e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Στη μαρτυρική Μπούτσα ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος. Προσευχή για την Ουκρανία

Την 1η Αυγούστου 2022, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ, προσευχήθηκε για την Ουκρανία, για τους υπερασπιστές της και για όλο τον ένδοξο Ουκρανικό Λαό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στη μαρτυρική Μπούτσα.
Στην εκδήλωση «Προσευχή για την Ουκρανία», αφιερωμένη στην 1034η επέτειο από τη Βάπτιση των Ρως-Ουκρανίας, συμμετείχαν και άλλοι εκπρόσωποι του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων, ο προϊστάμενος της τοπικής εκκλησίας Πρωθιερέας Andriy Galavin, άλλοι κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου Oleksiy Kuleba, ο επικεφαλής του Γοστομέλ Serhii Borysyuk, ο δήμαρχος της Μπούτσα, Anatolii Fedoruk, και κάτοικοι της περιοχής.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας προσευχήθηκε στον Θεό για την Ουκρανία και απηύθυνε κατάλληλη ομιλία στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
«Δυστυχώς, αυτός ο σκληρός πόλεμος συνεχίζεται μέχρι σήμερα και πολλοί από τους υπερασπιστές μας, οι νεότεροι ήρωες, δίνουν το πολυτιμότερο πράγμα, τη ζωή τους, για χάρη του καθενός μας. Επειδή εδώ, στην περιοχή του Κιέβου, έχουμε τώρα σχετική ειρήνη, μαζευόμαστε, προσευχόμαστε και ευχαριστούμε τον Θεό για το γεγονός ότι μας έδωσε τη χαρά να διώξουμε τον εχθρό από εδώ. Και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να διώξουμε τον επιτιθέμενο και να απελευθερώσουμε ολόκληρη την επικράτεια του κράτους μας», σημείωσε ο Μακ. Μητροπολίτης Επιφάνιος. «Τώρα παλεύουμε για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, το οποίο επιλέξαμε όχι κατά την Επανάσταση της Αξιοπρέπειας, όχι όταν κερδίσαμε την Ανεξαρτησία, αλλά αυτό το δρόμο επέλεξε ο ισαπόστολος Πρίγκηπας Βολοντίμιρ ο Μέγας. Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να κάνουμε ό,τι εξαρτάται από αυτόν στον τόπο του για να φέρουμε τη νίκη μας πιο κοντά».
Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος κάλεσε όλους να θυμούνται και να προσεύχονται για όλους όσους δεν είναι πια ανάμεσά μας, για όσους πέθαναν στα χέρια των κατακτητών: «Πρέπει να τους θυμόμαστε και να προσευχόμαστε γι' αυτούς, γιατί μέσα από την προσευχή τούς δείχνουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας και επίσης μαρτυρούμε ότι δεν έχουν λησμονηθεί, αλλά συνεχίζουν να ζουν στη μνήμη μας, στις καρδιές μας».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών στον Σταυρό που τοποθετήθηκε στον τόπο ομαδικής ταφής (ομαδικό τάφο) αθώων θυμάτων της ρωσικής θηριωδίας στη Μπούτσα.
































Δεν υπάρχουν σχόλια: