e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου Μονής και Αγρυπνία Υψώσεως του Σταυρού στα Καρπάθια Όρη, από τον Κιέβου Επιφάνιο [photos]

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, πραγματοποίησε τα Θυρανοίξια παρεκκλησίου του Αγίου Πνεύματος στη Μονή Μανιάβσκι, η οποία ιδρύθηκε το 1608 από τον Ιώβ Κνιαγυνίτσκι (Ιωβ Μανιάβσκι).

Πώς η Ρωσική Εκκλησία διασπά την Παγκόσμια Ορθοδοξία. Ανάλυση του παραδείγματος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Του Ολεξάντρ Εφρεμένκο, θεολόγου

Θέλω να αναφερθώ αναλυτικότερα στο σχέδιο της Ρωσικής Εκκλησίας για δημιουργία παράλληλης εκκλησιαστικής δομής στην κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αυτή η πρόθεση της Μονής Δανιήλ (σ.μ. το διοικητικό κέντρο του Πατριαρχείου Μόσχας) αναφέρεται στον τόμο 61 των πρακτικών της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Το διήμερο του Ευαγγελιστή της Αγάπης, Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, στην Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]

Με μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Μητρόπολη Φθιώτιδος εόρτασε το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών την εορτή του Ευαγγελιστή της αγάπης, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη: Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου για έναν κόσμο με λιγότερους αποκλεισμούς


Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για "έναν κόσμο με λιγότερους αποκλεισμούς" σήμερα, Κυριακή, από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Μετανάστη και του Πρόσφυγα.

"Καλούμαστε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με ολοένα λιγότερους αποκλεισμούς, που δεν αποκλείει κανέναν", δήλωσε ο Πάπας από ένα παράθυρο του Αποστολικού Παλατιού, στο τέλος της παραδοσιακής προσευχής του Αγγέλου.

Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης


Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού σήμερα, 26.9.2021, στον Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, με Αρχιερατική Λειτουργία από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο. Για τους Ρωμιούς στην Ιωνία ο Ευαγγελιστής Ιωάννης είναι ο πνευματικός πάτρωνας, καθώς αυτός δίδαξε το Ευαγγέλιο πρώτος στην περιοχή, κατέστησεν Επισκόπους, χειροτόνησε πρεσβυτέρους. Ιδιαιτέρως για την Σμύρνη, είναι ο καταστήσας, κατά την παράδοσι, τους πρώτους Επισκόπους.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στην πανηγυρίζουσα Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου εν Πάτμω [70 photos-video]


Πρωί Κυριακής, 26ης Σεπτεμβρίου 2021, έγινε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην σεβασμία Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, επί τη εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ευαγγελιστή και Επιστηθίου Φίλου και Μαθητού του Κυρίου Ιησού, στο ιερό Νησί της Αποκαλύψεως, την Πάτμο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος βρίσκεται για ιεραποδημία εκεί.
[Φωτογραφίες - βίντεο: π. Σεραφείμ Κονίδης]

Κυριακή, 26.9.2021, τιμώντας την Μετάσταση Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Κυριακής, 26ης Σεπτεμβρίου 2021, εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. 
     Ο κ. Ζούλας, καλός εκκλησιαστικός ρήτορας, ομίλησε προς το εκκλησίασμα για την εξέχουσα και ηγαπημένη μορφή του Επιστηθίου Φίλου του Χριστού και Ευαγγελιστού της Σαρκωθείσης Αγάπης. 
     Στο πλαίσιο της Ευχαριστιακής Συνάξεως έγινε 3μηνο Μνημόσυνο του καλού συντοπίτη μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ του Γεωργίου και της Μαργαρίτας.

Εορτή Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Θεολογική Σχολή Χάλκης

Στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, επί τη εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί, τηρουμένων των μέτρων προς αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Κυριακάτικη εορτή της Μεταστάσεως Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στο Φανάρι [video]


Πρωί Κυριακής 26ης Σεπτεμβρίου 2021, εορτής της Μεταστάσεως αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν φαναρίω, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: