e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Η Ρωσική Εκκλησία θα ενισχύσει την ιδεολογική «εξυπηρέτηση» του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου

Του Ολεξάντρ Εφρεμένκο, θεολόγου

Εκτός από την ευλογία των εγκληματιών πολέμου για μαζικές δολοφονίες Ουκρανών και την αιτιολόγηση των εισβολέων με αυθαίρετη ερμηνεία της Αγίας Γραφής, οι ηγέτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχεδιάζουν περαιτέρω μέτρα και ενημερωτικές ενέργειες με στόχο την αύξηση του μίσους των Ρώσων για τον Ουκρανικό λαό, την εξύμνηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής και την υποστήριξη του μύθου του «ιερού πολέμου» σε «δικά τους ιστορικά εδάφη».

Πηγές από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας» αναφέρουν -υπό τον όρο της ανωνυμίας- ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για εις βάθος ιδεολογική συνεργασία με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Μια σειρά κοινών ενημερωτικών εκστρατειών θα πραγματοποιηθεί υπό το σύνθημα «Αντιμετώπιση της Ρωσοφοβίας στη Δύση και την ΚΑΚ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ειδικότερα, οι συνομιλητές ανέφεραν ότι το προσωπικό του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας (με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ) είχε ήδη ετοιμάσει σχέδιο πρωτοκόλλου της 25ης συνάντησης της ομάδας εργασίας για τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Eκκλησίας και του ρωσικού Yπουργείου Eξωτερικών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαΐου.

Από το προσχέδιο προκύπτει ότι στη συνάντηση τα μέρη σχεδιάζουν να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης του παραρτήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, της λεγόμενης «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας». Συγκεκριμένα, οι Ρωσοναζί θα είναι γενναιόδωροι με αβάσιμες δηλώσεις για «κατάσχεση ναών», «πίεση στον κλήρο από ένοπλες ομάδες», «χρήση εκπροσώπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΠΜ) από τις ουκρανικές αρχές για την καλλιέργεια αντιρωσικής προπαγάνδας» που είναι ιδιαίτερα επιζήμια κατά τη διάρκεια της «στρατιωτικής επιχείρησης» που διεξάγουν τα στρατεύματα του Πούτιν.

Ως αποτέλεσμα των εργασιών αυτής της ομάδας, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την καθιέρωση «κοινής παρακολούθησης των γεγονότων καταπίεσης των δικαιωμάτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας προκειμένου να ενημερωθεί αντικειμενικά η παγκόσμια κοινότητα».

Εκ των πραγμάτων, μια τέτοια «παρακολούθηση» θα περιλαμβάνει τη μαζική παραγωγή εσκεμμένα ψευδών πληροφοριών για «διώξεις» στην Ουκρανία, προκειμένου να αναστατώσουν τη ρωσική κοινωνία και να υποστηρίξουν τη «λαϊκή» άποψη για την ανάγκη συνέχισης του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, μπορεί να αναφερθεί ότι οι προετοιμασίες για αυτή την «παρακολούθηση» έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι αποφάσεις της Συνόδου της λεγόμενης «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας» της 12ης Μαΐου 2022 προβλέπουν την προετοιμασία προσφυγών των επικεφαλής του τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και δημόσιες αρχές, τονίζοντας ότι η τρέχουσα κρατική πολιτική έναντι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, κατά τη γνώμη τους, είναι παράνομη.

Οι κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξετάζουν την υιοθέτηση οποιωνδήποτε νομικών πράξεων σχετικά με την υποχρέωση προβληματισμού στο όνομα μιας θρησκευτικής οργάνωσης που ανήκει στην επιτιθέμενη χώρα, την απαγόρευση της λεγόμενης «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας», καθώς και τις συζητήσεις για την ανάγκη να σπάσει η διοικητική ενότητα με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και ανάμειξη στις εσωτερικές εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Αυτή η θέση της λεγόμενης «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας» θα αναδειχθεί στις προσφυγές προς τις δημόσιες αρχές, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Συνόδου της 12ης Μαΐου 2022.

Είναι πολύ πιθανό ότι αυτές οι εκκλήσεις θα αναφερθούν κατά τη 25η συνάντηση της ομάδας εργασίας για τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτά τα έγγραφα θα εκληφθούν από τους Ρωσοναζί ως αδιαμφισβήτητη «απόδειξη» της «δίωξης της εκκλησίας» στην Ουκρανία. Έτσι, η λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας» θα παίξει μεγάλο ρόλο και πάλι στα χέρια των κατακτητών, οι οποίοι θα έχουν άλλον έναν λόγο να δικαιολογήσουν την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και να «ιεροποιήσουν» τη στρατιωτική επιθετικότητα, δίνοντάς της ένα «ιερό» χρώμα.

 

Ο θεολόγος, ειδικός εκκλησιαστικός αναλυτής Ολεξάντρ Εφρεμένκο

© Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: