e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Νέος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, ο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων. Αναλαμβάνει Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Στις 12 Ιανουαρίου 2022 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ανάμεσα στις διάφορες αποφάσεις της, εξέλεξε τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα, Μητροπολίτη Ναυκράτιδος

Ο Ναυκράτιδος Παντελήμων είναι ένας από τους αξιολογότερους Ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο οποίος σημείωσε μακρά, πολύκαρπη και καλλίκαρπη πορεία στον πολυαπαιτητικό ιεραποστολικό αγρό της Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, όχι δίχως δυσκολίες και πάμπολλες θλίψεις. Εκείνος πάντως προσέφερε "πολυμερώς και πολυτρόπως" τον εαυτό του στο γεώργιον της εν Αφρική Ορθοδοξίας και ήδη επιβραβεύτηκε με το να κληθεί στα Πατριαρχεία, για να προσφέρει κι εκεί το κατά δύναμιν, από την ευαίσθητη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. 

Σημειωτέον ότι ο Σεβ. κ. Παντελήμων έχει ξαναϋπηρετήσει ως Αρχιγραμματέας, είναι ήδη εξαιρετικά ταλαντούχος κι εξόχως πεπειραμένος επ' αυτού του αντικειμένου, στον καιρό μας όμως καθίσταται αυτή η θέση περισσότερο απαιτητική, δεδομένων των επεκτατικών εξαγγελιών και της όλης ανάδελφης συμπεριφοράς του Πατριαρχείου Μόσχας προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Από την θέση αυτήν ευχόμαστε στον άγιο Ναυκράτιδος να έχει δύναμη και αντοχές στο έργο που αναλαμβάνει! Άξιος!!! 

π. Π. Κ.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων γεννήθηκε στην ιερά νήσο Τήνο το έτος 1974. Τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.

Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 2000 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 2001 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου κυρό Δωρόθεο A' (1965-2001), ενώ διακόνησε ως Ιεροκήρυξ και Διευθυντής Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, πλησίον του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ (2001- ).

Μετακληθείς τον Σεπτέμβριο του έτους 2006 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διετέλεσε διαδοχικώς Διευθυντής Αναπτυξιακών Έργων, Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Επίσης, τυγχάνει Μέλος της Πατριαρχικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ως και της Διορθοδόξου Επιτροπής Βιοηθικής και του Συμβουλευτικού Σώματος του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID (King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue), εκπροσωπών την Πρεσβυγενή Εκκλησία των Αλεξανδρέων.

Συνόδευσε τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄ σε επίσημες επισκέψεις και ιεραποστολικές οδοιπορείες, ενώ εξεπροσώπησε τον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας σε διορθόδοξες, διεκκλησιαστικές, διαθρησκειακές, διεθνείς και επιστημονικές συναντήσεις.

Την 21η Νοεμβρίου 2012, τη προτάσει του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, χειροτονηθείς εις Αρχιερέα την 2α Δεκεμβρίου 2012 υπό του Πατριάρχου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου διακόνησε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος κατά τά έτη 2006-2012.

Την 24η Οκτωβρίου 2017, η Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ανυψώθηκε σε Μητρόπολη, κατόπιν ομοφώνου Πατριαρχικής και Συνοδικής Αποφάσεως.

Την 12ην Ιανουαρίου 2022, εξελέγη Μητροπολίτης Ναυκράτιδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: