e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Στην έρημη Μονή Ρεκίτσας του αρκαδικού Ταΰγετου. Εκεί τώρα μονάζουν Μέλισσες


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Μονή Ρεκίτσας είναι μοναστήρι που βρίσκεται στον αρκαδικό Ταΰγετο και συγκεκριμένα στο σημερινό Δήμο Φαλαισίας, 8 χλμ. βόρεια του χωριού Δυρράχιο. Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στις παρυφές ενός δάσους από έλατα. 

Θεία Λειτουργία για τους ρουμανοφώνους πιστούς της Σμύρνης

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας για τα πάσης εθνικής καταγωγής και γλώσσας μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 18 Ιουνίου ε.έ., Απόδοση της εορτής της Πεντηκοστής, η Θεία Λειτουργία ρουμανιστί, υπό του Αιδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Σεργίου Vlad, Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ρουμανοφώνου Παροικίας ΚΠόλεως. Κατ’ αυτή χοροστάτησεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Μετά την απόλυση ο π. Σέργιος δέχθηκε εξομολογήσεις ρουμανοφώνων πιστών και εξυπηρέτησε διαφόρους πνευματικές τους ανάγκες.

Πάντες οι Άγιοι, τα κοσμήματα της Εκκλησίας


Ομιλία στην Κυριακή των Αγίων Πάντων, 
από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

«Η μνήμη αύτη των Αγίων απάντων, καθάπερ άλλος ουρανός απαστράπτει, ως ήλιον μεν λάμποντα εν μέσω τον Χριστόν, έχων ως σελήνην δε, την αγίαν Παρθένον, και ως άστρα φαίνοντα, κύκλω Πάντας Αγίους. Διό οι εορτάζοντες αυτήν, νουν και καρδίαν, αεί ελλαμπόμεθα».

Με την αρμόζουσα συστολή στρέφουμε τα μάτια της ψυχής και ατενίζουμε το υψηλότατο πνευματικό ανάστημα Όλων των Αγίων, των οποίων μ’ αισθήματα κατάνυξης και πνευματικής ευφροσύνης τελούμε σήμερα τη μνήμη, αντιλαμβανόμενοι την ουράνια δόξα και χάρη, που ήδη εκείνοι απολαμβάνουν.

«ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς»

«Ὅστις δ᾿ ἂν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς» (Ματθ. 10, 33)

«Ἐκεῖνον ποὺ θὰ μὲ ἀρνηθῇ ἐμπρὸς στοὺς ἀνθρώπους, θὰ τὸν ἀρνηθῶ καὶ ἐγὼ ἐμπρὸς στὸν Πατέρα μου τὸν οὐράνιο» 

ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ: «Τοσούτον έχοντες περικείμενον ημίν νέφος»

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

       Η τελευταία Κυριακή των κινητών εορτών του έτους, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες.  Η αγία μας Εκκλησία αφιέρωσε αυτή την Κυριακή, για να τιμήσει όλους τους αγίους της, φανερούς και αφανείς, αποστόλους, μάρτυρες, πατέρες, ομολογητές, ασκητές, λαϊκούς, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και νήπια, οι οποίοι διέπρεψαν στην πίστη και στην αρετή. Όρισε δε η εορτή των Αγίων Πάντων να εορτάζεται την επομένη Κυριακή από της Πεντηκοστής, όχι τυχαία. Η επιδημία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο και η ίδρυση της Εκκλησίας δημιουργούν αγίους. Μόνο δια του Αγίου Πνεύματος και εν τη Εκκλησία συνίσταται η αγιότητα. Μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορεί να γίνει κάποιος άγιος και ποτέ και πουθενά αλλού. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως τους προ Χριστού ενάρετους και πιστούς της Παλαιάς Διαθήκης δεν τους αποκαλεί αγίους, αλλά δικαίους. 

Ο καρπός του Πνεύματος

Του π. Δημητρίου Μπόκου 

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων ακολουθεί την Κυριακή της Πεντηκοστής και είναι η τελευταία μέρα του Πεντηκοσταρίου. Κλείνει με αυτήν ο κύκλος των κινητών εορτών του Πάσχα, που ξεκινάει με την αρχή του Τριωδίου, περιλαμβάνει τη Μεγάλη Σαρακοστή, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και εκτείνεται σε όλο το Πεντηκοστάριο. Συνολικά 18 εβδομάδες. Από σήμερα ξαναμπαίνουμε στη σειρά του σταθερού ετήσιου εορτολογικού κύκλου. Στις καθημερινές εκκλησιαστικές ακολουθίες αρχίζει η ανάγνωση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και των επιστολών του αποστόλου Παύλου. 

Τα Βαλκάνια των Αρχιεπισκόπων Αχριδών (1018) και Αχρίδος

Μητρ. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Στη μνήμη της Βασιλικής Παπούλια που μας έμαθε καινούργια πράγματα

α) Από την Αχριδών (1018) του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ στην Αχρίδος (2022) του Βαρθολομαίου Α΄

Ο πολιτισμός στη μικρή γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, και κατά την πιο λόγια ονομασία, στη Χερσόνησο του Αίμου, δημιουργήθηκε από την πολιτιστική, Ορθόδοξη, εκκλησιαστική κοσμογονία της Κωνσταντινούπολης. Της πρωτεύουσας των δύο συνεχόμενων αυτοκρατοριών. Με το Βυζάντιο της Ρωμιοσύνης και την Οθωμανική αυτοκρατορία που ακολούθησε. Αυτοκράτορας Ορθόδοξος (330-1453) και Σουλτάνος Μουσουλμάνος (1453 -1923).

Το Άγιο Πνεύμα και ο κόσμος ["Φωνή Κυρίου" Αγίων Πάντων, 19.6.2022]

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος (Μπέλια) εξελέγη Επίσκοπος για το εν Αμερική Σλαβικό Ορθόδοξο Βικαριάτο


Στις 15 Ιουνίου 2022, κατά τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Κωνσταντινουπόλει, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφασίστηκε η εκλογή του Εφημερίου του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιμανδρίτου Αλέξανδρου (Μπέλια), ως Επισκόπου Νικοπόλεως.
Η εις Επίσκοπον Χειροτονία του Αρχιμανδρίτου Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Ματρώνας στο Μαϊάμι (Φλώριδα).