e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, επί τη Ιερά Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινόν της Εορτής είς τόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και την κυριώνυμον ημέρα στο Αρχιερατικό συλλείτουργο μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς είς τόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Παντελεήμονος Βότση της Ι. Μητροπόλεως Καλαμαριάς.
Ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων κατά την ομιλίαν του ετόνισε :
Δικαίως οι φιλομάρτυρες πιστοί, δοξολογούν τον αθλοφόρον του Χριστού Παντελεήμονα που αγωνίστηκε και θυσιάστηκε υπέρ της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως.
"Ο επαξίως κληθείς Παντελεήμων" αποτελεί τον αδάμαντα των σοφών Αναργύρων.
Ήταν όλος αγάπη που δεν περιόριζε μόνον σε λόγους, ούτε σε δάκρυα συμπαθείας, αλλά σε έργα. Ελεών, διδάσκων και θαυματουργών.
Η αυτοθυσία Του, κίνητρο είχε μόνον την αγάπη που κυριαρχούσε είς τον νού, την βούληση, την καρδίαν και την ψυχήν Του.
Η Χριστιανή μητέρα Του Ευβούλη έβαλε τα πρώτα σπέρματα πίστεως και ευσεβείας είς την καρδίαν του μονογενούς υιού της και τα γόνατα της αγίας μητέρας Του έγιναν το πρώτο κατηχητικό Σχολείο για τον μονάκριβο υιό της.
Μετά την πρόωρη εκδημίαν της, ο εμπνευσμένος ιερέας Ερμόλαος άναψε ακόμη περισσότερο την φλόγα της πίστεως είς την καρδίαν του νεαρού Παντολέοντα.
Μολονότι σπούδασε από ειδωλολάτρες διδασκάλους τόσον τα εγκύκλια μαθήματα, όσον και την ιατρικήν επιστήμην, δεν απέβαλε τον μητρικόν θησαυρό της του Χριστού πίστεως.
Ως ιατρός είχε πλήρη συναίσθηση της ιερότητος και αποστολής του ιατρού ή προς τις ανάγκες του σώματος, χωρίς να αγνοεί την ύπαρξιν της ψυχής και τις ανάγκες της ψυχής του ανθρώπου. Θαυμαστό το αποτέλεσμα της διπλής διακονίας του.
Αγωνίστηκε τον αγώνα τον καλόν και ανεδείχθη ιατρός άριστος αλλά και γενναίος της πίστεως υπέρμαχος και ακούραστος της αγάπης εργάτης.
Σήμερα που εορτάζουμε την μνήμη Του, την μνήμη του Γέροντα Ερμολάου και της μητέρας του Αγίου Ευβούλης, να ευχηθούμε να γεμίσουν οι ψυχές μας, με τα διδάγματα που μας άφησαν με την άγια ζωή τους. Να γίνουν οι σημερινές μητέρες σαν την Ευβούλη, που έβαλε τα θεμέλια της πίστεως στην ψυχή του παιδιού της.
Να χτίζουν οι ιερείς μας, πάνω στα θεμέλια των μητέρων, που εργάστηκαν όπως η μητέρα του Παντελεήμονα και να είναι ζωντανή η συνεργασία σπιτιού και Εκκλησίας.
Ο Χριστός είναι ο μόνος που χαρίζει στον άνθρωπο αγάπη και ελπίδα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ελπίδα. Ο Χριστός είναι ο μόνος που δεν μας πρόδωσε ποτέ.























Δεν υπάρχουν σχόλια: