e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

«Εσπερινές Συνάξεις» στην Αγία Σοφία Λονδίνου

Την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2022, μετά τον Μέγα Εσπερινό του Ευαγγελισμού, στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λονδίνου, πάνω από 70 άτομα παρακολούθησαν την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική συνάντηση με τίτλο «Εσπερινές Συνάξεις». Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, που φιλοξενείται από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Νικήτα.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εγκαινίασε φωτογραφική έκθεση στον Πύργο Ηλείας

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το απόγευμα του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2022, επισκέφθηκε την ηλειακή πρωτεύουσα τον Πύργο, όπου έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό, τον Θεοφιλέστατο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, τον Ιερό Κλήρο, τους Βουλευτές μας κ. Μιχάλη Κατρίνη, κ. Διονύσιο Καλαματιανό και την κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, καθώς επίσης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο κ. Τάκη Αντωνακόπουλο και τις λοιπές Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές του τόπου μας, προκειμένου να εγκαινιάσει και να ευλογήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου (πρώην κτίριο Δημοτικής Αγοράς, το οποίο είναι έργο του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ), μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση που μας δείχνει το δρόμο της επιστροφής στις ρίζες μας με θέμα: «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» του κ. Αναστάση Σωτηρίου.

Ο δίσκος του Σταυρού με τις βιολέτες και τα "ματζέτα" για την αυριανή Σταυροπροσκύνηση στο Βανάτο Ζακύνθου

Μ' ευωδιαστές βιολέτες από τις αυλές του Βανάτου, που προσκόμισαν ευγενώς καλές νοικοκυρές της Ενορίας, διακοσμήθηκε καλαίσθητα ο δίσκος του Ναού της Φανερωμένης μας (το παραδοσιακό "βατσέλι"), στο μέσο του οποίου τέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, για την αυριανή σεβασμία Κυριακή και Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ευαίσθητοι περί την Παράδοση Ενορίτες και Ενορίτισσες βοήθησαν στην εθιμική αυτή διακόσμηση, το δε αποτέλεσμα είναι όμορφο, όπως αποδίδεται στις δημοσιευόμενες φωτο-αποτυπώσεις! 

Έξαρχος Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο: Είναι πολύ σημαντικό να αποκαλούμε τον πόλεμο-πόλεμο, τους εισβολείς-εισβολείς και να τους καταδικάζουμε

Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ (Anishchenko), απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ενότητα της Εκκλησίας και τον ρόλο της Εκκλησίας κατά την διάρκεια του πολέμου.

«Αράτω τον σταυρόν αυτού»


«Εἶπεν ὁ Κύριος· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι» (Μάρκ8, 34)

Εἶπε ὁ Κύριος «῞Οποιος θέλει νὰ μὲ ἀκολουθήσει, ἂς ἀπαρνηθεῖ τὸν ἑαυτό του, ἂς σηκώσει τὸν σταυρό του κι ἂς μὲ ἀκολουθεῖ» 

    Τι σημαίνει άραγε ο λόγος του Χριστού που έρχεται ως προτροπή για τον καθέναν μας «αράτω τον σταυρόν αυτού»; Πώς αυτός ο λόγος μπορεί να μεταφραστεί στην ζωή μας;

Το μυστήριο του Σταυρού

Άρθρο π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως οράται και προσκυνείται ο Σταυρός. Η Σταύρωση του Χριστού είναι μυστήριο που δεν θα κατανοηθεί ποτέ σε όλο το βάθος του. Το μυστήριο του Σταυρού διενεργείται από καταβολής κόσμου. Το σταυρικό πάθος του Χριστού και η Ανάσταση είναι η σωτηρία που εργάζεται απ’ αρχής και διά μέσου των αιώνων για χάρη μας ο Θεός «εν μέσω της γης». Τα συγκλονιστικά γεγονότα της σωτηρίας μας, αχώρητα στην πεπερασμένη λογική μας, προλέγονται, προτυπώνονται, προεικονίζονται ποικιλοτρόπως, αλλά και λαμβάνουν χώρα με εξ ίσου ακατανόητο και μυστηριώδη τρόπο για μας.

Πατριαρχική Χοροστασία στον Εσπερινό της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως 2022 [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού της αυριανής Κυριακής Γ΄ των Νηστειών ή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν τω αειφεγγεί Φαναρίω.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:

Απόδοση της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 2022 στο Σαρακινάδο Ζακύνθου


Πρωί Σαββάτου, 26ης Μαρτίου 2022, στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου Σαρακινάδου Ζακύνθου, ημέρα Αποδόσεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έγινε η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, συλλειτουργούντων των πατέρων Παναγιώτου Καποδίστρια και Πέτρου Παράσχη. Την Ευχαριστιακή Σύναξη προκάλεσε ο κ. Διονύσιος Κοντονής Ζέπος, ο οποίος μάλιστα προσεκόμισε την Αρτοκλασία και τα Κόλυβα.
    Προς το εκκλησίασμα ομίλησε ο π. Παναγιώτης, αναφερθείς στο χρέος τιμής όλων μας στην Μητέρα του Θεού και της Ανθρωπότητας, χρέος προσφωνήσεων σεβασμού και όχι βλασφημιών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι εκείνος που βλασφημεί τα θεία (εν προκειμένω την Παναγία) δημιουργεί αυτο-κατάρα τόσο για τον κακότροπο και απολίτιστο εαυτό του, όσο και για τους οικείους του.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ορθοδοξία και η Ρωμηοσύνη, η πίστη και η γλώσσα μας είναι αχώριστες

Η Ορθοδοξία και η Ρωμηοσύνη, η πίστις και η γλώσσα μας είναι αχώριστες, είπε εμφανώς συγκινημένος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος σε μαθητές και μαθήτριες του Ζωγραφείου Γυμνασίου-Λυκείου της Πόλεως, που έψαλαν το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Μαρτίου 2022, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, το κοντάκιο του Ακαθίστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω», στον ίδιο τόπο όπου πρωτακούστηκε το 626 μ.Χ.

Μουσική μέθεξη στο Σύδνεϋ, στη μεγαλειώδη συναυλία για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Καθώς η επιβλητική αίθουσα Centennial Hall του Δημαρχείου του Σύδνεϋ άνοιγε τις θύρες της, το βράδυ της Παρασκευής, 25 Μαρτίου, για να υποδεχθεί περισσότερους από 2.000 θεατές για τη συναυλία με τίτλο «Αυθέντης - 30 χρόνια στο πηδάλιο» - αφιερωμένη στην 30ή επέτειο από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Θρόνο της Μητρός Εκκλησίας - ελάχιστοι από τους εισερχομένους στην αίθουσα ήταν σε θέση να φανταστούν την πανδαισία ήχων που θα απολάμβαναν και την ένταση των συναισθημάτων που θα βίωναν.