e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Μνήμη Αγίου Κυρίλλου ΣΤ΄, Πατριάρχου ΚΠόλεως, στη γενέτειρα και τον τόπο ταφής του

Μετά πνευματικής εγκαυχήσεως οι κατά την Αδριανούπολη, την Ορεστιάδα και το Πύθιο Διδυμοτείχου ευσεβείς και φιλάγιοι χριστιανοί τίμησαν με σειρά λατρευτικών Συνάξεων, που φέρουν προς τιμήν του Αγίου τον τίτλο «Κυρίλλεια», την μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, Κύριλλου του ΣΤ’, ο οποίος μαρτύρησε στις 18 Απριλίου 1821 στην γενέτειρά του την Αδριανούπολη και ετάφη στο Πύθιο Διδυμοτείχου.

Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αδριανούπολη (στη συνοικία Κιγίκι) ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου.

Την Κυριακή του Αντίπασχα, το πρωί, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Πυθίου, του Δήμου Διδυμοτείχου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος στη συνέχεια προέστη της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος του Αγίου μέχρι του τάφου του και ευλόγησε τους άρτους και τα πασχαλινά αυγά.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε και μίλησε ο φιλοξενούμενος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού. Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο ιερός κλήρος της πόλεως, ο Σύλλογος Απογόνων Καραγατσιανών και Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα», ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ορεστιάδος «Οι Θράκες», αντιπροσωπεία των μαθητών του 1ου «Κυριλλείου» Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδος και πυκνό εκκλησίασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: