e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου: Ερμηνείες και Διδαχές από το "Κατά Μάρκον" και το "Κατά Ιωάννην"

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Είχαμε την τιμή να λάβουμε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο (Κουκουρίδη) το νέο βιβλίο του, υπό τον τίτλο "Ερμηνείες και Διδαχές από το 'Κατά Μάρκον' και το 'Κατά Ιωάννην' ", Αλεξανδρούπολη 2021. 

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τομίδιο 176 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει παλαιότερα κηρύγματα του Μητροπολίτου, από την εποχή που ήταν Αρχιμανδρίτης, μεταξύ των ετών 1990 και 2000. Έτσι αποτυπώνονται 20 κηρύγματα της Μεγάλης Σαρακοστής και 14 του Πεντηκοσταρίου. 

Ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως είναι εγκρατής θεολόγος, με πειστικό ύφος και σύγχρονη εκφορά του λόγου, τα δε κείμενά του αποπνέουν εκκλησιαστική σεμνότητα και ταπεινό φρόνημα. Στοιχείται στο παύλειο: "Ὁ λόγος ὑμῶν πάντοτε ἐν χάριτι, ἅλατι ἠρτυμένος, εἰδέναι πῶς δεῖ ὑμᾶς ἑνὶ ἑκάστῳ ἀποκρίνεσθαι." (Κολοσ. 4, 5). Που σημαίνει, ότι ουδόλως συναντά ο αναγνώστης (ή ακροατής) αδιέξοδες μεγαλοστομίες και λόγια αιθεροβάμονα, τα οποία συνήθως προξενούν τουλάχιστον τον γέλωτα. Εστιάζει στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού ως κυριάρχου της Ζωής και του Θανάτου! Αυτή η χριστοκεντρικότητα των κηρυγμάτων του Σεβ. Ανθίμου μάς βοηθά, στην πνευματική οδοιπορία ενός εκάστου, ούτως ώστε να πραγματοποιούμε το παμπόθητο σταυροαναστάσιμο πέρασμα (τουτέστιν: Πάσχα) προς τα Έσχατα. 

Συγχαίρουμε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και τον ευχαριστούμε για την αποστολή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: