e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

50 χρόνια Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ

Στις 26 Μαρτίου 2022 συμπληρώθηκαν με τη Χάρη του Θεού 50 χρόνια αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. 

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος γεννήθηκε στις Βουκολιές Χανίων στις 7 Φεβρουαρίου 1938 και μετά τη βασική εκπαίδευση στο σχολείο του χωριού του σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Με την ευλογία του μεγάλου Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα εστάλη στην Αυστρία για περαιτέρω σπουδές στη θεολογία και φιλοσοφία, τις οποίες κατόπιν συνέχισε στις πόλεις Μύνστερ, όπου παρακολούθσε διαλέξεις του καθηγητή Joseph Ratzinger, του μετέπειτα Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, και Βερολίνο. Το 1964 χειροτονήθηκε ως ιερέας από τον τότε Μητροπολίτη Γερμανίας Πολύευκτο στη πόλη Eitorf κοντά στη Βόννη. Μέχρι το 1972 υπηρέτησε ως εφημέριος την Ενορία Βερολίνου, η οποία εξυπηρετούσε ποιμαντικά το τότε Δυτικό και το Ανατολικό Βερολίνο. Εκεί βίωσε έντονα τις πολυμερείς διπλωματικές και πολιτικές προεκτάσεις και παραμέτρους της διηρημένης Γερμανίας και της πόλεως του Βερολίνου, καθώς επίσης και τις προσπάθειες επανενοποίησης τους.

Στις αρχές του 1972 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε σε Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ελαίας. Η χειροτονία του έλαβε χώρα στις 26 Μαρτίου 1972 στην Φραγκφούρτη. Ήταν η πρώτη χειροτονία Ορθοδὀξου Επισκόπου στη Γερμανία.

Ως Επίσκοπος Ελαίας στήριξε –ως άριστος γνώστης της πολιτικής, κοινωνικής και ιδεολογικής ζωής και σκέψης της γερμανικής κοινωνίας– αμέριστα το εκκλησιαστικό έργο του Μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίου (1972–1980) και συνέβαλλε τα μέγιστα στην οργάνωση της Μητρόπολης Γερμανίας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1980 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γερμανίας.

Από τότε μέχρι σήμερα με το ανύστακτο ενδιαφέρον του, τις ακάματες προσπάθειες, τις σοφώτατες εκτιμήσεις και αποφάσεις του για θέματα της Εκκλησίας μας και τις πολυποίκιλες επαφές και συνεργασίες του με τις διορθόδοξες, διαχριστιανικές και τις διαθρησκειακές, όπως και με τις ανώτατες πολιτειακές και εκκλησιαστικές Αρχές της Γερμανίας ανέδειξε τη Μητρόπολη Γερμανίας σε τρίτη Εκκλησία στη Γερμανία, μετά την ρωμαιοκαθολική και την ευαγγελική. Ως Πρόεδρος της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία  (OBKD) διακονεί άριστα την Ορθοδοξία όχι μόνο στις Επισκοπές που απαρτίζουν την Επισκοπική Συνέλευση, αλλά και ευρύτερα στη γερμανική κοινωνία.

Το πολυποίκιλο εκκλησιαστικό, ποιμαντικό, θεολογικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας με τις 160 και πλέον Ενορίες με τα παραρτήματά τους, με ιδιόκτητα κτίρια ναών και ενοριακών κέντρων αποτελεί καρπό και έργο της ευλογημένης πηδαλιουχίας του Μητροπολίτη Αυγουστίνου, ο οποίος στάθηκε οραματιστής, εμπνευστής, πολύτιμος σύμβουλος και συμπαραστάτης των κληρικών και λαΪκών συνεργατών των ενοριών της Μητρόπολης.

Ζούμε σήμερα ως ελληνορθόδοξοι πιστοί σε „Μικρές Πατρίδες“ στη Γερμανία, όπως αποκαλεί τις Ενορίες ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι „ο Θεός μας ευλόγησε σκανδαλωδώς“ για το έργο αυτό.

Οι αναρίθμητες ποιμαντικές επισκέψεις σε Ενορίες σ΄όλη τη Γερμανία, σε εργοστάσια που εργάζονταν Ελληνίδες και Ελληνες, οι παρεμβάσεις του στο θεολογικό διάλογο και στα διορθόδοξα, διεκκλησιαστικά και διαχριστιανικά δρώμενα στη Γερμανία, η ίδρυση Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, και η Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Münster, η επιτυχημένη επιλογή αξίων συνεργατών του, Επισκὀπων, ιερέων και λαϊκών, η πολυδιάστατη πατρική του αγάπη προς όλους ανεξαιρέτως, είναι μόνο μερικά δείγματα του πολυδιάστατου και σημαντικώτατου έργου του Μητροπολίτη Αυγουστίνου.

Για το έργο αυτό έχει επαινεθεί επανειλημμένα από την Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄.

Επίσης έχει τύχει αναγνώρισης από την γερμανική και ελληνική Πολιτεία:

Το 1980 του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Καρλ Κάρστενς ο Σταυρός Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το 1992 από τον Πρωθυπουργό Γιοχάνες Ράου το Παράσημο Αξίας του κρατιδίου της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Το 1994 το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το 2009 από τον Πρωθυπουργό Κρίστιαν Βούλφ ο Σταυρός Αξίας του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας.

Για τη συμβολή του στην επιστήμη της θεολογίας η Καθολική Θεολογική Σχολή της Βόννης τον ανακήρυξε το 2006 Επίτιμο Διδάκτορα. Επίσης το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου τον έχει ανακηρύξει Επίτιμο Διδάκτορα και η τελετή απονομής θα λάβει χώρα στις 29 Ιουνίου τρ. έτ. στο Μόναχο.

Το Οικουμενικό Συμβούλιο Γερμανίας τον τίμησε στις 24 Ιανουαρίου 2019 για προσφορά του στον Διαχριστιανικό διάλογο και την ενότητα των Χριστιανών.

Η Ορθοδοξία στη Γερμανία τιμά σήμερα το 50ο επισκοπικό ιωβηλαίο του Σεβ. Μητροπολίτη Αυγουστίνου και του εύχεται „Έτη πολλά και ευλογημένα“, συνδεδεμένα με ένα θερμότατο ευχαριστώ και με αισθήματα βαθείας ευγνωμοσύνης για το ιστορικό του έργο στη Γερμανία.

Προσωπικά ζω ως κληρικός στη Γερμανία από το 1972 και γνωρίζω άριστα το έργο του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου. Είχα την τιμή και χαρά να είμαι πολλαπλά ευεργετημένος από εκείνον στο εκκλησιασικό έργο μου στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: