e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Συνεορτάζουμε αύριο στο Μπανάτο τρεις Αγίους: Άννα, Παρασκευή και Παντελεήμονα


Ενημερώνουμε τους Ενορίτες και Φίλους μας ότι αύριο, Κυριακή 25η Ιουλίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, θα συνεορτάσουμε τρεις Αγίους του Ιουλίου: την Αγία Άννα, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Παντελεήμονα. 

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Βελγίου Αθηναγόρου και νέος Πρωτοσύγκελλος Μητροπόλεως

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, ημέρα μνήμης του αγίου Αθηναγόρου του Απολογητού του Αθηναίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας εόρτασε τα ονομαστήριά του στον Μητροπολιτικό Ναό των Βρυξελλών τελώντας την Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον εν Βρυξέλλες κλήρο και με την συμμετοχή ευάριθμου εκκλησιάσματος, τηρουμένων των μέτρων κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στο Βέλγιο.

Αρχιερατική Παράκληση προς τον Άγιο Νεομάρτυρα Θεόφιλο στη Φανερωμένη πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας 24ης Ιουλίου 2021, Αρχιερατική Παράκληση και Δέηση προς τον Άγιο Νεομάρτυρα Θεόφιλο, στην πάλαι ποτέ γειτονιά του, τον Άμμο Ζακύνθου και δη στον Ναό Φανερωμένης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ομιλήσαντος δε του Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Λυκογιάννη, Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Ζ.

Ο 18χρονος Νεομάρτυς Θεόφιλος, "θαλερός βλαστός της Ζακύνθου", τιμήθηκε στο Βανάτο Ζακύνθου

Πρωί Σαββάτου, 24ης Ιουλίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, τιμώντας σεμνοπρεπώς τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοφίλου, του 18χρονου "θαλερού βλαστού της Ζακύνθου" (κατά το υμνογράφημα Κορεσσίου), που μαρτύρησε με τον διά πυράς θάνατο στη Χίο, το 1635, μη δεχόμενος επ' ουδενί να αλλαξοπιστήσει. 
     Έγινε θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, με Αρτοκλασία, το δε ψαλτήριο τίμησε ο κ. Σταμάτιος Ζούλας. Ο κ. Ζούλας ομίλησε κατάλληλα απ' άμβωνος, αναφερθείς τόσο στην αγέρωχη νεανική φυσιογνωμία του τιμωμένου, όσο και γενικότερα στην "παράταξη" των Νεομαρτύρων.

Αρχιερατική Λειτουργία για τον Άγιο Νεομάρτυρα Θεόφιλο στη Φανερωμένη πόλεως Ζακύνθου [50 photos]


Αρχιερατική Λειτουργία, τιμώντας Θεόφιλο τον Νεομάρτυρα στην πατρογονική γειτονιά του, τον Άμμο Ζακύνθου, έγινε σήμερα το πρωί (24.7.2021), ημέρα της μνήμης του, στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Ομίλησε ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, πρώην ιεροκήρυκας.

Μάνα και Κόρη

 “Ἡ εὐκλεέστατος καὶ ἀξιέπαινος, Ἄννα ἡ ἔνθεος, καὶ πανσεβάσμιος, γῆθεν ἀρθεῖσα ἐκ ζωῆς, προσκαίρου διαιωνίζει, εἰς ζωὴν ἀθάνατον, μετ’ Ἀγγέλων χορεύουσα, σὺν τῇ θυγατρὶ αὐτῆς, καὶ ἀχράντῳ Μητρὶ τοῦ Θεοῦ, πρεσβεύουσα ἀπαύστως σωθῆναι, τοὺς πίστει ταύτην μακαρίζοντας”  (Κάθισμα του Όρθρου της εορτής της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης)

 

“Η πλέον δοξασμένη και η άξια μεγίστου επαίνου, η Άννα που ήταν γεμάτη από Θεό, αυτή που αξίζει και τον σεβασμό από όλους, έφυγε από την επίγεια και πρόσκαιρη ζωή και πορεύεται προς την αιώνια και αθάνατη ζωή, χορεύοντας μαζί με τους Αγγέλους και με την κόρη της και άχραντη Μητέρα του Θεού, και πρεσβεύει αδιάκοπα να σωθούνε όσοι την μακαρίζουν με πίστη στον Θεό”.

Αναστάσιμος Εσπερινός στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [video]


Απόγευμα Σαββάτου, 24ης Ιουλίου 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω, ο Αναστάσιμος Εσπερινός επί τη αυριανή Κυριακή, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ιωακείμ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: 

Αντιπροσωπεία του Βικαριάτου της Μητροπόλεως Γαλλίας στο Φανάρι


Αντιπροσωπεία του Βικαριάτου της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας έγινε δεκτή σήμερα (24.7.2021) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Η Αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για την αυριανή χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Δημητρίου.

La délégation du Vicariat, composée du père Alexis Struve, du père Serge Sollogoub et de M. Didier Vilanova, est arrivée à Constantinople et a été reçue par le patriarche Bartholomée, à la veille du sacre épiscopal du nouveau Métropolite de France Mgr Dimitrios.