e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε επί διήμερο, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε αποδεκτές τις υποβληθείσες παραιτήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα οι πολιοί Ιεράρχες προσέφεραν υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού. Επίσης, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού εκ της θέσεως του Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με βαθύτατη θλίψη και οδύνη, συνειδητοποιώντας την τεράστια καταστροφή εξ αιτίας των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στην Αττική, τη Θράκη, τη Βοιωτία, τη Ρόδο, καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδος, οι οποίες κατέκαψαν φυσικό πλούτο, περιουσίες, Ιερές Μονές, Ιερούς Ναούς και οικίες, απευθύνεται με αισθήματα συμπαθείας και ευσπλαγχνίας προς τον ευσεβή Ελληνικό Λαό, εξαιρέτως δε προς τους πληγέντες από τη φοβερή αυτή καταστροφή.

Επίσης, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας, του φιλοχρίστου Στρατού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και προς όλους γενικώς τους εθελοντές, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας και αυταπαρνήσεως ευρέθησαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαγιών για να παράσχουν κάθε βοήθεια, ευχόμενη να έχουν την παρά Θεού ενίσχυση και ευλογία στη ζωή και τα καλά τους έργα.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναπομπή δέησης υπέρ της κατάπαυσης των πυρκαγιών και παραμυθίας των πυροπλήκτων αδελφών.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

– Αποφάσισε τη μεταφορά του εορτασμού των εν τη Μικρασιατική Καταστροφή Νεομαρτύρων από την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά την Κυριακή μετά την Ύψωσιν.

– Λαβούσα υπ’ όψιν την Ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό Τύπο ότι στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου πρόκειται να διεξαχθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ναύπακτος 2030», αναφέρει ότι η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην κανονική και νόμιμη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Μονή, δεν έχει ενημερωθεί ούτε παρέσχε οποιαδήποτε άδεια για τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Το Συνέδριο δεν τελεί υπό την ευλογία και έγκριση της τοπικής Εκκλησίας, αλλά διοργανώνεται στην Ιερά Μονή, η οποία εδώ και χρόνια τελεί υπό καθεστώς κανονικής και νομικής εκτροπής, άνευ αδείας του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, ο οποίος την 31η Ιουλίου 2023 δημοσίευσε τεκμηριωμένη Ανακοίνωση περί του θέματος.

– Ενέκρινε τη μεταβολή των ορίων των Μητροπόλεων Φωκίδος και Φθιώτιδος δια της υπαγωγής των Ενοριών των Δ.Δ. Μπράλου και Παλαιοχωρίου του Δήμου Αμφικλείας – Ελάτειας της Π.Ε. Φθιώτιδος εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

– Κατήρτισε τον τελικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Επί του θέματος της εκδόσεως των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξετάσασα την από 26.7.2023 αναφορά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Περατωθείσης της σημερινής τελευταίας Συνεδρίας της 166ης Συνοδικής Περιόδου, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε τα Συνοδικά Μέλη για την άριστη συνεργασία και τον τρόπο, με τον οποίο από κοινού αντιμετώπισαν τα ανακύψαντα θέματα. Τον Μακαριώτατο Πρόεδρο αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ευχαριστώντας Τον εκ μέρους των υπολοίπων Συνοδικών Μελών για την αγαστή συνεργασία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: