e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ευχαριστιακή Σύναξη στην Αδριανούπολη για τα 7χρονα Αρχιερατείας του οικείου Μητροπολίτου


Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Δευτέρα, 18η Οκτωβρίου 2021, στην Αδριανούπολη και δή στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, επί τη ευκαιρία συμπλήρωσης 7 ετών από την εκλογή του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου. Παρόντες ήταν ο Πρόξενος και Υποπρόξενος του Βουλγαρικού Προξενείου και εκπρόσωπος του Έλληνα Προξένου.

Ο π. Συμεών Κάτσινας επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την διδακτορική διατριβή του


Φανάρι, 15 Οκτωβρίου 2021. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Συμεών Κάτσινα, Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ι. Ν. Αγίου Θεοδώρου Λόφου Παλατίνου της Ρώμης, ο οποίος επέδωσε στον Παναγιώτατο την διδακτορική διατριβή του.
    Θυμίζουμε ότι ο π. Συμεών ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Τομέα Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Κοινωνικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο (2021). Τίτλος της διδακτορικής του διατριβής: «Η συμβολή του Χαλκηδόνος Μελίτωνος Χατζή στην αντιμετώπιση διορθοδόξων και διαχριστιανικών θεμάτων», με επιβλέποντα Καθηγητή τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Συνάντηση εργασίας του Οικουμενικού Πατριάρχου με διεθνή ομάδα επιστημόνων για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η διάσωση, τα έργα αναστήλωσης και οι δυνατότητες αξιοποιήσεως του ιστορικού Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητος της Ομογενείας, αλλά και της ιστορίας της Πόλεως, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, με πολυμελή διεθνή ομάδα επιστημόνων, παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, καθώς και των Πανασιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Θεοδώρου και Μ. Αρχιδιακόνου κ. Παϊσίου.

Η Εκκλησία Κρήτης ενεργοποιεί τα δέοντα για την μη αναστρέψιμη υγεία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, σε Συνοδική Συνεδρία, με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης, τη συζήτηση και λήψη Απόφασης, για ενεργοποίηση η μη, των όσων ορίζονται στο άρθρο 39, παράγραφος 2, του Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας», ως προς το Πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής μας Συνόδου, εξ αιτίας των χρονίων σοβαρών προβλημάτων της υγείας του.

Μεγαλοπρεπής εορτασμός του Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά στη Λαμία [photos-video]

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και με πάνδημη συμμετοχή του λαού εορτάσθηκε την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου η Ιερά Μνήμη του Πολιούχου και Ελευθερωτού της πόλεως Λαμίας, Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού στον μεγαλοπρεπή του Ναό.

          Με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο  ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος χοροστάτησε και στον Πανηγυρικό Όρθρο, και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Καλλινίκου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Περιστερίου κ. Γρηγορίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ακόμα τρεις ενορίες στη Βίνιτσα, πέρασαν στην Ουκρανική Εκκλησία

 Фото: Архімандрит Софроній

Στην περιφέρεια της Βίννιτσα, στην Κεντρική Ουκρανία, αυξάνεται ο αριθμός των ενοριών που ακολουθούν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας αφήνοντας πίσω το Πατριαρχείο Μόσχας. Ο αριθμός των ενοριών που κατέθεσαν τα έγγραφά τους για αλλαγή καταστατικού προκειμένου να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μεγάλος. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς από μεριάς εκπροσώπων Πατριαρχείου Μόσχας έχουν κατατεθεί ενστάσεις στα δικαστήρια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων στον Άγιο Λάζαρο Λονδίνου


Στον Ι. Ναό Αγ. Λαζάρου Λονδίνου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας την Κυριακή Δ’ Λουκά, όπου ετελέσθη επίσης η πρώτη πανήγυρις Πάντων των Ιατρών Αγίων. 

Μετά του Σεβασμιωτάτου συλλειτούργησαν ο ιερατικώς Προϊστάμενος του ναού Πρεσβύτερος Στυλιανός Σάββα και ο Διάκονος Γεώργιος Τσουρούς. 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην αξία της προσφοράς και θυσίας των ιατρών και στην αγιότητα του βίου πολλών εξ αυτών, τους οποίους και πανηγυρίζουμε με την θέσπιση αυτής της νέας εορτής. 

$636.000 για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα, από τον έρανο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με χαρά ανακοινώνει ότι το τελικό χρηματικό ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε από τον έρανο που διενεργήθηκε υπέρ των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ανέρχεται στο ύψος των 636.613,52 δολαρίων.

Το εν λόγω χρηματικό ποσό διατίθεται ως ακολούθως:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το όραμα της I. Μητροπόλεως Σουηδίας

Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα

Η 30ή επέτειος της ευκλεούς Πατριαρχίας της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πνευματικού Ηγέτου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων ανά την οικουμένην, συνιστά αφορμή δοξολογίας προς τον Θεόν. Το 2008, το παγκοσμίου φήμης περιοδικό «Times» απεφάσισε, να συγκαταλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ανάμεσα στις 100, πλέον σημαντικές με επιρροή, προσωπικότητες ανά τον κόσμον, διότι ο Προκαθήμενος της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως διασχίζει όλη την υφήλιο, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες επίσημες επισκέψεις σε όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, καθώς και σε Διαχριστιανικούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Η αυτοσυνειδησία Του επί των συγχρόνων ζητημάτων, που απασχολούν την ανθρωπότητα καθόλη, εδράζεται στην υποχρέωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την κινητοποίηση κάθε γωνιάς του πλανήτη.

Χειροτονητήριος Λόγος Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου (18.10.2021)

Χειροτονία Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου [photos]


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο. Παρέστησαν Αρχιερείς, κλήρος και λαός. Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού covid-19.

Χειροτονία Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου [video]


Πρωί Δευτέρας, 18ης Οκτωβρίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, τελείαται η Χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου (Ρουσάκη). 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Η πανήγυρις του Ευαγγελιστού Λουκά στο Μπέρμιγχαμ


Πανηγυρικά εορτάστηκε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Μπέρμιγχαμ. Της ιεράς πανηγύρεως προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής, Αρχιμ. κ. Νικόδημο Αναγνωστόπουλο.