e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

SOS ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ! ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ;

Σήμερα συνέβη ένα εκκλησιαστικό πραξικόπημα στην Αφρική. Θεσμική κίνηση, μελετημένη. Όχι βιαστική, όχι απερισκεψία ενός ατόμου.

Εσπερινή Αρχιερατική Λειτουργία για την Απόδοση των Χριστουγέννων 2021 στα Τρίκαλα [video]


Απόψε, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων τελέστηκε Εσπερινή Ευχαριστιακή Σύναξη, με την ευκαιρία της Αποδόσεως της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Χριστουγέννων, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

π. Παν. Καποδίστριας: ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Σχέση Εκκλησίας και Βασιλείας μέσω της εικονολογικής οντολογίας της Ευχαριστίας

Δημοσιεύτηκε στο αξιόλογο θεολογικό περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου ΑΧΙΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ (Λάρισα 2021, σσ. 251-263), ένα θεολογικό μελέτημα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, υπό τον τίτλο: "ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Σχέση Εκκλησίας και Βασιλείας μέσω της εικονολογικής οντολογίας της Ευχαριστίας". Κυκλοφορείται και σε ανάτυπο, έντυπο, όπως και ψηφιακό, το οποίο μπορείτε να αναγνώσετε ακολούθως:

Ο αντιεμβολιασμός ως (θρησκευτική) εμμονή

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΟΥΣΗΣ

Η απάντηση της θεολογίας των Ορθοδόξων ακολουθεί τη διπλή μεθοδολογία των Πατέρων της Εκκλησίας: διαχωρίζει τη χαρισματική οδό της θεοπτίας και των θεοφανειών από την επιστημονική. Η πρώτη αναφέρεται στο άκτιστο, οπότε και μη προσεγγίσιμο αισθητά και εμπειρικά. Η επιστημονική ασχολείται με το κτιστό. Όταν η μια πάει να μπερδευτεί στα πόδια της άλλης, τα αποτελέσματα είναι τραγελαφικά, όπως φάνηκε με την περιβόητη καταδίκη του Γαλιλαίου στην οποία ενεπλάκησαν οι Ρωμαιοκαθολικοί. Στα καθ’ ημάς τώρα, ποτέ δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, όπως π.χ. σύγκρουση επιστήμης και θεολογίας, απλούστατα διότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να εισέρχεται ο ένας στα χωράφια του άλλου.

Βεροίας Παντελεήμων: «Βαρθολομαίος, ο πατριάρχης του Γένους, 30 χρόνια στο τιμόνι της Ορθοδόξου Εκκλησίας» [video]

Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία αφιερωμένη στην επέτειο της τριακονταετούς ευκλεούς και θεοφιλούς Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα: «Βαρθολομαίος, ο πατριάρχης του Γένους, 30 χρόνια στο τιμόνι της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος για την ρωσική εισπήδηση στην Αφρική


Του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου για το Φως Φαναρίου

Μεγάλος πόνος!

Ποτέ δεν περίμενα στας δυσμάς του βίου μου να νιώσω τόσο μεγάλο πόνο, όπως ένιωσα με την ανακοίνωση των αποφάσεων του Πατριαρχείου Μόσχας να εισπηδήσουν εντελώς αδιάντροπα και στην Αφρική!

Επίδειξη δύναμης από το Πατριαρχείο Μόσχας

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο

Να δούμε τώρα πώς θα αντιδράσουν όσοι έχουν συνταχθεί με το Πατριαρχείο Μόσχας στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Όλοι τους σχεδόν συμμερίζονται τις απόψεις της Ρωσικής Εκκλησίας για την δημιουργία δήθεν σχίσματος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και να που έρχεται τώρα το Πατριαρχείο Μόσχας να δημιουργήσει πραγματικό σχίσμα με την εισβολή του στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με προφανή στόχο να εκδικηθεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, επειδή αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Βαθύτατη θλίψη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την εισβολή του Πατριαρχείου Ρωσίας στην Αφρική

Τό παλαίφατο Πατριαρχεῖο τῆς Ἀλεξανδρείας ἐκφράζει βαθύτατη θλίψη γιὰ τὴ συνοδική ἀπόφαση τοῦ Πατριαρχείου Ρωσίας περί συστάσεως Ἐξαρχίας στὰ κανονικά ὅρια τῆς δικαιοδοσίας τῆς Παλαίφατης Ἐκκλησίας τῆς Ἀλεξανδρείας, μιὰ ἀπόφαση ἡ ὁποία ἐλήφθη ἐν μέσῳ τῶν ἑορτῶν τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως καὶ τῆς θείας Ἐπιφανείας, κατά τὶς ὁποῖες προβάλλεται ὁ Βασιλεύς τῆς Εἰρήνης Χριστός.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος για τον Θρησκευτικό Τουρισμό κατά την πανδημία

 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 30 Δεκεμβρίου 2021

Του Θεοδώρου Καλμούκου


Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος στη διάρκεια συνάντησης για το θέμα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ηγείται του πολύ νευραλγικού τομέα ως πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ή Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ξεχωριστή επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύοντας πανελλαδικώς και παγκοσμίως τα Ιερά Προσκυνήματα και Σκηνώματα της Ορθόδοξης Πίστης μας.

Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ανακοίνωση

Σήμερα, Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021, το μεσημέρι, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πήρε εξιτήριο από το Αμερικανικό Νοσοκομείο της Πόλεως, όπου τις τελευταίες έξι ημέρες ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση, προσβληθείς από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Θα παραμείνει λίγες ημέρες ακόμη σε απομόνωση στην Πατριαρχική κατοικία στα Θεραπειά προτού επιστρέψει στο Φανάρι για τους εορτασμούς των Θεοφανείων.

Η Σύναξη των Επισκόπων Αυστραλίας ρύθμισε περιορισμούς στη λειτουργική ζωή λόγω Covid-19

 

Σύναξις των Επισκόπων

της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 30 Δεκεμβρίου 2021, εκτάκτως διαδικτυακή σύσκεψη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κυρίως στις Πολιτείες Νέας Νοτίου Ουαλίας και Βικτώριας. Τόσο ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, όσο και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, έχοντες έντονο το αίσθημα της ευθύνης ενώπιον του Θεού αλλά και των συνανθρώπων μας, μελέτησαν την υπάρχουσα κατάσταση και ενημερώθηκαν επίσημα από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για τις σχετικές εξελίξεις. Με βάση τα νέα δεδομένα και επιθυμώντας ως Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να προστατεύσουμε, όσο μπορούμε, τους συνανθρώπους μας από οποιαδήποτε ταλαιπωρία μπορεί να προκληθεί σε αυτούς ή στις οικογένειές τους εξ αιτίας του κορωνοϊού, ανακοινώνουμε προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της Αυστραλίας τα εξής:

Αρχιερατικός Εσπερινός στον Τύρναβο προς τιμήν του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών


29 Δεκεμβρίου 2021

«Γεδεών Τρισόλβιε Οσιομάρτυς Κλέος Αθλητών, Τυρνάβου Το Καύχημα..»

Πανηγυρικά η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ξεκίνησε τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου ενδόξου νέου Οσιομάρτυρος Γεδεών του εν Τυρνάβω. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο μεγαλώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στον Τύρναβο, όπου ευρίσκεται ο Τάφος και η χαριτόβρυτη Αγία Κάρα του.

Κατανυκτικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Τύρναβο για τον Άγιο Οσιομάρτυρα Γεδεών


 30 Δεκεμβρίου 2021

«Χαίροις Τῶν Ὁσίων Ὁ Μιμητής· Χαίροις Τῶν Μαρτύρων, Θιασώτης Καὶ Ζηλωτής· Ὁσιομάρτυς Ὤφθης, Γεδεὼν Ἔνθεος».

Με μεγάλη κατάνυξη και με τη συμμετοχή του ευλαβεστάτου λαού του Τυρνάβου εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου η ιερά και φωταυγής μνήμη του μεγάλου ενδόξου νέου Οσιομάρτυρος Γεδεών του εν Τυρνάβω.

Επίκεντρο του εορτασμού ο μεγαλώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στον Τύρναβο όπου ευρίσκεται ο τάφος και τα χαριτόβρυτα Ιερα λείψανά του.

Μνήμη Μητροπολίτου Σάρδεων Μαξίμου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Την ιερά μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Σάρδεων κυρού Μαξίμου ετίμησε σήμερα, 30 Δεκεμβρίου 2021, η Ιερά Θεολογική Σχολή, με αφορμή την συμπλήρωση 35 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του.

Κρίσιμες ώρες για τον Μητροπολίτη Αιτωλίας - Υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και βρίσκεται σε κώμα

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς, ο οποίος ναι μεν αποσωληνώθηκε όντας νοσηλευόμενος με κοροναϊό, ωστόσο υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και έπεσε σε βαθύ κώμα. 

Συγκεριμένα, πριν από τρεις ημέρες αποσωληνώθηκε μετά από τραχειοστομία στην οποία υπεβλήθη, αλλά η κατάστασή του δεν βελτιώθηκε, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών. Τουναντίον, του εμφανίστηκαν πολλές και ισχυρές βλάβες στον εγκέφαλο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του STAR, ιατρικές πηγές εκτιμούν ότι πιθανόν η κατάσταση του 76χρονου Μητροπολίτη να είναι μη αναστρέψιμη.

πηγή: parapolitika.gr

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλευρό του Πατριάρχου

Η Α. Β. Υψηλότης ο Πρίγκιπας Saif bin Zayed Al Nahyan, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το απόγευμα της Τρίτης, 28ης Δεκεμβρίου 2021, τηλεφώνησε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και του ευχήθηκε «περαστικά», καθώς επίσης και για το Νέον Έτος.

Ο Πατριάρχης από την πλευρά του ευχαρίστησε και αντευχήθηκε την Α.Β. Υψηλότητα και δι’ αυτής τον ευγενή λαό των Εμιράτων και, με την ευκαιρία, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη δεύτερη επίσκεψή του στο Αμπου-Ντάμπι τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις ευχαριστίες του για την ευγενική φιλοξενία. Επίσης, συνεχάρη τον ισχυρό άνδρα των Εμιράτων για την επ’ εσχάτων αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ αυτών και της Τουρκίας που θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία αμφοτέρων και της ευρύτερης περιοχής.