e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Προηγιασμένη Λειτουργία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης την Τρίτη, 28/3/2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κολουέζι, τελέστηκε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος της ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρο Β΄.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται εδώ και 50 χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, εξήρε τους κόπους, τις θυσίες, αλλά και τους αγώνες του Σεβασμιωτάτου, κ. Μελετίου, καθώς και ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Σεβασμιώτατος, κράτησε την Εκκλησία της Κατάνγκας ανόθευτη στις διάφορες προκλήσεις και δοκιμασίες. Απευθυνόμενος στους Ιερείς ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελούν και ότι είναι γνήσια τέκνα του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου μας, τους οποίους κάλεσε να συνεχίσουν να διακονούν αδιατάρακτα τις πατρίδες τους, παραβλέποντας τους συγχρόνους πνευματικούς Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, οι οποίοι επιζητούν να επιφέρουν δι' αργυρίων, προσκαίρων υποσχέσεων, ψευδών και συκοφαντιών, την επικατάρατη διάσπαση του αρράφου χιτώνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Αφρική, του συγχωρούντος κάθε λάθος και αμάρτημα, πλην της αγνωμοσύνης. Ευχαρίστησε όλους, κλήρο και λαό για την προετοιμασία και τους κόπους που κατέβαλαν, για να υποδεχθούν με πολύ αγάπη και σεβασμό τον πνευματικό τους Πατέρα.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Μακαριώτατος συγκινημένος τέλεσε εξαετές μνημόσυνο στη μνήμη της μητέρας του Κλεοπάτρας. Τον Μακαριώτατο τον πλαισίωναν οι Μητροπολίτες, Σεβ. Μέμφιδος, κ. Νικόδημος, Κατάνγκας, κ. Μελέτιος, Κανάνγκας, κ. Χαρίτων και Θεοφ. Επίσκοπος Κωνστατιανής, κ. Κοσμάς, ως και οι Πατριαρχική Επίτροποι, Κισανγκάνι, Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Διαμαντόπουλος και Αρχιμ. π. Τιμόθεος Τumba, Πατριαρχικός Επίτροπος Γκόμα.

Μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση που ετοίμασαν τα παιδιά των σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως. Πλήθος παιδιών παρέλασαν μπροστά από το Μακαριώτατο με πολύ σεβασμό και χαρά, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον Πνευματικό τους Πατέρα ως νόμιμο και κανονικό Πατριάρχη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συγκινημένος τέλεσε τρισάγιο μπροστά στον τάφο του μακαριστού π. Κοσμά Γρηγοριάτη. Απευθυνόμενος προς στο ποίμνιο επαίνεσε το έργο που επιτέλεσε ο π. Κοσμάς και το τέλος αυτού του μεγάλου πνευματικού του έργου σφραγίστηκε πρόωρα με τον θάνατό του.

Έπειτα, κατευθύνθηκε προς τον νοσοκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως "Κοσμάς και Δαμιανός", όπου εξήρε το έργο που επιτελούν οι γιατροί του νοσοκομείου μέσα σε δύσκολες συνθήκες και τους προέτρεψε με τον ίδιο ζήλο και με πολύ αγάπη να βοηθούν και να περιποιούνται τους ασθενείς.

Επίσης, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον  Εντιμ. Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος ε.τ. κ. Γεράσιμο Ντούνη, κατευθύνθηκε στο γυναικείο μοναστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως και τέλεσε τρισάγιο στην μακαριστή Θεανώ Μουσδελεκίδου, η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της, στο ιεραποστολικό έργο.













Δεν υπάρχουν σχόλια: