e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρασημοφόρησε τον Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου ΚΠόλεως


Μὲ ἀπόφαση τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου πραγματοποιήθηκε στὸ Μέγα Συνοδικὸ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κύπρου, κατὰ τὴν 19ην Ἰουλίου 2021, ἡ τελετὴ παρασημοφόρησης τοῦ κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντὴ τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως, μὲ τὸ χρυσὸ παράσημο τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, τὴν ὑψίστη τιμητικὴ Διάκριση τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κύπρου. 

Ἡ τελετὴ ξεκίνησε μὲ τὸ ἀπολυτίκιο τοῦ Ἀποστόλου Βαρνάβα καὶ ὕμνους ἐκκλησιαστικοὺς τοὺς ὁποίους ἀπέδωσαν μέλη τοῦ βυζαντινοῦ χοροῦ «Τὸ Τάλαντον», ὑπὸ τὴ διεύθυνση τοῦ κ. Εὐαγγέλου Γεωργίου.

Οι Χριστιανοί μάς ρωτούν για το Εμβόλιο και οι Γιατροί μάς απαντούν

Εορτή του Προφήτου Ηλιού στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα, 20 Ιουλίου 2021, επί τη εορτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ναΰδριο της Σχολής. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ανεγνώσθη νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Πατάρων κυρού Μελετίου, αποφοίτου της Σχολής (1904), ο οποίος εκοιμήθη στις 20 Ιουλίου του 1967.
Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί, τηρουμένων των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Την Κυριακή, 25.7.2021, η Χειροτονία του Εψηφισμένου Γαλλίας. Ανακοινωθέν Φαναρίου και video

     

OΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος

Συνῆλθε σήμερον, 20ήν Ἰουλίου 2021, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, τῇ εἰσηγήσει τοῦ Ὁποίου ἐπληρώθη ἡ χηρεύουσα ἀπό τινος χρόνου Ἱερά Μητρόπολις Γαλλίας διά τῆς ἐκλογῆς παμψηφεί τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Δημητρίου Πλουμῆ, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τῆς ἱστορικῆς Ἑλληνορθοδόξου Κοινότητος Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Μασσαλίας καί ὑπευθύνου τῆς Ἀρχιερατικῆς Περιφερείας Νοτίου Γαλλίας.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Εκκλησία και Επιστήμη είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν

20.7.2021     Ώρα ανάρτησης: 1:01:19 AM

Στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Επιστήμης αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπό του από το Δήμο Λεβαδέων τονίζοντας πως «όσοι πολεμάνε Θρησκεία και Επιστήμη είναι σε λανθασμένο δρόμο. Η Θρησκεία και η Επιστήμη έχουν τον χώρο τους και έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν. Άλλωστε είναι υποχρεωμένοι σε αυτήν την συνεργασία».

Αγιασμός κατασκευής λιμανιού στα Στροφάδια. Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου


Έγινε σήμερα, 20ή Ιουλίου 2021, στο μεγάλο νησί των Στροφάδων Αγιασμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, επί τη εγκαταστάσει των εργαζομένων για την κατασκευή πλατφόρμας του λιμανιού, με σκοπό την επί θύραις πολυαναμενόμενη αποκατάσταση του ιστορικού Καστρομονάστηρου των Παλαιολόγων.

Νέος Μητροπολίτης Γαλλίας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πλουμής

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, στο Φανάρι, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την τακτική συνεδρία του μηνός Ιουλίου. 

Μετά από πρόταση του Πατριάρχου νέος Μητροπολίτης Γαλλίας εξελέγη ο Αρχιμ. Δημήτριος Πλουμής, προϊστάμενος στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μασσαλίας.

Le Saint-Synode de notre Patriarcat œcuménique a élu l’Archimandrite Dimitrios Ploumis, nouveau Métropolite de France.

Στην Αιωνιότητα η ζωγράφος Helen Lieros (1940-14.7.2021). Αγιογράφησε τον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό του Maputo Μοζαμβίκης


Έφυγε προς την Αιωνιότητα, στις 14 Ιουλίου 2021, σε ηλικία 81 ετών, η ομογενής ζωγράφος και αγιογράφος Ελένη Λυερού (Helen Lieros), η οποία έζησε και δημιούργησε σε κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, κυρίως δε στην Ζιμπάουε. Η κηδεία της θα γίνει στις 21 Ιουλίου.
     Εμείς συναντήσαμε τα έργα της στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης, καθότι έχει αγιογραφήσει ολόκληρο τον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της μοζαμβικανής πρωτεύουσας.
     Εις μνήμην της μεταφέρουμε εδώ την κριτική παρουσίαση των ιδιαζόντων εκείνων εκκλησιαστικών έργων στον Ναό της Μοζαμβίκης, την οποία πρωτοδημοσιεύσαμε στο "Νυχθημερόν", στις 2 Μαρτίου 2011, μετά από ταξίδι μας επί τόπου.
     Ωστόσο, η τέχνη της Lieros εκτιμήθηκε παγκοσμίως και θησαυρίστηκε από γνωστές γκαλερί, όπως π.χ. το Μουσείο Αφρικανικών Τεχνών του Παρισιού, το Wifredo Lam Center της Αβάνας, την Εθνική Πινακοθήκη της Ζιμπάμπουε.
     Αιωνία της η μνήμη!
π. Π. Κ. 

Η εικονογράφηση του Ελληνορθόδοξου Ναού στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης δια χειρός Helen Lieros | A Igreja Ortodoxa Grega no Maputo

Φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για 47η επέτειο τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: "Δεν ξεχνούμε. Δεν παραιτούμαστε"

"Προστίθεται σήμερα ένας ακόμη χρόνος στο βαρύ φορτίο της κατάφωρης αδικίας που κουβαλούν στις ψυχές τους οι Κύπριοι αδελφοί μας, και μαζί τους ο απανταχού Ελληνισμός, από τις 'μαύρες' εκείνες ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974", αναφέρει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, στο μήνυμά του για τη σημερινή θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.