e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Ο Κιέβου Επιφάνιος κήρυξε την έναρξη του XII Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία»

Το XII Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία» πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, με θέμα: «Για την 300ή επέτειο από τη γέννηση του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι και του Γρηγορίου Σάβιτς Σκοβορόντα».

Συνδιοργανωτές της επιστημονικής εκδήλωσης ήταν η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας: Ινστιτούτο Ουκρανικής Αρχαιογραφίας και Μελετών Πηγών που φέρει το όνομα M.S. Hrushevsky, η Εθνική Προστατευόμενη Περιοχή «Αγία Σοφία του Κιέβου» και το Διεθνές Ινστιτούτο Αθωνικής Κληρονομιάς.

Ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης της θεολογικής και εκκλησιαστικής ιστορικής επιστήμης, ιδιαίτερα τώρα, κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ουκρανικού λαού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος Ολεξάντρ Τροφίμλιουκ, πρύτανης της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος (Άγιο Όρος), και ο Γεώργιος Παπακίν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ουκρανικής Αρχαιογραφίας και Μελετών Πηγών M.S. Hrushevsky της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.

Η σύνοδος της ολομέλειας ξεκίνησε με την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Πολτάβας και Κρεμεντσούκ Θεοδώρου με θέμα: «Το πανορθόδοξο μεγαλείο της μορφής του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι». Ο Brandon Gallagher, καθηγητής Συστηματικής και Συγκριτικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο), αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα της εποχής μας, αναπτύσσοντας την εισήγησή του με θέμα: «Η φονταμενταλιστική ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου” ως αιρετικό δόγμα και δικαιολογία του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Η Anna Briskina-Muller, Ερευνήτρια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μαρτίνος Λούθηρος Halle Wittenberg (Halle am Saale, Γερμανία) εισηγήθηκε το θέμα: «Πολτάβα στο Κίεβο. Το Κίεβο στη μοίρα του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι – σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του και άλλες πηγές». Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) Πέτρος Βασιλειάδης μίλησε με θέμα: «Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία στην Οικουμενική προοπτική» και ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κληρονομιάς του Άθω και Ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Ουκρανίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας Σέργιος Σουμίλω εισηγήθηκε το θέμα: «Ο Άγιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκι και η ουκρανική Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Άγιο Όρος».

Στο τέλος της συνάντησης, έγινε σύντομη παρουσίαση νέων εκδόσεων από τους καθηγητές της Ακαδημίας και τους προσκεκλημένους συμμετέχοντες, καθώς και εμφάνιση της χορωδίας της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου υπό τη διεύθυνση της Σβιτλάνα Μελνιτσένκο.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, το συνέδριο συνεχίστηκε με τις ακόλουθες ενότητες: 1. Ζωή και κληρονομιά του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι και του Γρηγορίου Σκοβορόντα (υπό την προεδρία του πρωτοπρεσβύτερου Όλεγκ Κοζούσνι), 2. Θεολογία (υπό την προεδρία του πρωτοπρεσβύτερου Όλεγκ Μαλανιάκ και του πρωτοπρεσβύτερου Άντριι Σιμάνοβιτς, επικεφαλής του Τμήματος Θεολογίας της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου), 3. Εκκλησιαστική Ιστορία (υπό την προεδρία του Ντμίτρο Χορντιένκο), 4. Πηγές. Μελέτες πηγών (υπό την προεδρία του Όλεγκ Μπαζάν) και 5. Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία: Προκλήσεις του ΧΧΙ αιώνα (υπό την προεδρία του πρωτοπρεσβύτερου Σεργκέι Κόλοτ και του ιερέα Άντριι Μαλανιάκ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: