e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Ίμβρος: Ο Κιέβου Επιφάνιος στο πατρικό σπίτι Βαρθολομαίου και σε συναυλία προς τιμήν του Πατριάρχη [photos]

Το απόγευμα της 13ης Αυγούστου 2021, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το σπίτι του πατέρα του Πατριάρχη, στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου.

Ο Πατριάρχης δέχτηκε φιλόξενα τον Μακαριώτατο, διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειάς του και έδειξε το μουσείο, το οποίο έστησε στο δωμάτιο όπου κάποτε βρισκόταν το μαγαζί του πατέρα του. Ο Πατριάρχης επίσης παρουσίασε τους καλεσμένους από την Ουκρανία στον αδελφό του και την οικογένειά του, οι οποίοι παραβρέθηκαν και αυτοί στην 60ετηρίδα του.

Ο επικεφαλής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας δώρισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μια ουκρανική μετάφραση της βιογραφίας του, που ετοίμασε ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Χρυσαυγής, δημοσιεύτηκε μάλιστα από τον εκδοτικό οίκο Spirit and Letter. Η παρουσίαση αυτής της έκδοσης πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου τρέχοντος έτους στον Μητροπολιτικό Οίκο του Κιέβου.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια συναυλία δημοτικής και έντεχνης μουσικής, η οποία οργανώθηκε υπαιθρίως σ' ένα από τα υψηλότερα σημεία του νησιού της Ίμβρου, στο πλαίσιο της Πατριαρχικής Επετείου.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Ίμβρος: Ιδιαίτερη συνάντηση του Προκαθημένου Ουκρανίας με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας [photos]

Στις 13 Αυγούστου 2021, μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, συναντήθηκε με τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄. 

Η τελευταία Παράκληση 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα, 13 Ιουλίου 2021, στο ναΰδριο της Σχολής η ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, τελευταίου για φέτος, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο ασκητής Επίσκοπος

Μία από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες στην ιστορία της Εκκλησίας μας υπήρξε ο άγιος Νήφων, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας (γιορτάζει στις 11 Αυγούστου). 

Το Συλλείτουργο Προκαθημένων στην Ίμβρο, όπως το μετέδωσαν live οι Ουκρανοί [4ωρο video]

Божественна літургія з нагоди 60-ліття рукоположення Вселенського Патріарха Варфоломія на диякона

У цей святковий день, 60-ліття з часу дияконської хіротонії Вселенського Патріарха Варфоломія, всі ми від серця бажаємо Його Всесвятості бути і надалі прикладом віри, зразком в праці для Церкви та пастви.

Урочисту літургію з нагоди ювілею звершують Вселенський Патріарх Варфоломій, Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, ієрархи – представники Кіпрської та Елладської Церков.

Προσφώνηση του Κιέβου Επιφανίου κατά το Συλλείτουργο Προκαθημένων στην Ίμβρο (13.8.2021) [gr-uk]

Παναγιώτατε!

Μακαριώτατε!

Αδελφοί αρχιερείς, σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Είναι μεγάλη χαρά για εμάς σήμερα να γιορτάζουμε τα 60 χρόνια από την χειροτονία της Παναγιότητός Σας στον βαθμό του Διακόνου με αυτή τη Θεία Λειτουργία, με αυτή την κοινή ευχαριστιακή προσευχή.

Η εποχή άλλαξε από τότε, ο σοβιετικός κομμουνισμός ηττήθηκε, οι Εκκλησίες, οι οποίες τότε υπέστησαν σοβαρές διώξεις, είχαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν με ελευθερία, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, η οποία εκείνη την εποχή ήταν μόνο μια καλή ευχή και ένα όνειρο, διεξήχθη επιτυχώς υπό την προεδρία Σας.

Πώς οι Ουκρανοί αποτύπωσαν το Συλλείτουργο των Προκαθημένων στην Ίμβρο [73 photos]

Очолювана трьома Предстоятелями Божественна літургія звершена в Успенському храмі на о. Імврос

13 Серпня 2021

13 серпня 1961 року в Успенському храмі на о. Імврос, на своїй малій батьківщині, майбутній Вселенський Патріарх Варфоломій був рукоположений на диякона. В жовтні та листопаді цього року Його Всесвятість також відзначатиме інший ювілей – 30 років від часу обрання та інтронізації на Патріарший престол (1991 р.).

Συλλείτουργο Προκαθημένων στην Ίμβρο για την 60ετηρίδα Ιερωσύνης Βαρθολομαίου [video]


Συλλείτουργο Προκαθημένων για την 60ετηρίδα Ιερωσύνης Βαρθολομαίου τελείται σήμερα, 13 Αυγούστου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Ίμβρου Συλλειτουργούν ο Παν. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ και ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. 
     Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος και την Εκκλησία της Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: