e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Όμιλος προσκυνητών από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Χαλκηδόνα

Στα πλαίσια των προσκυνηματικών εκδρομών και δράσεων, όμιλος πενήντα προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και συγκεκριμένα από την ενορία των Αγίων Θεοδώρων Συκεών επισκέφθηκε την Βασιλίδα των Πόλεων, την Πόλη του Θρύλου και της Ιστορίας.

Το πρωί της Τρίτης, 22 Αυγούστου 2023, οι προσκυνητές επισκέφθηκαν και τη Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος, συνοδευόμενοι από τον προϊστάμενο του Ναού, Πρωτ. κ. Γεώργιο Μπέτα, και τον εφημέριο κ. Γεώργιο Αντωνιάδη. Οι προσκυνητές έφτασαν με το πλοίο της γραμμής και στην αποβάθρα τούς υποδέχθηκε ο Οικ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βασίλειος Ιωαννίδης.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στον πρώτο τους προορισμό που ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Ευφημίας, όπου τους υποδέχθηκε ο εφημέριος του Ιερού Ναού, Πρωτ. κ. Ναυκράτιος Φουρουντζόγλου. Αφού προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στον Ναό, έψαλαν το Απολυτίκιο της Αγίας Ευφημίας, και μετέβησαν στον προαύλιο χώρο του Ναού, όπου η Κοινότητα Χαλκηδόνας τούς προσέφερε πλούσιο κέρασμα.

Επόμενος σταθμός ήταν το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος όπου τους υποδέχθηκε ο Πρωτοσύγκελλος, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ευγένιος Καρατζάς, ο οποίος τους καλωσόρισε με θερμούς λόγους, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχές και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους κι άκουσαν για την ιστορία της Γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, την οποία εποίμαναν σπουδαίες εκκλησιαστικές μορφές, όπως ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αναχώρησαν για τον επόμενο προορισμό τους, τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Εκεί, αφού πρώτα προσκύνησαν την αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας της Χαλκηδονίτισσας και της Σταυρώσεως (14ος αιώνας), έψαλαν σύντομη δέηση, ξεναγήθηκαν στον ναό και άκουσαν για την ιστορία του από τον προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ευγένιο Καρατζά.

Η συγκίνηση και η χαρά ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων ενώ ο αρχηγός της ομάδας των προσκυνητών, Πρωτ. κ. Γεώργιος Μπέτας, αφού ευχαρίστησε τον Σεπτό Ποιμενάρχη της Γεροντικής Μητροπόλεώς Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και την Κοινότητα Χαλκηδόνος για την Αβραμιαία φιλοξενία, ευχήθηκε εξ ονόματος όλων σύντομα να επαναληφθεί παρόμοιο προσκύνημα.

Στη συνέχεια, μέσα από τους δρόμους της ιστορικής συνοικίας του Μοδίου, κατευθύνθηκαν στην αποβάθρα για να συνεχίσουν το προσκύνημα τους στα Πριγκηπόνησσα, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψή τους στην Πόλη.

Περισσότερες φωτογραφίες:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: