e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Δεκαπενταύγουστο 2022 στην Πάτμο, με εθιμικές ιδιαιτερότητες. Προέστη ο Μητροπολίτης Ζάμπιας

ΠΑΤΜΟΣ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, 14 Αυγούστου 2022, παραμονή της μεγάλης Εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας, τελέστηκε το απ' αιώνων θρησκευτικό δρώμενο της περιφοράς του Επιταφίου της Παναγίας στη Χώρα, όπως γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου του Εσταυρωμένου.
Η περιφορά ξεκίνησε από την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς, πήγε στην πλατεία της Αγίας Λεσβιάς, από κει στην μικρή πλατεία της Διασώζουσας, στην πλατεία της Λόζας και επέστρεψε στη Μεγάλη Παναγιά.
Της ιεράς Λιτανείας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης.
Σε κάθε πλατεία γινόταν στάση και ψάλλονταν τα Εγκώμια. Κατά την περιφορά, γυναίκες έρραιναν τον επιτάφιο και τον κόσμο με ροδόσταμο που έχουν στο παραδοσιακό κανί.
Το βράδυ πραγματοποιήθηκε μεγάλη Αγρυπνία στην εκκλησία της Παναγιάς της Διασώζουσας. Πολύς κόσμος, επισκέπτες, ντόπιοι και απόδημοι Πάτμιοι, προσέρχονταν να ανάψουν ένα κερί στη θαυματουργή εικόνα της.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:










Το απόγευμα της παραμονής της μεγάλης Εορτής εψάλη πανηγυρικός Εσπερινός και την κυριώνυμη ημέρα της Κοιμήσεως της Θεομήτορος ετελέσθη η Αρχιερατική Λειτουργία στον ναό Παναγίας της Διασώζουσας. Σε όλα προέστη ο παρεπιδημών στην Ιερά Νήσο Μητροπολίτης Ζάμπιας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:









Δεν υπάρχουν σχόλια: