e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Ποιος χρηματοδοτεί την ανέγερση ναών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία;

Από πέρυσι, προσκείμενα στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία ΜΜΕ άρχισαν να επιδεικνύουν με καμάρι τους νέους Ιερούς Ναούς, στους οποίους τελούνταν θυρανοίξια κάθε τρεις και λίγο. Πρόκειται για ναούς που έχουν κτιστεί «στη θέση εκείνων που αρπάχθηκαν από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία». Δηλαδή πρόκειται για τις ενορίες όπου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μετάβασης στην Ουκρανική Εκκλησία, έπειτα από ψηφοφορίες των ενοριτών. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Νίζνας Κλιμέντ σε συνέντευξή του στη ρωσική ιστοσελίδα «Православие.ру»: «Σε εκείνα τα μέρη όπου μας πήραν τους ναούς έχουμε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κτίσει νέους». Μάλιστα η κατασκευή τους σε πολλές περιπτώσεις έγινε σε χρόνο – ρεκόρ, από οκτώ μέχρι τρεις μήνες. 

Να δικαιώσω τον εαυτό μου


 «Γεννήματα της αντίθεης υπερηφάνειας είναι το να δικαιώνουμε τους εαυτούς μας, το να ακολουθούμε την γνώμη μας, το να ικανοποιούμε το θέλημά μας» (Αββάς Δωρόθεος)

Η επίσκεψη του Μητροπολίτου Βινίτσης στη Ζάκυνθο. Από το "Νυχθημερόν" στο "Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας"


Паломники ПЦУ під проводом митрополита Вінницького відвідали святині Греції

2 жовтня 2021 року, зранку, відбувся паломницький візит до святинь Греції паломників із Автокефальної Церкви України, на чолі із митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном.

Про це повідомляє nyxthimeron.com

Προσκυνητές από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας στην Αγ. Μαύρα Ζακύνθου, υπό τον Μητροπολίτη Βινίτσης [photos]


Το μεσημέρι του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στη Ζάκυνθο, περιηγητές από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, Συνοδικό Μέλος της επίσημης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Ανάμεσα στα προσκυνήματα επισκέφθηκαν τον Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο χωριό Μαχαιράδο Ζακύνθου, όπου τους δέχθηκε θερμά ο Εφημέριος, Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Κλάδης.

Προσκυνητές από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας στη Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου, υπό τον Μητροπολίτη Βινίτσης [photos]


Το μεσημέρι του Σαββάτου,  2 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στη Ζάκυνθο περιηγητές από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, Συνοδικό Μέλος της επίσημης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Μεταξύ των προσκυνητών προσκύνησαν την Γυναικεία Μονή Ελευθερωτρίας, στην περιοχή Λαγοπόδο Ζακύνθου. 

Comunità di Sant’Egidio: Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στο Συνέδριο της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου


The Opening Assembly of “Peoples as Brothers, Future Earth” with His All-Holiness Ecumenical Patriarch BARTHOLOMEW

 DISCORSO DI SUA SANTITA PATRIARCA ECUMENICO BARTOLOMEO I  

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Συνέδριο της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου

Τα υποκείμενα νοσήματα της Εκκλησίας


Η περιπέτεια της πανδημίας ανέδειξε μεταξύ πολλών προβληματικών καταστάσεων σε διάφορους χώρους, αρρωστημένες καταστάσεις και στο εκκλησιαστικό σώμα οι οποίες το ταλαιπωρούν και αμαυρώνουν την εικόνα του. Ίσως κάποιοι απορήσουν για την ανάδειξη αυτής της πλευράς από έναν κληρικό. «Δεν βλέπεις την προκατάληψη έναντι της εκκλησίας και τον ακραίο αντικληρικαλισμό που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο;». Τα βλέπω αυτά. Ακόμα εντονότερα τα συναντάει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά πιστεύω ότι εμείς, οι μετέχοντες στα της Εκκλησίας, οφείλουμε αντί της αμυντικής ή και επιθετικής στάσης, να αναζητήσουμε τα δικά μας πραγματικά προβλήματα και με αυτά να αναμετρηθούμε.

Του π. Βασιλείου Χαβάτζα*