e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Αφιέρωμα του θεολογικού περιοδικού "Σύναξη" (τεύχος 160)


Το νέο τεύχος (αρ. 160) του έγκριτου θεολογικού περιοδικού "Σύναξη" κυκλοφορήθηκε και βρίσκεται ήδη στα χέρια μας. Αποτελεί αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Μάξιμου Βασίλιεβιτς.

Παραθέτουμε το ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ και στη συνέχεια τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ο
Για έναν μικρό μεγάλο

Τέτοιες μέρες που γεννιόταν αυτό το τεύχος, γεννήθηκε πριν διακόσια χρόνια ο Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι. Έχουμε λοιπόν επέτειο, γιορτή για όσα μας χάρισε και για όσα μας χρέωσε το πέρασμα αυτού του ανθρώπου από τη γη. Σε κάθε καιρό και σε κάθε σήμερα, το να κάτσεις να ακούσεις τον Ντοστογιέφσκι σημαίνει να πιάσεις μαζί του κουβέντα για την αλήθεια και για το μεδούλι της ζωής. Πράγμα που σημαίνει κουβέντα και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Κουβέντα μακάρι αληθινή: με τα μπουρίνια και με τα γαληνέματά της.

Είναι υπέροχο να μην χρειάζονται συστάσεις για τον Ντοστογιέφσκι. Είναι ωστόσο αλήθεια ότι, όσο ετοιμάζαμε το αφιέρωμα, διαπιστώναμε ότι για πολλούς εκκρεμεί μια ανακάλυψη του Ρώσου λογοτέχνη, ενώ για άλλους τόσους η γνωριμία μαζί του και παλιά είναι και συνεχίζει να βαθαίνει. Αυτό που εμείς επιχειρούμε εδώ, είναι μια μικρή υπόμνηση, μια μικρή σύσταση και μια μικρή εμβάθυνση (όλα αυτά μαζί) για έναν μικρό άνθρωπο.

Ναι, για τον μικρό Ντοστογιέφσκι! Παραδοξολογία για κάποιον που αναμφίβολα είναι μεγάλος; Ή μήπως αντίρρηση στην εγνωσμένη μεγαλοσύνη του; Ούτε το ένα, ούτε το άλλο! Ο Ντοστογιέφσκι έχει μια ιδιαίτερη μικρότητα, την οποία οπωσδήποτε χρειάζεται να διακρίνουμε, ώστε να καταλάβουμε το είδος της μεγαλοσύνης του. Ο Ντοστογιέφσκι είναι μικρός σαν σποράκι σιναπιού, είναι ελάχιστος σαν τους πανάθλιους που ο Χριστός τους έχει για αδερφούς του!

Μια σκιαγράφηση του μικρού μεγάλου μας, λοιπόν, ψηλάφηση βασικών νευρώνων του (ελευθερία, αγάπη, θυσία, πόνος, πίστη, συγχώρεση, νόημα) μάς δίνουν ο επίσκοπος Μάξιμος Βασίλιεβιτς, ο Σωτήρης Γουνελάς και ο Διονύσης Σκλήρης. Ο Γιώργος Πινακούλας αποκρυπτογραφεί την πολυφωνία η οποία χαρακτηρίζει την ντοστογιεφσκική γραφή και η οποία αναδεικνύει συγκλονιστικά διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Ο Πέταρ Γεβρέμοβιτς κομίζει απαντήσεις του Ντοστογιέφσκι με ψυχαναλυτικά ερωτήματα για το ανθρώπινο υποκείμενο. Ο Ηλίας Κουνέλας τέλος απευθύνεται στον συγγραφέα μας θεατρικά, δηλαδή με ένα κείμενο που διαβάζεται ως προφορικός λόγος: με το λαχάνιασμά του, με την έντασή του και γι’ αυτό με τη δική του στίξη και τα ιδιαίτερα κενά μεταξύ των φράσεων. Κερί, όλα αυτά, στη μνήμη του μικρού μεγάλου μας, κάμποσο φως στα σκουντουφλήματά μας.

Στις παρυφές του αφιερώματος επιχειρούν ανάγνωση της τρέχουσας θρησκευτικο-κοινωνικής πραγματικότητας ο Θανάσης Παπαθανασίου (που επίσης επικαλείται την οπτική Ντοστογιέφσκι) και ο π. Χρυσόστομος Τύμπας.

Με το τεύχος μας αυτό, στο έβγα του 2021, συμπληρώνονται σαράντα χρόνια αδιάκοπης έκδοσης της «Σύναξής» μας. Είναι χαρά! Λέμε να το γιορτάσουμε πολυειδώς, με το καλό, μόλις μπει το 2022.

Θ.Ν.Π.
*     *     *

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

- ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, «Στὸν αἰώνα τῶν ὀρειχάλκινων ἐννοιῶν;».
- ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΕΒΙΤΣ, «Κήρυκας μιᾶς ζωῆς πέρα ἀπὸ ἀλγορίθμους καὶ λογαρίθμους».
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΣ, «Μιὰ ἄλλη ματιά, μιὰ ἄλλη γραφή».
- ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΟΥΝΕΛΑΣ, «Ἡ θυσία, ἡ ἀγάπη, ἡ συγχώρεση στὸν Ντοστογιέφσκι».
- ΠΕΤΑΡ ΓΕΒΡΕΜΟΒΙΤΣ, «Ντοστογιέφσκι, ψυχανάλυση καὶ Ὀρθοδοξία».
- ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΚΛΗΡΗΣ, «Στὴν πρωτοπορία τῆς νεωτερικότητας, μαζὶ μὲ τὸν Χριστό».
- ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΝΕΛΑΣ, «Ἐλπίζω στὸν ἄρρωστο Ντοστογιέφσκι ποὺ ἀγαπήθηκε».
- ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΜΑΚΡΑΚΗΣ, «Ἡ λυτρωτικὴ δύναμη τοῦ πόνου τοῦ Ντοστογιέφσκι».
- ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, «Ποιός χρειάζεται στιφάδο ἀπὸ τὸν Ντοστογιέφσκι;».
- ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, «Οἱ κλωστές» (ποίημα).
- «Στὸ πηγάδι» (Ἕνα ἑβραϊκὸ παραμύθι).
- π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΥΜΠΑΣ, «Ἡ παρα-δοξολογία καὶ ἡ παρα-βατικότητα στὴν μετα-νεωτερικότητα».
- π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΕΦΤΙΤΣ, «Ἕνα ἀποχαιρετιστήριο κήρυγμα».
ΧΕΝΡΥ ΣΚΟΤ-ΧΟΛΛΑΝΤ, «Ὁ θάνατος δὲν εἶναι τίποτα ἀπολύτως» (ποίημα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: