e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Η εορτή των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης 2021 στην Brugge του Βελγίου [photos]

Την Κυριακή του Παραλύτου, 23 Μαΐου 2021, πανηγύρισε, εκ μεταθέσεως, η Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Βρύγη (Brugge). Της πανηγύρεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, τηρουμένων όλων των περιορισμών και των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού που ισχύουν στο Βέλγιο. 

Η Πολιτεία αδρανεί να απελάσει από τον Άθω τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου


 Ανακοίνωση

Σχετικά με βίαιες ενέργειες εντός Αγίου Όρους, με σημερινή απόφαση τού Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης έλαβε τέλος η ποινική διαδικασία για την εκτόξευση βομβών μολότωφ και εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον αστυνομικών και πολιτών τον Ιούλιο 2013 από τους εξωεκκλησιαστικούς καταληψίες κτηρίων της Ιεράς Μονής μας του Εσφιγμένου στο κονάκι των Καρυών. Το Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη τους για σωρεία παραβιάσεων του Ποινικού Κώδικα.

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο Φανάρι του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Τρίτη, 25 Μαΐου 2021, ο απερχόμενος Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Εξοχ. κ. Andrij Sybiha, ο οποίος έγινε δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Συλλείτουργο στο Κίεβο για τα Ονομαστήρια Επιφανίου, Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε το πρωί της 25ης Μαΐου 2021, για την πανεύφημη εορτή του Αγίου Επιφανίου Κύπρου (με το παλαιό - ιουλιανό ημερολόγιο), στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου των Χρυσών Τρούλων, καθώς σήμερα άγει τα ονομαστήριά του ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Προεξήρχε ο ίδιος ο εορταζόμενος.
     Κλήρος και Λαός της περίοπτης και αγέρωχης χώρας εξέφρασαν την αγάπη, τον σεβασμό, αλλά και τη συμπαράταξή τους στον Προεστώτα της επίσημης και κυρίαρχης Εκκλησίας της χώρας. Ανάμεσα στους συλλειτουργούς Αρχιερείς ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο), εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Κίεβο.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Πολωνίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [ανακοινωθέν Φαναρίου - photos]

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, 25 Μαϊου 2021, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Εξοχ. κ. Andrzej Duda, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.

Στα προπύλαια του Πατριαρχείου, τον Εξοχ. κ. Πρόεδρο, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρώτη Κυρία Ευγεν. κ. Agata Kornhauser-Duda, από Υπουργούς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας του, καλωσόρισε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. Ακολούθως, ο κ. Duda, η σύζυγός του, και τα μέλη της Αντιπροσωπείας του, προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό, όπου ενημερώθηκαν από τον Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, που επεστράφησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 2004, από τον Πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ο οποίος προ της εκλογής του, το 1978, διακόνησε για δεκαπέντε έτη ως Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Εξοχ. κ. Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda επισκέφθηκε σήμερα το Φανάρι [photos-video]

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 25η Μαΐου 2021, στις 11:30 το πρωί, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχε εγκάρδια συνομιλία.
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας  συνοδευόταν από την σύζυγό του Agata Kornhauser-Duda, από Υπουργούς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας του. 
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ο Πατριάρχης, κατά την διάρκεια επισκέψεώς του στην Πολωνία, είχε συναντηθεί με τον Πολωνό Πρόεδρο, με τον οποίο έκτοτε διατήρησε φιλικές σχέσεις.

Χαιρετισμός Οικουμενικού Πατριάρχου στην Διημερίδα: «Pope Paul VI, the Patriarch Athenagoras, Chiara Lubich. Prophecy of Unity between the Sister Churches»

 Χαιρετισμός Α. Θ. Παναγιότητος

τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου

διά τήν Διημερίδα

«Pope Paul VI, the Patriarch Athenagoras, Chiara Lubich. Prophecy of Unity between the Sister Churches»

(25-26 Μαΐου 2021)

Mons. Piero Coda, 

Μετά πολλῆς χαρᾶς ἐν Κυρίῳ, τιμῆς καί εὐγνωμοσύνης, χαιρετίζομεν τήν διοργανουμένην, ὑπό τοῦ ἐν Loppiano Φλωρεντίας Πανεπιστημίου, πνευματικοῦ καί ἀκαδημαϊκοῦ κέντρου τῆς κινήσεως τῶν Focolari, διημερίδα ἐπί τοῦ θέματος: "Πάπας Παῦλος ΣΤ΄, Πατριάρχης Ἀθηναγόρας καί Chiara Lubich - Ἡ προφητεία τῆς ἑνότητος μεταξύ τῶν ἀδελφῶν Ἐκκλησιῶν".