e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

π. Αλέξανδρος Καρλούτσος: "Θα παραμείνω στους κόλπους της Εκκλησίας"

 Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, στο γραφείο του στην κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χάμπτον της Νέας Υόρκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ "Ε.Κ."

03 Δεκεμβρίου 2021 | Της Αννας Σαρηγιάννη | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ευγνωμοσύνη του για όσα έχει βιώσει στους κόλπους της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («E.Κ.»), ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Ο π. Αλέξανδρος, ο οποίος, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του «Ε.Κ.», συνταξιοδοτήθηκε μετά από 51 έτη διακονίας, έκανε λόγο για «ένα νέο στάδιο στην ζωή του», κάνοντας μια μικρή αναδρομή σε αυτήν την μακρά πορεία στην ιεροσύνη, κατά την οποία εξελίχθηκε σε ένα στέλεχος-«κλειδί» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα - Προσευχή με τη συμμετοχή μεταναστών


 Προσευχή με μετανάστες, στην Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, στην Κύπρο, τέλεσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πάπας Φραγκίσκος.

   Στην διάρκεια της προσευχής του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο ναό και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο με αυτή τη συνάντηση προσευχής. Χαιρετίζω με στοργικότητα και ευγνωμοσύνη τους εκπροσώπους των διαφόρων χριστιανικών θρησκευμάτων που βρίσκονται στην Κύπρο, ανέφερε ο Πάπας και, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, συνέχισε λέγοντας:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα»

 Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος με εκπροσώπους του Εθνικού Συνδέσμου Ελλήνων Φοιτητών Νοτίου Αφρικής, (N.A.H.Y.S.O.S.A.). στην πλατεία Nelson Mandela στο Γιοχάμσπεργκ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

03 Δεκεμβρίου 2021 | Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τυχερός στάθηκε ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Οικουμενικό, διότι δύο λεπτά αφότου είχε μπει στο αεροπλάνο και έκλεισαν οι θύρες για να μεταβεί από τη Νότιο Αφρική στην Εδρα του, την Αλεξάνδρεια, απαγορεύθηκαν όλες οι πτήσεις από την Αφρική.

Αρχιερατικός Εσπερινός και αφ' εσπέρας Όρθρος στην Αγία Βαρβάρα Αγκερυκού εν Ζακύνθω


Απόψε, 3 Δεκεμβρίου 2021, με σφοδρή κακοκαιρία, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας, Ενορίας Αγκερυκού (Αγίου Κηρύκου) Ζακύνθου, έγινε ο εόρτιος Εσπερινός της Αγίας και ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος προς τιμήν της Αθληφόρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου, ο οποίος παρεπιδημεί κατ' αυτές τις ημέρες στη Ζάκυνθο και θεώρησε καλό να συνεορτάσει με τους συγχωριανούς του στην γενέθλια Ενορία του. Για όλα είχε φροντίσει ο καλός Εφημέριος, Μ. Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος.

Εόρτιος Εσπερινός για την Αγία Βαρβάρα στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο του Δράκα Ζακύνθου


Απόγευμα 3ης Δεκεμβρίου 2021, με δυνατή νεροποντή, στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας - Παρεκκλήσιο της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, ο εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Αθληφόρου. Όλα ήταν καλοφροντισμένα, με την επιστασία του οικείου Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση.

Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στους Κήπους της Ζακύνθου


Απόγευμα 3ης Δεκεμβρίου 2021, με πολύ κακές καιρικές συνθήκες, στον Ενοριακό Ναό Αγίων Βαρβάρας και Γερασίμου Κήπων Ζακύνθου, ο εόρτιος Εσπερινός για την Αγία Βαρβάρα, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Για την επιτυχία της εορτής είχε μεριμνήσει δεόντως ο νέος Εφημέριος π. Ιωάννης Κλάδης.

Συνοδική Εγκύκλιος της Εκκλησίας της Κρήτης για τα 30χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 30 ΕΤΩΝ ΕΥΚΛΕΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Ἀριθμ. Πρωτ. 929                                                                                         

Ἡράκλειο, 16 Νοεμβρίου 2021

Πρός

τούς Εὐλαβεστάτους Κληρικούς, τούς Ὁσιωτάτους Μοναχούς καί τό εὐσεβές πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης

Ἀγαπητοί Πατέρες καί ἀδελφοί,

Ἡ πάνσοφη πρόνοια καί ἡ ἀγάπη τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ γιά τόν ἄνθρωπο ἐδώρησε ἐδῶ καί ἤδη τρεῖς δεκαετίες τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαῖο, ὁ Ὁποῖος ἐξελέγη παμψηφεί ἀπό τήν Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως,  Νέας Ρώμης καί Οἰκουμενικός Πατριάρχης τήν 22α Ὀκτωβρίου  καί ἐνθρονίστηκε τήν 2α Νοεμβρίου 1991.

Covid-19: Δραματική έκκληση συζύγου 58χρονου για κρεβάτι ΜΕΘ – Μας παρέκαμψαν για τον Μητροπολίτη Κοσμά

Δεν ήθελε να εμβολιαστεί, δεν ήθελε να διασωληνωθεί και πλέον νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Covid του «Ευαγγελισμού».

Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κόσμα που διασωληνώθηκε στις 03.00 τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αγρινίου και μεταφέρθηκε αυθημερόν στην εντατική του «Ευαγγελισμού».

Μητρόπολη Ζακύνθου: Δεν επιτρέπεται ιερείς να γίνονται ηθικοί αυτουργοί σε θανάτους ευκολόπιστων

Η απόφαση για κληρικούς που «αποδείχθηκαν απειθείς»


πηγή: LIFO

 Οι ιερείς δεν επιτρέπεται να έχουν λόγο για ιατρικά θέμα και να γίνονται «ηθικοί αυτουργοί σε θανάτους ανύποπτων ή ευκολόπιστων εξομολογουμένων», επισημαίνει η Mητρόπολη Ζακύνθου σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Η Μητρόπολη ανακοίνωσε την απόφαση για τους κληρικούς της που «αποδείχθηκαν απειθείς», παρά τις συστάσεις και τις οδηγίες περί ανάγκης εμβολιασμού και «μη χειραγωγήσεως των πιστών σε αντιεπιστημονικές συμπεριφορές». 

 

Για τους συγκεκριμένους η Μητρόπολη προέβη σε «επιβολή πνευματικών επιτιμίων» και μεταξύ άλλων «δέσμευσε» το δικαίωμα της εξομολογήσεως «μέχρι νεωτέρας οδηγίας και συμμορφώσεώς τους». 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου:

Μητροπολίτης Ζακύνθου: Ηθικοί αυτουργοί σε θανάτους οι αρνητές ιερείς


πηγή: kathimerini.gr

«Ηθικούς αυτουργούς σε θανάτους ανύποπτων ή ευκολόπιστων εξομολογουμένων», χαρακτήρισε τους ιερείς – αρνητές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος.

Υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου [photos - ομιλίες]

Εκ του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου
Στις 8.30 π.μ. τής Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου, αφίχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ο πάπας Φραγκίσκος, ο 266ος Πάπας τής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Τον πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄. Στη συνέχεια, ο πάπας χαιρέτισε τα παρευρισκόμενα μέλη τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον πάπα στο αρχιεπισκοπικό γραφείο για 20 περίπου λεπτά.

Πνευματικά - παιδαγωγικά επιτίμια σε Κληρικούς της Ζακύνθου

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου ανακοινώνει προς τον Λαό του νησιού μας ότι, στο πλαίσιο της ευθύνης του Ποιμενάρχου της, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, για την ευστάθεια της τοπικής Εκκλησίας, την ψυχοσωματική υγεία των Ζακυνθίων και την υπακοή στις εκπεφρασμένες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς την αντιμετώπιση της Πανδημίας, προέβη σήμερα, 3-12-2021, σε επιβολή πνευματικών επιτιμίων προς όσους κληρικούς της Μητροπόλεως Ζακύνθου αποδείχθηκαν απειθείς, παρά τις συστάσεις και τις αγωνιώδεις οδηγίες του Ποιμενάρχου περί της ανάγκης εμβολιασμού και μη χειραγωγήσεως των πιστών σε αντι-επιστημονικές συμπεριφορές

Εορτή Αγίας Βαρβάρας - Μεθέορτα Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου (Παναγούλα Βανάτου, 4.12.2021)


Τελείται αύριο, 4 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα μνήμης της Αγίας ενδόξου Μάρτυρος και Αθληφόρου ΒΑΡΒΑΡΑΣ, η καθιερωμένη εορτή προς τιμήν Της, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, όπου φυλάσσεται εκφραστικό Εικόνισμα της Αγίας, μέσα σε αγιογραμμένη καθέδρα. 

Σημειωτέον ότι η Αγία Βαρβάρα τιμάται εξαιρέτως στη Ζάκυνθο ως Γιάτρισσα του νησιού από την επιδημία της Βλογιάς, που ενέσκηψε το 1628

Ο Όρθρος, λοιπόν, στην Παναγούλα Βανάτου θα αρχίσει στις 8 και περί τις 9 θα γίνει Αρτοκλασία, θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία και τέλος θα γίνει ευλόγηση των Κολύβων της Αγίας. 

Παράλληλα θα τιμηθεί μεθεορτίως η μνήμη του λαοφιλούς νέου Οσίου ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ του Καυσοκαλυβίτου, ενώ θα προταθεί Εικόνισμά Του για προσκύνημα εκ μέρους των πιστών.

Την σχετική ομιλία της ημέρας θα κάνει ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικός.

Όσοι φιλομάρτυρες και φιλάγιοι, προσέλθετε!