e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Χοροστασία Μητροπολίτου Δωδώνης στη Θ. Λειτουργία του 15αύγουστου 2022 στην Παναγούλα Βανάτου εν Ζακύνθω

Πρωί Δεκαπενταύγουστου 2022, στον πανηγυρίζοντα περίοπτο και περικαλλή Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, τιμώντας την Κοίμηση της Θεομήτορος και την υπερφυή Μετάστασή Της στους Ουρανούς. 
    Εκατοντάδες προσκυνητών από τις γύρω περιοχές, αλλά και ξενιτεμένοι εντόπιοι κατέκλυσαν από νωρίς τον ολάνθιστο Ναό, όπως και αρκετοί εκκλησιάσθηκαν έξω, φοβούμενοι την διάδοση του Κορονοϊού. Όλοι κατέθεταν εν κατανύξει βαθεία τα φιόρα της δεήσεώς τους τόσο στην γλυκύτατη και μεγαλομάτα Εικόνα της Παναγούλας, όσο και στον Επιτάφιό Της. 

Κέρκυρα: Περιφορά Επιταφίου από τον πανηγυρίζοντα Ναό της Μανδρακιώτισσας [video-photos]


Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου από τον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας Μανδρακιωτίσσης στο κέντρο της πόλεως, όπου εφημερεύει ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, με τη συμμετοχή ευάριθμων ιερέων, με προεξάρχοντα τον Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως.

Επίσης συμμετείχε η Φιλαρμονική “Μάντζαρος” και η πολυμελής τετράφωνη χορωδία της ενορίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 στη Λιθακιά Ζακύνθου


Πρωί Δεκαπενταύγουστου 2022, στον περικαλλή Ναό της Φανερωμένης της κωμοπόλεως Λιθακιάς Ζακύνθου, για την πανεύφημη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Μποζίκης (παρεπιδημών εκ της Αυστραλίας στο γενέθλιο χωριό του) και ο οικείος Εφημέριος π. Διονύσιος Κοριανίτης.
Φωτογραφίες: Robi Gerovasilis

Δεκαπενταύγουστο 2022 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Mε κατάνυξη έλαβε χώρα την 15η Αυγούστου 2022, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της αραβορθοδόξου Κοινότητος Αλεξανδρείας.

Πάσχα Καλοκαιριού 2022 στη λουτρόπολη της Αλκυώνας Κατακόλου Πύργου Ηλείας

Η σεπτή εορτή της Κοιμήσεως και στους Ουρανούς Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού», που είναι Πάσχα Ζωής και Θανάτου, εορτάστηκε με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, στην Λουτρόπολη Αλκυώνας-Κατακόλου, όπου το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πλήθος Χριστιανών προσήλθε ευλαβικά με υποδειγματική τάξη, ευπρέπεια και κατάνυξη, για να ανάψουν ένα κερί, ασπαζόμενοι την Εικόνα της Παναγίας, καθώς και τον ανθοστόλιστο Επιτάφιο Αυτής, υποκλινόμενοι με πίστη, ευλάβεια και σεβασμό στην Χάρη Της!

Δεκαπενταύγουστο 2022 στη Σμύρνη

 Σμύρνης Βαρθολομαῖος: « Θεοτόκος κλίμαξ ἐπανόδου πρὸς τὸ ἀρχαῖον κάλλος τοῦ ἀνθρωπίνου γένους διὰ τῆς σιωπηλῆςμυστικῆς κοινωνίας πρὸς αὐτήν».

Ἐν δοξολογίᾳ τοῦ Παναγίου Ὀνόματος τοῦ ἐν Τριάδι Θεοῦ, τῇ ἐπικλήσει τῆς προστασίας καὶ σωτηριοπαρόχου πρεσβείας τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ὅτι ηὐδόκησε Κύριος ὅπως ἐπαναναφθῇ ἐπὶ αἰῶνα σχεδὸν σβεσθεῖσα ἀποκαλυπτικὴ λυχνία τῆς Ἀποστολικῆς Ἐπισκοπῆς Σμύρνης καὶ τελοῦνται, ἀνελλιπῶς πλέον, αἱ Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι ἐν αὐτῇ, προσφέρηται δέ,   Μυστικὴ Θυσία, διῆλθε καὶ φέτος εὐλογημένη περίοδος τοῦ Δεκαπενταυγούστου εἰς τὴν πρωτεύουσαν τῆς Ἰωνίας.

Δεκαπενταύγουστο 2022 στην Πάτμο, με εθιμικές ιδιαιτερότητες. Προέστη ο Μητροπολίτης Ζάμπιας

ΠΑΤΜΟΣ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, 14 Αυγούστου 2022, παραμονή της μεγάλης Εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας, τελέστηκε το απ' αιώνων θρησκευτικό δρώμενο της περιφοράς του Επιταφίου της Παναγίας στη Χώρα, όπως γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου του Εσταυρωμένου.

Δεκαπενταύγουστο 2022 στο Μακροχώρι Μητροπόλεως Δέρκων


Με μεγαλοπρέπεια ετελέσθη ανήμερα του 15αύγουστου 2022, η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου ημών Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Απόστολου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της Κοινότητος Μακροχωρίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε γεύμα σε όλο το εκκλησίασμα.

15αύγουστο 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ελεούσης Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ 

Ι. ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ

Επί τη Μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, πανηγυρίζοντος του Ι. ημών Ναού, ετελέσθησαν εν αυτώ,την μεν παραμονήν, Κυριακήν, 14ην Αυγούστου, ο Μ. Εσπερινός της Εορτής, σήμερον δε, Δευτέραν, 15ην ιδίου, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία αυτής, μετ’ αρτοκλασίας, εν μέσω πολλού εκκλησιάσματος.

Δεκαπενταύγουστο 2022 στο αρχοντικό χωριό Νυμφαίο της Φλώρινας


Παραμονή και ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 14 και 15 Αυγούστου 2022, στον περικαλλή και περίοπτο Ναό του Αγίου Νικολάου του αρχοντικού χωριού Νυμφαίο της Φλώρινας, ανήκοντος στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, ιερουργούντος δε του οικείου Εφημερίου, π. Ιωάννου Ζέζιου. 
        Αφ' εσπέρας έγινε η λιτάνευση της Παναγίας της Νυμφαιωτίσσης και την επομένη τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της εορτής, ακολούθως δε υπήρξαν πλούσια κεράσματα προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου [100 photos]

Προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τη συμμετοχή πιστών από πολλές χώρες
* * *
Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέστηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συμπαραστατούμενου από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Aμερικής κ. Ελπιδοφόρο, και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιο.

15αύγουστος 2022 στην Παναγία την Κρυονερίτισσα Ζακύνθου με Αρχιερατική Λειτουργία


Πρωί Δεκαπενταύγουστου 2022, στο αγαπημένο των Ζακυνθίων εκκλησάκι Παναγίας της Κρυονερίτισσας, στην Πούντα πόλεως Ζακύνθου, για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Προέστη αρχιερατικώς ο παρεπιδημών στο νησί μας Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Πάμπολλοι εκκλησιάστηκαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
        Σημειωτέον ότι το εν λόγω εκκλησάκι ανήκε μέχρι πρότινος στην ιστορική Συντεχνία των "Μπουτιέρων" (δηλαδή των Βαρελοποιών), όμως εσχάτως εξέλιπον και τα τελευταία μέλη αποφάσισαν και το δώρισαν στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, οπότε πλέον πρόκειται για Μετόχιο της σεβασμίας Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 στην ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη, προεξάρχοντος, κατά τις Ιερές Ακολουθίες, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 στον Ναό Αγ. Νικολάου Καμπέρας

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος τη Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, επί τη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καμπέρας.

Πατριαρχική Λειτουργία 15αύγουστου 2022 στην Παναγία Σουμελά του Πόντου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη σήμερα, Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022, της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και χειροτόνησε διάκονο ουκρανό θεολόγο. Συμμετείχαν πολλοί πιστοί από την Τουρκία και το εξωτερικό.

Photos: Yani Kayakopan

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου


Πρωί Δεκαπενταύγουστου 2022, στον περιάκουστο Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου για την θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Μεγάλου Οικονόμου Ιωάννου Ρένεση.

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τελέστηκε σήμερα ο πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
        Αφ' εσπέρας τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός χοροστατούντος του ιδίου Αρχιερέως.

Κοίμηση της Θεοτόκου


Κοίμηση της Θεοτόκου σήμερα, το Πάσχα του καλοκαιριού.
Πάσχα, μετάβαση προς την αιώνιο ζωή.

 "Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν", ακούστηκε το βράδυ της Αναστάσεως και ήδη είχε αρχίσει η γιορτή. Αυτή η γιορτή συνεχίζει με την Κοίμηση της Παναγίας και δεν τελειώνει. Ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Η Κοίμηση δεν είναι θάνατος αλλά ζωή. Δεν είναι λύπη αλλά πανηγύρι. Η Μητέρα της Ζωής μεταβαίνει στον Υιό και Θεό Της. Γίνεται Οδηγός για όλους μας να Την ακολουθήσουμε.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Κοίμηση της Θεοτόκου 2022 [gr-en]

Τιμιώτατοι αδελφοί συνεπίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

Οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί προσερχόμαστε σήμερα ευλαβικά ενώπιον των ιερών εικόνων της Υπεραγίας Θεοτόκου, για να προσκυνήσουμε και να τιμήσουμε το πρόσωπο εκείνο που έχει ταυτιστεί, όσο οποιοδήποτε άλλο από το ανθρώπινο είδος, με τη Ζωή.