αναφέρεται πως ο σοφός Σολομώντας, βασιλιάς του Ισραήλ, με τον μοναδικό πλούτο και τη δύναμη που είχε αποκτήσει, έστησε για τον εαυτό του στο παλάτι του ένα χρυσό και ψηλό θρόνο. Γύρω απ’ αυτόν δορυφορούσαν οι φρουροί του. Όποιος ήθελε να μιλήσει στον βασιλιά, είχε δικαίωμα να πλησιάσει μόνο μέχρι τα έξι μέτρα από τον θρόνο. Όχι περισσότερο. Μια μέρα μπαίνει αναπάντεχα στην αίθουσα του θρόνου η μητέρα του. Όπως ήταν καθιερωμένο, στέκεται στα έξι μέτρα απ’ τον βασιλιά και αρχίζει να τον παρακαλεί για κάποιο ζήτημα. Τότε ο Σολομώντας σηκώνεται αμέσως από τον θρόνο του και την καλεί να πλησιάσει κοντά του.

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ


π

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος θανασίου

πάντα βρίσκονται στ πρόσωπο".

(Κικέρων) 

Ὡς γνωστόν, ὑπάρχουν στὴ ζωή μας συχνά ἄνθρωποι ποὺ μᾶς "ἐντυπωσιάζουν" μὲ τὴ μορφή, τὴν ἐμφάνιση, τοὺς τρόπους, τὴν ὁμιλία τους κ.ἄ. Ἀρκεῖ αὐτὸς ποὺ τοὺς ἀντικρύζει νἄχει τὸ ἀπαραίτητο πρὸς τοῦτο αἰσθητήριο καὶ νὰ τοὺς "ἀνακαλύπτει". Κι’ ἂν ἀκόμη εἶναι ἀμόρφωτος, καίτοι ἡ μόρφωσις ὀξύνει τὸ "Emar-ικο" αἰσθητήριο. Γι’ αὐτὸ κι’ ὅταν κάποιος ἀδαὴς πλησίασε τὸν μεγάλο Vollard ἐρωτώντας τον πῶς διακρίνει τοὺς ἐκκολαπτόμενους δημιουργούς, ἐκεῖνος ἐμβλέψας αὐτὸν "ἀλωπηκῶς", τοῦ ἔδειξε τὰ μάτια, τὰ αὐτιὰ καὶ τὴν μύτη του (ὅραση, ἀκοή, ὄσφρηση), καθότι τοῦτο δὲν γίνεται ρετσετικῶς. 

ΜΝΗΜΗ ΝΙΚΟΥ ΜΑΓΓΙΝΑ (1952-2021). Στο καλό, αγαπητέ…


Του Γιάννη Γιγουρτσή

Συντονιστή Εκπαίδευσης Ομογενειακών Σχολείων

Φωτογραφίες: Στέλιος Γιανσακίδης

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 10 Απριλίου, από επιπλοκές λόγω κορωνοϊού ο Νίκος Μαγγίνας, ο δημοσιογράφος και προσωπικός φωτογράφος-σκιά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου επί δεκαετίες. Έσβησε ήσυχα, στον ύπνο του, μέσα στο δωμάτιό του στο αγαπημένο του Φανάρι. Δεν θα ήθελε και ο ίδιος να γίνει κάπου αλλού. Λίγες μέρες πριν, άκουσα, ήταν να πάει στην Αθήνα, αλλά έχασε το αεροπλάνο. Στο νέο τέστ που χρειάστηκε για να φύγει ξανά, εμφανίστηκε ο ύπουλος ιός.

Ὠιδή ἐπικήδειος, σέ ὕφος προσωπικό, στόν Νίκο Μαγγίνα

ὑπό Ἀρχιμανδρίτου Γρηγορίου Φραγκάκη,
Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
«Οἱ ἐλαφροί ἄς μέ λέγουν ἐλαφρόν.
Στά σοβαρά πράγματα ἤμουν πάντοτε ἐπιμελέστατος.
Καί θά ἐπιμείνω,
ὅτι κανείς καλλίτερά μου δέν γνωρίζει Πατέρας ἤ Γραφάς, ἤ τούς Κανόνας τῶν Συνόδων.»
(Κ. Καβάφη, «Βυζαντινός Ἄρχων, ἐξόριστος, στιχουργῶν»)
Μέ τούς στίχους τοῦ Ἀπριλιάτικου ποιητῆ, πού, ἀπό τήν ὥρα πού τόν γνώρισα, ἔνιωθα ὅτι τοῦ ταιριάζουν, ἐπιλέγω νά συνθέσω, Σεπτῇ ἐντολῇ, λίγες «ἀράδες», σάν μιά ἀνοιξιάτικη ἀνθοδέσμη στό κατευόδιό του, σάν μιά φωλιά στό χελιδόνι πού ξαφνικά πέταξε κι’ ἐπέστρεψε στό θάλπος τῶν ἀβραμιαίων κόλπων, σάν μιά ᾠδή, ὅπως τά τραγούδια πού ἄκουγε διαρκῶς καί ζητοῦσε: «στεῖλτο μου».

Αυστραλίας Μακάριος για Νίκο Μαγγίνα: Προπέμπουμε σήμερα ένα κοσμοκαλόγερο

Με μεγάλη θλίψη και πόνο ψυχής έφτασε στην Αυστραλία το δυσάρεστο άγγελμα της κοιμήσεως του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα, δημοσιογράφου και φωτογράφου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και φίλου του Αρχιεπισκόπου μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σήμερα 13 Απριλίου, κατά την ώρα που ετελείτο η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Νικολάου στο Κοιμητήριο του Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, την ίδια ώρα (ώρα Αυστραλίας 19.00 μ.μ.) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Στο τέλος του Τρισαγίου ο Σεβασμιώτατος, καθαρά συγκινημένος, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον Νίκο Μαγγίνα παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου [live]


Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, υπαιθρίως στο Κοιμητήριο του Σισλί, τελείται αυτή την ώρα η Εξόδιος Ακολουθία για τον αείμνηστο Νικόλαο Α. Μαγγίνα, αφοσιωμένο φωτογράφο του Οικουμενικού Θρόνου, κοιμηθέντα προ ολίγων ημερών, εξαιτίας επιπλοκών εκ του Κορωνοϊού. 
     Της ιεράς Ακολουθίας προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ενώ παρίσταται αυτοπροσώπως και προσευχητικώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Οποίος τιμά δι' αυτού του τρόπου την αναχώρηση για την Αιωνιότητα τού ηγαπημένου συνεργάτου του.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Η πιστότης προς την Ορθοδοξία της Ελλάδος και η ομοία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας 

 Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

«Ελλάς, πού έστιν η πιστότης σου προς την Ορθοδοξίαν και προς την πλουσίαν παράδοσιν των Αγίων Πατέρων;». Με αυτά τα λόγια υποτίθεται ότι εκφράζει την αγωνία του για την Εκκλησία ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας Μακαριώτατος Μητροπολίτης κ. Σάββας.