e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Κίεβο: Ο π. Αβράμιος της Λαύρας των Σπηλαίων προσχώρησε στην επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας και διορίστηκε Ηγούμενος της Μονής

Ένα μέλος του Πνευματικού Συμβουλίου της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου, ο Αρχιμανδρίτης Αβράμιος, απευθύνθηκε στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, ως Ιερό Αρχιμανδρίτη της Μονής, με την παράκληση να τον αποδεχθεί ως μέλος της Λαύρας υπό την δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος έκανε δεκτό το αίτημά του και ευλόγησε τον πατέρα Αβράμιο να εκτελεί τα καθήκοντα του ηγουμένου της Λαύρας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου ως μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ζήτησε επίσης από την Ουκρανική Κυβέρνηση να παράσχει στην ουκρανική Λαύρα χώρους για τη λατρεία, τη στέγαση των αδελφών και τις μοναστικές δραστηριότητες. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ουκρανικό Κράτος θα βοηθήσει στην προστασία του Ηγουμένου Αβραμίου και της Μονής από πιθανές προκλήσεις υποστηρικτών του Πατριαρχείου Μόσχας.
Ως Ηγούμενος, ο Αρχιμανδρίτης Αβράμιος απευθύνθηκε στους αδελφούς με την ακόλουθη έκκληση:
"Σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί της Λαύρας!
Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες και τις εβδομάδες, όλοι μας έχουμε αισθανθεί πόνο και απόγνωση για τα γεγονότα που συμβαίνουν στο μοναστήρι μας. Εξακολουθούν να προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο μόνος λόγος για τα γεγονότα αυτά είναι η στάση του κράτους. Ωστόσο, θα πρέπει να παραδεχτούμε με ειλικρίνεια ότι ο σημερινός Ηγούμενος και η Ιεραρχία μας, που εκπροσωπούνται από τον Μητροπολίτη και τη Σύνοδο, έχουν διαμορφώσει βήμα προς βήμα τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αντί για διάλογος, υπάρχει αποκλεισμός και απειλές. Αντί για συνειδητοποίηση της ανάγκης να σπάσουμε με αλήθεια, ειλικρίνεια και οριστικά την υποταγή στη Μόσχα, η οποία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας, υπάρχουν αόριστες και μισόκαρδες αποφάσεις και δηλώσεις που ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει. Αντί να ψάχνουμε τρόπους να ενώσουμε τους Ορθοδόξους και να συμφιλιωθούμε, υποκινούμε την εχθρότητα και την αντιπαράθεση.
Ως μέλος του Πνευματικού Συμβουλίου της Λαύρας, αισθάνομαι εδώ και καιρό ιδιαίτερη ευθύνη για την τύχη του κοινού μας σπιτιού, του αρχοντικού της Παναγίας και του μοναστηριού των Αγίων Πατέρων. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην προσευχή και τον προβληματισμό. Τόσο η συνείδησή μου όσο και το καθήκον μου ως μοναχός της Λαύρας με ωθούν να παραμείνω στον τόπο όπου έδωσα τους όρκους μου ενώπιον του Θεού.
Σε ό,τι συμβαίνει, βλέπω το έργο της Πρόνοιας του Θεού και ένα κίνητρο για όλους μας να αναγνωρίσουμε τη νέα κανονική πραγματικότητα της ύπαρξης στην Ουκρανία της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία έχει χορηγηθεί ο Τόμος της αυτοκεφαλίας, η οποία έχει την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Τοπικών Εκκλησιών, η οποία έχει έναν κανονικά εκλεγμένο Προκαθήμενο, τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, τον Άγιο Αρχιμανδρίτη της Λαύρας των Σπηλαίων. Εθελοντικά έλαβα αυτή τη δύσκολη, αλλά κατά τη γνώμη μου, τη μόνη σωστή και κανονικά θεμελιωμένη απόφαση. Κατόπιν αιτήματός μου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος με ενέκρινε ως μέλος των αδελφών της Λαύρας ως μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο άξιος Ιερός Αρχιμανδρίτης μου ανέθεσε το καθήκον του τοποτηρητή (ηγουμενεύοντος) της Λαύρας. Συνειδητοποιώ ότι δεν δέχομαι δόξα, αλλά ακάνθινο στεφάνι και βαρύ σταυρό. Ήρθα όμως εδώ για χάρη της ταπεινοφροσύνης και της σωτηρίας της ψυχής μου, και γι' αυτό δεν φεύγω από τον σταυρό, αλλά με εμπιστοσύνη στο έλεος του Θεού, τη μεσιτεία της Παναγίας και τις προσευχές των Πατέρων των Σπηλαίων τον αποδέχομαι.
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί!
Σας προτρέπω να παραμείνετε στη Λαύρα ως μέρος της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό το ωμοφόριο του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου. Είμαι έτοιμος να επικοινωνήσω μαζί σας και να προσπαθήσω να εργαστώ μαζί σας για να ανανεώσουμε το μοναστήρι μας ως αληθινό μοναστήρι και τόπο πνευματικής ανανέωσης για τους μοναχούς και όλους τους πιστούς.
Ζητώ τις άγιες προσευχές σας!
Διά πρεσβειών των Αγίων Πατέρων των Σπηλαίων, Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ελέησον ημάς!
Αρχιμανδρίτης Αβράμιος,
Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου
της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας
29 Μαρτίου 2023."

Δεν υπάρχουν σχόλια: