e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Αρχιεπίσκοπος Ουκρανικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ: Θρησκευτική τρομοκρατία οι πράξεις της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική

Ως θρησκευτική τρομοκρατία χαρακτήρισε τις πράξεις της Ρωσικής Εκκλησίας προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο επικεφαλής της Δυτικής Επαρχίας της Ουκρανικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ (Ζελίνσκι). Την άποψή αυτή ο Αρχιεπίσκοπος την εξέφρασε σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι τελευταίες ημέρες πέρασαν μέσα σε εικασίες όσον αφορά τις δράσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε σχέση με το αρχαίο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας αλλά -ειλικρινά- και σε σχέση με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Αυτό πλέον δεν είναι ζήτημα πνευματικής – Κανονικής εθιμοτυπίας – πνευματικής συμπεριφοράς. Θα ονομάσω αυτή τη νέα “πράξη” της σύγχρονης ρωσικής ορθοδοξίας ως θρησκευτική τρομοκρατία» έγραψε ο αρχιερέας.

«Δεν πρόκειται πλέον για μια συζήτηση για την μετακομμουνιστική Ορθόδοξη περιοχή που υποφέρει, αλλά για την ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία συνειδητά αποφασίζει να καταστρέψει την ειρήνη και την ηρεμία σε εκείνα τα μέρη του κόσμου που ήδη υποφέρουν, όπου η ορθοδοξία επιχειρεί να φέρει ελπίδα και σταθερότητα. Ελπίζω ότι η πνευματική συνείδηση ​​της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα αντιληφθεί την κατάχρηση και τη βία της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία ενεργεί σύμφωνα με τη συμπεριφορά του κράτους της» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ στο σχόλιό του.

Να θυμίσουμε ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2021, η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας στον τόμο πρακτικών της №100 αποφάσισε να αποδεχθεί «102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τα αιτήματα τους». Το Πατριαρχείο Μόσχας ισχυρίζεται ότι κληρικοί από την Αφρική φέρεται να απευθύνθηκαν οι ίδιοι στο Πατριαρχείο Μόσχας, επειδή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανέφερε το όνομα του Μητροπολίτη Επιφάνιου, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: