e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Είμαι βέβαιος ότι θα νικήσετε» (;)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

«Είμαι βέβαιος ότι θα νικήσετε», φέρεται ότι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στον μητροπολίτη Αντώνιο (Pakanich) της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή τους το φθινόπωρο του 2021. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Αντώνιος το είπε σε συνέντευξή του σε φιλορωσικά θρησκευτικά μέσα.

Ο μητροπολίτης Αντώνιος δεν διευκρίνισε τι εννοούσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με τη νίκη του Πατριαρχείου Μόσχας: την επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσική Εκκλησία και την «κατάργηση του Τόμου» της Αυτοκεφαλίας ή την ανακήρυξη του Κυρίλλου ως νέου «Οικουμενικού Πατριάρχη» με απεριόριστη εξουσία;

Φρονώ ότι πρόκειται για κατασκεύασμα του ιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας, γιατί δεν μπορώ αν πιστέψω ότι ο συνετός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υιοθέτησε μια …ποδοσφαιρική λογική του στυλ «θα νικήσετε».

Αν κάτι ισχύει από τις δηλώσεις του μητροπολίτου Αντωνίου τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος περί “ουδετερότητας και αμεροληψίας” από την πλευρά του προκαθημένου της Εκκλησίας της Αλβανίας. Θα είναι πραγματικά κρίμα αν έτσι έχουν τα πράγματα.

Εάν πρόκειται για υπερβολές του μητροπολίτου Αντωνίου, ίσως θα έπρεπε η Εκκλησία της Αλβανίας να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει, μάλλον, να καταλάβει και ο σεβαστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Η Αυτοκεφαλία δόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Η ίδρυση, μάλιστα, Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική δεν …αναδεικνύει το «σχίσμα» που εκτιμά πώς υπάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αλλά την ηγεμονική τάση της Ρωσικής Εκκλησίας να επιβληθεί παντού και με κάθε τρόπο.

Το επισήμανε με έμφαση ο πολιός Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος, πνευματικός αδελφός του Αλβανίας Αναστασίου από παλιά:

«Μετά και από αυτό το μέγα ατόπημα του Πατριαρχείου Μόσχας κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά και μετά από τα όσα έκνομα και αντικανονικά έπραξε και πράττει στην Μητέρα και Τροφό του, δηλαδή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και μάλιστα μέσα στην από αιώνων Έδρα Του στην Κωνσταντινούπολη, το πραξικόπημα κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ήταν, για την λογική των Μοσχοβιτών απλά η «φυσική» συνέχεια των δρομολογουμένων από πολύ καιρό πριν των παράνομων ενεργειών τους».

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό δημοσίευμα φιλορωσικού ιστότοπου, καθώς και βίντεο με τον μητροπολίτη Αντώνιο, ο οποίος αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανίας Αναστάσιο.

«Ο Προκαθήμενος της Αλβανικής Εκκλησίας προς την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία: Είμαι σίγουρος ότι θα νικήσετε!

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος μίλησε για τη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Αλβανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Σε συνέντευξή του στην “Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων”, ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ Αντώνιος μίλησε για μια πρόσφατη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, έναν από τους πιο εξέχοντες θεολόγους στον τομέα της ιεραποστολής.

«Στο τέλος της συνάντησής μας, μου είπε αυτά τα λόγια: «Δέσποτα, βλέπω πώς εσείς (εννοούσε την Εκκλησία μας) βιώνετε αυτές τις δυσκολίες, με την ελπίδα στον Θεό, με ειρήνη στην ψυχή σας, χωρίς επιθετικότητα». Και μετά είπε: «Ξέρω λίγα πράγματα για την ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα νικήσετε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σύμφωνα με τον Αντώνιο.

Αυτά τα λόγια, λέει ο Μητροπολίτης Αντώνιος, μπορεί να ακούγονται σαν το μοτίβο αυτού που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία: η Εκκλησία του Χριστού κερδίζει με ταπείνωση, με υπομονή. Και αυτή είναι η δύναμή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: