e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Στον Ναό της Παναγούλας θα γιορτάσει αύριο Χριστούγεννα το Βανάτο

Αύριο το πρωί, μέρα γιορτής, μέρα της Θείας Γέννας, 25 Δεκεμβρίου 2021, η Ενορία μας θα εκκλησιασθεί στον Ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Βανάτο της Ζακύνθου. Απόψε, ικανός αριθμός Ενοριτών, αλλά και πιστοί από την ευρύτερη περιφέρεια προσήλθαν στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, ώστε αύριο να προσέλθουν και να μεταλάβουν του Αυτοθυσιαζόμενου Θείου Βρέφους. 

Οι καμπάνες του Όρθρου των Χριστουγέννων θα ηχήσουν στις 7.45 το πρωί, ενώ η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει περί τις 9 π.μ. Αντί άλλης ομιλίας θα αναγνωσθεί το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

Όσοι φιλέορτοι πιστοί, καλοδεχούμενοι!!!

Μήνυμα Χριστουγέννων 2021 Μητροπολίτου Γρεβενών Δαβίδ


Ποιμαντορική γκύκλιος Χριστουγέννων 2021

Δαβίδ λέῳ Θεο πίσκοπος καί Μητροπολίτης Γρεβενν

Πρός τό εὐσεβές πλήρωμα τς ερς Μητροπόλεως Γρεβενν

 

«Τά σύμπαντα σήμερον χαρᾶς πληροῦνται,

Χριστός ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου»

       Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

Θερμές ευχές του Προέδρου της Τουρκίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Tις θερμές ευχές του Εξοχ. Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Recep Tayyip Erdoğan για ταχεία ανάρρωση διαβίβασε στην Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Υπουργός Υγείας της χώρας Εξοχ. Δρ. Fahrettin Koca, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, 24 Δεκεμβρίου 2021. Ο κ. Koca μετέφερε στον Παναγιώτατο, ο οποίος παραμένει υπό παρακολούθηση σε κεντρικό Νοσοκομείο της Πόλεως, το ενδιαφέρον του Εξοχ. Προέδρου και του ιδίου προσωπικώς για την πορεία της υγείας του και τον διαβεβαίωσε ότι οι Αρχές της χώρας βρίσκονται στο πλευρό του για οτιδήποτε και αν χρειασθεί.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επικοινώνησε νωρίτερα και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Εξοχ. κ. Mehmet Nuri Ersoy, ο οποίος του εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές του για γρήγορη αποκατάσταση της υγείας του.


Οι Ιεράρχες της Κρήτης εντείνουν τις προσευχές τους για ταχεία ανάρρωση του Οικουμενικού Πατριάρχου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, καθώς πληροφορήθηκε ὅτι ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, στό πλαίσιο τακτικοῦ ἐλέγχου, βρέθηκε σήμερα θετικός στόν κορωνοϊό Covid-19, ἐκφράζει τίς θερμές εὐχές Της καί ἐντείνει τίς προσευχές Της πρός τό Θεῖον Βρέφος, γιά τήν ἐνίσχυση, τήν ἐνδυνάμωση καί τήν ταχεία ἀνάρρωση τοῦ Παναγιωτάτου.

Μήνυμα Χριστουγέννων 2021 Μητροπολίτου Φθιώτιδος Συμεών [κείμενο-video]

ΣΥΜΕΩΝ 

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΚΛΗΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ

ΤΗΣ ΘΕΟΣΩΣΤΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021

 

Πολυσέβαστοι Συλλειτουργοί μου Ἅγιοι Πατέρες

Ὁσιώτατοι Μοναχοὶ καὶ Ὁσιώτατες Μοναχὲς

Ἀγαπητοὶ μου ἀδελφοὶ ἐν Χριστῷ

Πολυαγαπημένα μου πνευματικὰ παιδιά

 «Τὶ νὰ πῶ καὶ σὲ τὶ νὰ ἀναφερθῶ; Βλέπω ταυτόχρονα ἕναν μαραγκὸ καὶ μία φάτνη καὶ ἕνα Βρέφος καὶ σπάργανα καὶ λεχώνα Παρθένο, ποὺ στερεῖται τὰ πλέον ἀπαραίτητα. Βλέπω τὰ πάντα νὰ εἶναι φτωχικά, τὰ πάντα νὰ πλημμυρίζουν ἀπὸ ἀνέχεια.

Εἶδες πλοῦτος, ποὺ ὑπάρχει μέσα σὲ τόσο μεγάλη φτώχεια; Εἶδες πῶς, ἐνῶ ὁ Χριστὸς ἦταν πλούσιος, φτώχευσε γιὰ χάρη μας; Δὲν εἶχε οὔτε κρεβάτι οὔτε στρῶμα καὶ γι᾽αὐτὸ τοποθετήθηκε σὲ μία ξερὴ φάτνη.

Ὤ φτώχεια ποὺ εἶσαι πηγὴ πλούτου! Ὤ πλοῦτε ἀμέτρητε ποὺ κρύβεσαι ἀπὸ τὴ φτώχεια! Εἶναι ξαπλωμένος μές στὴ φάτνη καὶ συνταράσσει τὴν οἰκουμένη. Τὶ νὰ πῶ καὶ σὲ τὶ νὰ πρωτονα­φερθῶ;».

Βαρθολομαίος: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σφράγισε την ιστορία όχι μόνο του Χριστιανισμού, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητος”

Στην διαχρονική προσφορά της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η οποία “ενσαρκώνει και συμβολίζει την ιδέα της οικουμενικότητος, το πνεύμα του διαλόγου, τον πολιτισμό της ειρήνης και της αδελφοσύνης”, αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεως που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 23 Δεκεμβρίου 2021, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλεως, και ήταν αφιερωμένη στα 30 έτη της Πατριαρχικής διακονίας του. 

Νέες βαπτίσεις στη Μητρόπολη Καμερούν [photos]

24.12.2021. Νέες βαπτίσεις Κατηχουμένων στην Εκκλησιαστική Κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο.

Το Vatican News παρουσιάζει το Χριστουγεννάτικο Μήνυμα 2021 του Οικουμενικού Πατριάρχου


Bartholomew I Christmas message: Science is a priceless gift from God

In his 2021 Christmas message, the Ecumenical Patriarch Bartholomew I of Constantinople reminds the faithful of the meaning of Divine Incarnation and invites everyone to gratefully accept the gift of science and get vaccinated in this time of pandemic.

By Anna Poce & Linda Bordoni

In a Christmas message addressed to the faithful, the leader of the Greek Orthodox Church invited believers across the world to become vaccinated against the coronavirus if they have not already done so.

Θετικός Covid-19 ο Οικουμενικός Πατριάρχης | Announcement regarding the Ecumenical Patriarch's state of health

Ανακοινωθέν περί της καταστάσεως της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο Φανάρι, διαγνώστηκε σήμερα, Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021, θετικός στον κορωνοϊό.
Ο Παναγιώτατος, ο οποίος είναι πλήρως εμβολιασμένος, αυτή την στιγμή εμφανίζει ήπια συμπτώματα, αλλά η γενικότερη κατάστασή του είναι καλή.
Αμέσως μετά τη διάγνωση επισκέφθηκε κεντρικό Νοσοκομείο της Πόλεως για περαιτέρω προληπτικές εξετάσεις.

Μήνυμα Μητροπολίτου Ζάμπιας Ιωάννη για τα Χριστούγεννα 2021

Ο Καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, για τα Χριστούγεννα 2021

Χριστούγεννα, ημέρα χαράς, ημέρα ελπίδας, εκπλήρωση επαγγελίας. Όλη η φύση συμμετέχει στην χαρά των Χριστουγέννων.

Γεννήθηκε ο Χριστός και ενώθηκε ο Ουρανός με την Γη! Γεννήθηκε ο Χριστός και ήρθε η Ελπίδα στον κόσμο! Γεννήθηκε ο Χριστός και μας άπλωσε το χέρι Του, περιμένοντας να απλώσουμε το δικό μας!

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για Χριστούγεννα 2021: «Να συμφιλιωθούμε με την “αδυναμία” του παντοδύναμου Θεού» [κείμενο-video gr-en]


«Μέσα στην ανθρώπινη ιστορία υπάρχουν αφηγήσεις για υπερφυσικές γεννήσεις ανθρωποθεών, όμως αυτό που έζησε η ανθρωπότητα με τη γέννηση του Χριστού είναι απολύτως νέο και μοναδικό», υπογραμμίζει στο Χριστουγεννιάτικο Μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Επισημαίνοντας ότι ο Χριστός ήρθε ταπεινά και αθόρυβα, διακρίνει πως με τη Γέννησή του τελικά καθαγιάζεται η αδυναμία, μια αδυναμία που αποδεικνύει την παντοδυναμία του αληθινού Θεού. Μια αδυναμία, που όπως τονίζει σε άλλο σημείο, αποτελεί τελικά επιτυχία του ανθρώπου αν την αποδεχτεί ως τρόπο ζωής. «Αρκεί να αποδεχτούμε τα λάθη μας», σημειώνει, «να παραιτηθούμε από τις αυταπάτες του «ωραίου», να σπάσουμε το φράγμα του «εγώ» και να συμφιλιωθούμε με την «αδυναμία» του παντοδύναμου Θεού».

Επισυνάπτεται ολόκληρο το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, στα ελληνικά και στα αγγλικά, σε γραπτό κείμενο και βιντεοσκοπημένο:

Αυστραλίας Μακάριος: «Οι αρετές για την Εκκλησία έχουν αξία μόνο όταν οδηγούν στον Χριστό»

Στην Ιερά Μονή «Άξιον Εστί» στο Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας ιερούργησε το πρωί της Παρασκευής, 24 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Νικολάου Κατσαντώνη. Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρίσκονταν συγγενείς και φίλοι του χειροτονούμενου, συμπεριλαμβανομένων της συζύγου του, Ευαγγελίας, και των τριών τέκνων τους. Παρίσταντο, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, ενώ συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν οι Θεοφ. Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος για τα Χριστούγεννα 2021

Ἐγκύκλιος ἐπί τοῖς Χριστουγέννοις

τοῦ Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Ἀποστόλου

Εὐλαβέστατοι κληρικοί,
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,
Ἡ κατά σάρκα Γέννησις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀποτελεῖ ἀναμφιβόλως τήν, εἰς τόν ὑπέρτατον βαθμόν, ἀποκάλυψιν, τῆς μεγάλης φιλανθρωπίας τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ πρός τόν ἄνθρωπον καί τήν κτίσιν.
Εὐεργεσία, φιλανθρωπία, σωτηρία εἶναι τά βιώματα αὐτοῦ τοῦ ἱεροῦ γεγονότος τό ὁποῖον ἀνέτρεψε τόν ροῦν τῆς Ἱστορίας. Σκεφθῆτε τό ἁπλοῦν ὅτι ἡ κατά τά δεδομένα τοῦ κόσμου γέννησις ἑνός βρέφους εἰς τήν ἄσημον πόλιν τῆς Βηθλεέμ, ἐχώρισε τήν πορείαν τῆς ἀνθρωπότητος εἰς μέρη δύο καί λέγομεν «πρό Χριστοῦ» καί «μετά Χριστόν».

Ώρες Χριστουγέννων, Εσπερινός και Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου στο Φανάρι [live]

Φανάριον. Πατριαρχικός Ναός Αγίου Γεωργίου, παραμονή Χριστουγέννων, 24.12.2021. Ώρες, Εσπερινός και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ποιο είναι αυτό το Βρέφος;

Αυτήν την περίοδο, η πίεση, δυστυχώς, που προκαλείται από τον καταναλωτισμό και τον ηδονισμό, οδηγεί τα Χριστούγεννα να κινδυνεύουν να χάσουν, αν δεν την έχουν ήδη χάσει, την πνευματική τους σημασία και να καταντήσουν απλώς σαν μια ευκαιρία εμπορική, κατά την οποία κάνουμε αγορές και ανταλλάσσουμε δώρα!
Αλλά και στο θρησκευτικό επίπεδο, συχνά ζούμε τα Χριστούγεννα μόνο μέσα από το συναισθηματικό τους φορτίο: τουλάχιστον στη δυτική εικονογραφία, στην εικόνα της γέννησης του Ιησού, μας συγκινεί ένας Βρέφος που μας τείνει τα χεράκια, παραγνωρίζοντας όμως, ποιο είναι αυτό το Βρέφος το «εσπαργανωμένον, κείμενον εν φάτνη» (Λουκάς 2,12).

Αυστραλίας Μακάριος: «Σήμερα ενώσαμε την Αθήνα με τη Μελβούρνη, την Αυστραλία με την Ελλάδα»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα 2021», στην Ιερά Μονή «Άξιον Εστί», στο Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος με μεγάλη χαρά εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το όμορφο θέαμα που προσέφεραν οι συντελεστές της εκδήλωσης, οι οποίοι, με «γέφυρα» τη μουσική, κατόρθωσαν να ενώσουν νοερά τη Μελβούρνη με την Αθήνα, την Αυστραλία με την Ελλάδα. Επρόκειτο για την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, από την Αθήνα, που σε συνεργασία με τον γνωστό συνθέτη Τάσο Ιωαννίδη, πλαισιούμενο από τη γεννημένη στη Μελβούρνη Σοφία Τσέρου, και τους Θάνο Λάμπρου και Αλκμήνη Μπασακάρου, παρουσίασαν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με γιορτινούς ήχους και μελωδίες των Χριστουγέννων, μέσα από το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια – Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων. Η συναυλία προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής «Άξιον Εστί», όπου έλαβαν χώρα και άλλα χριστουγεννιάτικα δρώμενα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκαν επίσης όμορφες και νοσταλγικές εικόνες της στολισμένης ελληνικής πρωτεύουσας, καθώς και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συνεργάστηκε με αμέριστη προθυμία για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.