e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Εξεδήμησε προς Κύριον η ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΝ. ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, Μεγάλη Ευεργέτιδα Ενορίας Βανάτου (+23.2.2022)


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η ευγενέστατη και αγαπημένη σε όλους μας Ενορίτισσα ΑΝΤΩΝΙΑ χήρα Παναγιώτη ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, σε ηλικία 91 ετών, εξεμέτρησε το ζην και εξεδήμησε προς την Αιωνιότητα, σήμερα, 23 Φεβρουαρίου 2022. Καθ' όλη τη μακρά ζωή της υπήρξε άξια, δυναμική και υποδειγματική αγωνίστρια της ζωής, με καλά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Από την θέση αυτήν εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Οικογένεια, ευχόμενοι και προσευχόμενοι "ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων" να την αναπαύσει δίπλα στην ατελεύτητη μακαριότητά Του, η δε μητρική ευχή της να στηρίζει τα θεμέλια των των σπιτικών των οικείων της, διότι "ευχαί γονέων στηρίζουσι θεμέλια οίκων"

Σημειωτέον ότι την Οικογένεια της Κεκοιμημένης σκίασε προ 15ετίας ο αδόκητος θάνατον τού ενός από τα τέκνα της, αείμνηστου Μιχαήλ.  Αμέσως μετά, η μακαριστή Αντωνία και ο σύζυγός της Παναγιώτης (μακαριστός και αυτός πλέον, τότε Πρωτοψάλτης Βανάτου) αποφάσισαν να οικοδομήσουν εις μνήμην του γιου τους ένα παρεκκλήσιο εκ θεμελίων, σε εκκλησιαστικό οικόπεδο, στο πίσω μέρος του Κοιμητηρίου Βανάτου, το οποίο όντως οικοδομήθηκε ιδίοις εξόδοις της Οικογένειας, το 2009, τιμώμενο επ' ονόματι των Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου του εν Μύροις

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009, κατά την πρώτη Λειτουργία στον νεοπαγή Ναό, καλαίσθητο κόσμημα της περιοχής, οι δύο δωρεοδότες ανακηρύχθηκαν επίσημα ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΒΑΝΑΤΟΥ, με σχετική ομιλία από τον Εφημέριο και απονομή των διασήμων της τιμητικής διάκρισης.

     Ανατρέχοντας στο αρχείο του "Νυχθημερόν", ξαναθυμόμαστε πώς έγιναν τα πράγματα τότε:     

Ο Εφημέριος μίλησε για την αξία της Δωρεάς του Ναού προς την Ενορία μας των κ.κ. Παναγιώτη και Αντωνίας Στραβοπόδη και, αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή προς αυτούς, ανακοίνωσε την ανακήρυξή τους σε ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ.

Πραγματικά, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Βανάτου (απαρτιζόμενο από τον Πρόεδρο Εφημέριο και τα Μέλη: Κωνσταντίνο Μάτσα, Αναστάσιο Δ. Στραβοπόδη, Πέτρο Αν. Κοντονή και Διονύσιο Φ. Τουρκάκη), στη Συνεδρία του της 28ης Νοεμβρίου 2009, αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρύξει το ζεύγος Παναγιώτη και Αντωνίας Στραβοπόδη σε Μεγάλους Ευεργέτες της Ενορίας μας, αναγνωρίζοντας έτσι την εξαιρετική προσφορά τους, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα μνημονεύεται εσαεί ο αείμνηστος υιός του Μιχαήλ.


Αμέσως μετά ο Εφημέριος απένειμε τα διάσημα του τίτλου στον Αξιότιμο κ. Παναγιώτη Στραβοπόδη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος κι έκπληκτος για την τιμή, δεδομένου ότι όλα τα της ανακήρυξης κρατήθηκαν μυστικά έως εκείνη την ώρα.


Στη συνέχεια ο Εφημέριος κάλεσε τον Δήμαρχο Αρκαδίων κ. Στέλιο Μποζίκη να κάμει την απονομή του τίτλου στην Ερίτιμη κ. Αντωνία Στραβοπόδη, η οποία κι εκείνη ήταν εξαιρετικά συγκινημένη.

Ο π. Παναγιώτης παρακάλεσε ακολούθως τον κ. Δήμαρχο Αρκαδίων ν' απευθύνει λίγα λόγια στην ομήγυρη. Εκείνος μίλησε θερμότατα, τόσο για τη σημασία της δωρεάς του Ναού, όσο και για τη γνωριμία και φιλία του με τον αείμνηστο γιο των Δωρητών, έναν σημαίνοντα επιστήμονα και άνθρωπο. 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και της Τελετής Ανακήρυξης, ακολούθησε κέρασμα στο προαύλιο του Παρεκκλησίου, όπου η χαρά για το γεγονός ήταν διάχυτη!


Δεν υπάρχουν σχόλια: