e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Αντικύθηρα: Λαμπρά Θυρανοίξια της αποκατασταθείσης Μονής Αγίου Μύρωνος [video-photos]


Στιγμές ιστορικές και συγκινητικές έζησε το μικρό ακριτικό προς Νότον νησί των Αντικυθήρων, στις 16 και 17 Αυγούστου 2022, τελώντας τα Θυρανοίξια της παλαιοτάτης Μονής του Πολιούχου και Προστάτου του Αγίου Μύρωνος του Θαυματουργού, μετά την ολοκλήρωση των εκ θεμελίων εργασιών αποκατάστασης, που εκτελέστηκαν με δαπάνες του ζεύγους Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και διήρκεσαν σχεδόν είκοσι μήνες.

Το εσπέρας της 16ης Αυγούστου, παραμονή της εορτής του Αγίου Μύρωνος, τελέσθηκε η ακολουθία των Θυρανοιξίων κατά την τάξη την τελεσθείσα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, η έκπλυση και η ένδυση της Αγίας Τραπέζης και το μύρωμα των Ιερών Σκευών. Εν συνεχεία ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε το παραδοσιακό κρητικό εόρτιο κέρασμα στον αύλειο χώρο της Μονής.

Τα Θυρανοίξια τελέστηκαν κατά το εκκλησιαστικό έθος, έπειτα από την επί δύο έτη διακοπή της λειτουργίας της Ιεράς Μονής του Προστάτου Αγίου των Αντικυθήρων, λόγω των εργασιών αποκαταστάσεώς της.

Στο 1ο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την έκπλυση και την ένδυση της Αγίας Τραπέζης και τον καθαγιασμό των Ιερών Σκευών, που έγιναν πριν τον εσπερινό της πανήγυρης της  μνήμης του Αγίου.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου, που τόσο κατά την παραμονή όσο και ανήμερα κατά το Θείο Κήρυγμα ανέλυσε τη σημασία των «μικρών», λαμβάνοντας αφορμή από το μικρό μέγεθος του νησιού των Αντικυθήρων για να επισημάνει ότι οι πιο μικρές λέξεις και φράσεις της Θείας Λειτουργίας έχουν το μεγαλύτερο νόημα: Αλληλούια, Πρόσχωμεν, Παράσχου Κύριε.

Ακολούθησε πανηγυρικός λόγος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και του Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, που αμφότεροι έμπλεοι συγκίνησης, ευχαρίστησαν θερμότατα το φιλάγιο ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου για αυτήν την τεράστια προσφορά τους στο μικρό νησί. Πέραν του Ναού του Αγ. Μύρωνος, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη και υποδειγματική ανακαίνιση σε όλους τους μοναστηριακούς χώρους: Ηγουμενείο, κελιά, κουζίνα, βοηθητικοί χώροι, αύλειοι χώροι κ.λπ. Ο Αντικυθήριος στην καταγωγή Δήμαρχος ευχήθηκε να στελεχωθεί η Μονή με μικρή αδελφότητα, προκειμένου αυτό το τεράστιο έργο να διατηρηθεί και να επαυξηθεί προς όφελος του νησιού και πνευματική οικοδομή των κατοίκων του. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης αποκαλύφθηκε η χρονολογία «1693 Οκτωβρίου 4» που αφορά (;) στα πρώτα εγκαίνια της Μονής και συνδέεται με την έλευση προσφύγων στα Ενετοκρατούμενα τότε Αντικύθηρα από την Κρήτη μετά την κατάληψη του Χάνδακα. Επιπλέον, ανακαλύφθηκε μικρό τμήμα ανεικονικού ζωγραφικού διακόσμου στο αρχικό χτιστό τέμπλο του ναού που ανάγεται στον 14ο αιώνα.

Στη συνέχεια έγινε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνας του Αγίου Μύρωνος μέχρι το Σπήλαιο της Ευρέσεως όπου τελέσθηκε Αγιασμός και ακολούθησε το κρητικό παραδοσιακό κέρασμα υπό τους ήχους κρητικής μουσικής και με την παρουσία δεκάδων Κρητών προσκυνητών, ενώ έγιναν τιμητικές υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την εορτάζουσα Μονή.

Παρέστησαν: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, το ζεύγος των δωρητών, Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου, ο Βουλευτής της Ά Πειραιά κ. Νίκος Μανωλάκος, ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με μέλη του Δ.Σ., ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κυθήρων κ. Γεώργιος Μεγαλοκονόμος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου με μέλη του ΔΣ, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Ευρυβιάδης Σαπουνάς με στελέχη του ΛΣ και πλήθος Αντικυθηρίων,Κυθηρίων,Κρητών και προσκυνητών από διάφορα μέρη της Χώρας.

Τις Ιερές Ακολουθίες λάμπρυνε ο τμήμα του Βυζαντινού Χορού Ψαλτών «Ψαλτικής Διάκονοι» υπό τον Πρωτοψάλτη και Χοράρχη κ. Ιωάννη Τσούνη.

Την προετοιμασία της τελετής είχε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού π. Μιχαήλ Σταθάκης, που ο Σεβ. Κυθήρων και ο Δήμαρχος του νησιού ευχαρίστησαν όλως ιδιαιτέρως για την άψογη τήρηση της εκκλησιαστικής τάξεως καθώς και για την διακονία του στο νησί από τις 10 Αυγούστου και κατά την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά μερίμνη του Δημάρχου Κυθήρων από το ΙΟΝΙΑΝ CHANNEL. 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

 Δεν υπάρχουν σχόλια: