e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου στην πόλη Wagga Wagga

Με απερίγραπτα συναισθήματα χαράς και συγκινήσεως υποδέχθηκαν τον Ποιμενάρχη τους, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλεως Wagga Wagga. Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Ιουνίου '23, και είχε ιστορικό χαρακτήρα, καθότι επρόκειτο για την πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, που οι ομογενείς της μικρής αυτής περιφερειακής πόλεως της Νέας Νοτίου Ουαλίας υποδέχονταν στον τόπο τους τον Αρχιεπίσκοπο και Πνευματικό τους Πατέρα.

Εξίσου συγκινημένος εμφανίστηκε ο Σεβ. κ. Μακάριος, ο οποίος, μετά τη χοροστασία του κατά την Ακολουθία του Εσπερινού, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα με λόγους ευγνωμοσύνης, αφενός προς τους τωρινούς ομογενείς κατοίκους της Wagga Wagga κι αφετέρου προς τους μετανάστες πρώτης γενιάς, οι οποίοι δημιούργησαν το δυναμικό αυτό κύτταρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας σε μια απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα περιοχή της Αυστραλίας. «Οι πρώτοι μετανάστες εργάστηκαν σκληρά και τίμησαν τον Ελληνισμό και τη μητέρα πατρίδα», παρατήρησε. «Όμως τίμησαν και την πίστη μας, την Εκκλησία μας και την Ορθοδοξία μας», συμπλήρωσε, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς τους παρόντες και προσευχόμενος να αναπαύονται οι ψυχές των κεκοιμημένων μελών της κοινότητας.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε για τη σταθερή και σθεναρή υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Wagga Wagga. «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι κοντά σας», υπογράμμισε με έμφαση, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να αισθάνεστε ότι όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια που αγωνιζόμαστε για την δόξα του Χριστού και της Εκκλησίας. Δεν θέλω να θεωρήσετε ότι εσείς εδώ είστε ξεχασμένες ψυχές. Σας αγαπούμε, σας έχουμε στη σκέψη και στις προσευχές μας». Εις επίρρωση τούτου, αναφέρθηκε στον διορισμό, ήδη από το 2019, του Θεοφ. Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου ως Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Καμπέρας, με αρμοδιότητα και τη διακονία του ελληνορθόδοξου ποιμνίου της Wagga Wagga, καθώς επίσης στον διορισμό του π. Αγαθάγγελου Μαστέα, ο οποίος έχει αναλάβει να υπηρετεί σε σταθερή βάση τις πνευματικές και ποιμαντικές ανάγκες των πιστών της Περιφέρειας Riverina, ήτοι των πόλεων Wagga Wagga και Albury.

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι θα επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί την πόλη τους, ενώ ευχαρίστησε όλους για την εγκάρδια υποδοχή και τη φιλοξενία τους, και ευχήθηκε να έχουν πλούσια την χάρη του Θεού στη ζωή και στα θεοφιλή τους έργα. Έκλεισε δε την ομιλία του με την παράκληση να προσεύχονται για την πνευματικό ηγέτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος αγωνίζεται για την ενότητα των Ορθοδόξων και για την επίτευξη της ειρήνης σε όλη την Οικουμένη.

Σημειώνεται ότι στον Εσπερινό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο εκ μέρους της ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλεως, καθώς επίσης ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της Wagga Wagga κ. Mark Edwards, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Wagga Wagga κ. Κώστας Παπαϊωάννου, και ο Πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας Αγίου Νικολάου Καμπέρας κ. Ιωάννης Λουκαδέλλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: