e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Μαριναίικα Βανάτου: Η Αναστάσιμη Σύναξη της Πέμπτης του Πάσχα 2023


Πρωί Πέμπτης του Πάσχα, 20ής Απριλίου 2023, στο γραφικό ξωκλήσι της Βαγγελίστρας (ιδιοκτησίας της Οικογένειας κ. Έλλης Αβούρη), σ' ένα ανοιξιάτικο λιοστάσι του συνοικισμού των Μαριναίικων, στο Μπανάτο της Ζακύνθου. 
        Συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο -προσκεκλημένος από την Οικογένεια- π. Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα, ενώ έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης και Σπυρίδων Δρογγίτης (πατήρ και υιός).
        Ομίλησε επίκαιρα ο π. Παναγιώτης περί του ότι η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού συγκαλεί όλους, "νηστεύσαντας και μη νηστεύσαντας", στη λαμπρή Χαρά του Ουρανού, η οποία αισθητοποιείται διά του αενάως αυτοπροσφερόμενου Θεού μες από το Άγιο Ποτήριο της θείας Ευχαριστίας. "Και τούτο ακριβώς δικαίωση της Αναστάσεως του Χριστού", τόνισε. "Το να διοχετεύεται Σώμα και Αίμα του Αναστημένου στις φλέβες και την ψυχή αναστημένων (διά της ιεράς Εξομολογήσεως) πεπτωκότων".
        Ικανός αριθμός πιστών εκκλησιάστηκαν: περίοικοι, γνωστοί και φίλοι της Οικογένειας Αβούρη, αρκετοί μάλιστα κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. 
        Έγινε η καθιερωμένη Αρτοκλασία, ευλογήθηκαν τα λαμπριάτικα αυγά, μετά δε την απόλυση της αναστάσιμης θείας Λειτουργίας ακολούθησαν πλούσια κεράσματα έξω από τον ναό, ευγενική προσφορά της ιδιοκτήτριας και των γειτόνων. 
        Μια επιπλέον κατανυκτική και μεγαλοπρεπής (στην απλότητά της) γιορτή της Βαγγελίστρας ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα αδελφοσύνης και ψυχικής αγαλλίασης. Ήταν η 18η φορά που λειτουργήθηκε ο εν λόγω ναός, στη νέα φάση του, μετά την καταστροφή του από την δεινή εκείνη Σεισμοπυρκαγιά του Αυγούστου 1953.




























































Δεν υπάρχουν σχόλια: