e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Η Ρωσία διχάζει και το Άγιον Όρος για το Ουκρανικό

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό!

Ούτε ο πόλεμος δεν είναι ικανός να προβληματίσει τους εν Ελλάδι ρωσόφιλους.

Γι’ αυτούς η ρωσική εισβολή προκλήθηκε από την Δύση! Και η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι «κατασκεύασμα των Δυτικών».

Επομένως, η ρωσική διείσδυση και προπαγάνδα καλά κρατεί στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Από την όλη κατάσταση δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το Άγιον Όρος, όπου κάποια μοναστήρια δεν αποδέχονται την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Την θέλουν υπό την ρωσική δικαιοδοσία.

Όμως, η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τη στιγμή που οι Μονές οι οποίες αντιδρούν στην Αυτοκεφαλία, υιοθετούν πρακτικές αποκλεισμού όσων Μονών συντάσσονται ευθαρσώς με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πρόσφατο γεγονός – ενδεικτικό αυτής της κατάστασης – ο αποκλεισμός από την Θεία Λειτουργία της πανηγύρεως της Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους, επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του ιερομονάχου Βησσαρίωνος από τη Μονή Ξενοφώντος και του ιεροδιακόνου Νήφωνος από την Μονή Παντοκράτορος, οι οποίοι απεστάλησαν ως αντιπρόσωποι από τις Μονές τους στην πανήγυρη της Μονής Φιλοθέου.

Αν και έλαβαν κανονικά μέρος στην είσοδο του Μ. Εσπερινού, ο ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, κατά τη διάρκεια του Όρθρου, τους διεμήνυσε ιδιαιτέρως ότι δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην Θ. Λειτουργία διότι δέχεται πιέσεις. Οι πληροφορίες λένε ότι ο ηγούμενος της Ι. Μονής Ξηροποτάμου Αρχιμανδρίτης Ιωσήφ, ζήτησε από τον ηγούμενο της Μονής Φιλοθέου να μη λειτουργήσουν οι πατέρες της Μονής Παντοκράτορος και Ξενοφώντος, αν ήθελε να λάβει μέρος και αυτός στην Θ. Λειτουργία, λόγω της στάσης που κρατάνε οι Μονές τους στο Ουκρανικό Αυτοκέφαλο. Από την άλλη υπάρχει έντονη φημολογία ότι  οι Ρώσοι χρηματοδοτούν την ανακαίνιση της Μονής.

Φαίνεται πως εις μάτην ο λόγος του προεξάρχοντος της πανηγύρεως, Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, στην τράπεζα, για ενότητα και υπακοή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν θέλομε να πιστέψουμε ότι είμαστε στην αρχή ενός νέου σχίσματος στο Άγιον Όρος για χάρη των Ρώσων! Θα είναι τραγικό!  

Πάντως, το περιστατικό αυτό αποτελεί απαράδεκτη στάση εναντίον των Μονών Παντοκράτορος και Ξενοφώντος.

Αυτομάτως εγείρονται μερικά ερωτήματα.

Σε ποια Εκκλησία ανήκει η Μονή Φιλοθέου; Σε ποιον έχει την αναφορά της; Ποιον μνημονεύει ως επίσκοπο; Προφανώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, του οποίου τις αποφάσεις δεν αποδέχεται. Είχε ενημερώσει η Μονή Φιλοθέου την Ιερά Κοινότητα ότι δεν δέχεται σε λειτουργική κοινωνία κάποιες Μονές του Αγίου Όρους;

Πώς έγινε αποδεκτό το να λειτουργήσει ο Μητροπολίτης Σερρών, ο οποίος κρατάει την ίδια στάση με τις Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος στο Ουκρανικό και να μη λειτουργήσουν οι πατέρες των Μονών αυτών;

Η υπακοή των Μονών Παντοκράτορος και Ξενοφώντος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ο ανασταλτικός (sic) παράγοντας στο να λειτουργήσουν οι αντιπρόσωποί τους στη Mονή Φιλοθέου. Θα έχει, άραγε, και συνέχεια αυτή η πρακτική του αποκλεισμού από τους «καθαρούς»;

Προφανώς θα επιληφθεί της καταστάσεως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού η πράξη αυτή εκκλησιολογικά δεν στηρίζεται πουθενά. Μάλλον όχι πουθενά. Είναι ξεκάθαρη αντιγραφή της ρωσικής εκκλησιολογίας που έχει κοινωνία μόνο με επισκόπους που δεν αναγνωρίζουν το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, ανεξάρτητα από το αν η τοπική Εκκλησία έχει αναγνωρίσει. Η διχόνοια αυτή που σπείρανε οι Ρώσοι στις τοπικές Εκκλησίες, φαίνεται – δυστυχώς – πως δεν άφησε αλώβητο το Άγιον Όρος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: