e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Η δεξίωση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα προς τιμήν του Πατριάρχου

Φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος

Ο νέος Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, παρέθεσε χθες, Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στην Πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα, δεξίωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Παρέστησαν: ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο πρίγκηπας Νικόλαος, Άρχοντες οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και θρησκειών.

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρέσβης των Η.Π.Α. είπε μεταξύ άλλων:

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αφιερώσει τη ζωή του για να κάνει τον κόσμο στον οποίο ζούμε καλύτερο. Έχει αφοσιωθεί στο μήνυμα της ανεκτικότητας, πραγματοποιώντας διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους.

Όταν σκέφτομαι την Παναγιότητά Του, μου θυμίζει πάντα το απόφθεγμα του Μαρκ Τουέιν ότι «η καλοσύνη είναι μια γλώσσα που οι κωφοί μπορούν να ακούσουν και οι τυφλοί μπορούν να διαβάσουν».

Ως ντόπιος Νεοϋορκέζος, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μια μικρή ορθόδοξη εκκλησία καταστράφηκε επίσης εκείνη την ημέρα. Ήταν ο μοναδικός οίκος λατρείας που καταστράφηκε στις επιθέσεις.

Οι συνάδελφοί μου και εγώ δουλέψαμε για χρόνια για να ανοικοδομήσουμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Και πέρυσι, στις 2 Νοεμβρίου 2021, ο Παναγιώτατος επαναλειτούργησε επίσημα τον ναό την ίδια ημέρα με την 30ή επέτειο από την ενθρόνισή του.

Ο Παναγιώτατος εργάζεται, επίσης, για τη διατήρηση του όμορφου πλανήτη μας. Οι προσπάθειές του να υποστηρίξει περιβαλλοντικούς σκοπούς του χάρισε το προσωνύμιο «Πράσινος Πατριάρχης».

Το Κογκρέσο βράβευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το Χρυσό Μετάλλιο για το περιβαλλοντικό του έργο. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να απονείμει το νομοθετικό σώμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Είναι σωστό να έχουμε εκπροσώπους τόσων πολλών θρησκειών εδώ, γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την ενθάρρυνση της ανεκτικότητας και της συνεργασίας με ανθρώπους όλων των θρησκειών.

Η θρησκευτική ελευθερία είναι η πρώτη ελευθερία που κατοχυρώνεται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Συντάγματός μας. Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις για τις αξίες μας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού.

Παναγιώτατε, μέσω του έργου και της αποστολής σας, μας διδάξατε τη σημασία της αγάπης και της ανεκτικότητας. Μας έχετε διδάξει πώς να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο».

Αντιφώνησε καταλλήλως ο Παναγιώτατος, ευχαριστώντας τον Πρέσβη για την υποδοχή και αναφερόμενος με συντομία στα καίρια και ουσιαστικά που καλείται να αντιμετωπίσει η Ορθοδοξία στον καιρό μας.Δεν υπάρχουν σχόλια: