e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Ο Σουηδίας Κλεόπας επισκέφθηκε τις Μονές Lintula και Valamo


Εκπροσωπώντας την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας επεσκέφθη, στις 19 Αυγούστου 2023, την Γυναικεία Μοναστική Αδελφότητα της Αγίας Τριάδος Lintula Φινλανδίας, για να μεταφέρει τον χαιρετισμό του Παναγιωτάτου στους διοργανωτές του συνεδρίου, αφιερωμένου στην 100ή επέτειο από την γέννηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας και μετέπειτα Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κυρού Ιωάννου.

        Ο Σεβασμιώτατος αφίχθη στο Κουόπιο της Φινλανδίας το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Αυγούστου 2023, όπου τον υπεδέχθησαν στο αεροδρόμιο ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος, ο Πρωτοδιάκονος κ. Γεώργιος Härkönen και ο Γραμματεύς της Μητροπόλεως κ. Γάϊος Appelberg.

        Άμα τη αφίξει του στο Κουόπιο, ο Μητροπολίτης Κλεόπας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Ελσινκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντα, τον οποίο ευχαρίστησε για την συγκατάθεσή του, να συμμετάσχει στις ως άνω εκδηλώσεις.

        Ακολούθησε δείπνο σε εστιατόριο του Κουόπιο, το οποίο προσέφερε ο Μητροπολίτης Αρσένιος, και διανυκτέρευση στην Ιερά Ανδρώα Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Valamo.

        Την επομένη το πρωΐ, Σάββατο, 19 Αυγούστου ε.ε., ο Μητροπολίτης Σουηδίας μετέβη στην Γυναικεία Μοναστική Αδελφότητα της Αγίας Τριάδος Lintula, όπου παρακολούθησε το ως άνω συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν  έξι ομιλητές και έδωσαν το παρών 50 κληρικοί και λαϊκοί.

        Ανεγνώσθη αρχικώς η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Όουλου κ. Ηλιού, σχετικώς με την ποιμαντική δράση του μακαριστού Μητροπολίτου Νικαίας.

        Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος παρουσίασε το βιογραφικό του εκλιπόντος αρχιερέως, ενώ ο Πρωτοδιάκονος κ. Γεώργιος Härkönen μίλησε για την θεολογική κατάρτιση του Μητροπολίτου Ιωάννου.

        Ο Σεβ. Μητροπολίτης πρώην Όουλου κ. Παντελεήμων μίλησε για την διάκριση και τις αρετές του μακαριστού Ιεράρχου, ενώ  ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Heikki Huttunen μίλησε για την τριετή διακονία του Μητροπολίτου Ιωάννου ως τοποτηρητού της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, από το 1996 έως το 1999.

        Τέλος, ο Αιδεσ.  κ. Rovasti Veijo Koivula αναφέρθηκε στην συμβολή του Μητροπολίτου Νικαίας στον Οικουμενικό Διάλογο.

        Τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου μετέφερε στο συνέδριο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, όπου ανέφερε στην αγγλική γλώσσα τα εξής: “Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 100ης επετείου από την γέννηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φινλανδίας και μετέπειτα Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κυρού Ιωάννου, ως εκπρόσωπος της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Οποίου τις ευλογίες και τους χαιρετισμούς σας μεταφέρω.

        Φέτος, η Εκκλησία της Φινλανδίας εορτάζει ένα ιστορικό ορόσημο – την εκατονταετηρίδα από την χορήγηση του καθεστώτος της Αυτονομίας, δυνάμει Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, που εξεδόθη στις 14 Ιουλίου 1923.

        Η απόφασις αύτη ελήφθη λίγο μετά την ίδρυση του Κράτους της Φινλανδίας, μετά την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, το 1917, και την θέσπιση του Συντάγματός της, το 1919.

        Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη στην ιστορική αυτή απόφαση ως απάντηση στις ανάγκες της τοπικής Φινλανδικής Εκκλησίας και κατόπιν σχετικού αιτήματός της. Η πολιτική ανεξαρτησία από την Μόσχα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εκκλησιαστική αυτονομία αμέσως μετά.

        Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε τότε τον δικό της Γολγοθά, εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, που άφησε αποδεκατισμένες τις Επαρχίες της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας στην Μικρά Ασία, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ήσκησε τα ιστορικά και αναφαίρετα δικαιώματα της και ένωσε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που ζουν στην Φινλανδία, σε μια ενιαία εκκλησιαστική Επαρχία, γνωστή ως Αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Φινλανδίας.

        Η εκατονταετής επέτειος της Εκκλησίας της Φινλανδίας θυμίζει την θαρραλέα απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, το 2019, και να αποκαταστήσει τα ζητήματα δικαιοδοσίας που ταλάνιζαν το έθνος αυτό για δεκαετίες.

        Ομοίως, η απόφασις αύτη έθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε επισφαλή θέση, καθώς σύντομα έγινε στόχος εχθρικών δυνάμεων, που το εξέλαβαν ως ευκαιρία, να καταπατήσουν τα ιστορικά του δικαιώματα και τις οικουμενικές του ευθύνες, με τις οποίες το ενεπιστεύθησαν οι Άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας.

        Ωστόσο, όπως και με την παραχώρηση της αυτονομίας στην Φινλανδία, επικράτησε η αίσθηση του καθήκοντος και του ενδιαφέροντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς πιστούς, έτσι και με την πατρική αγάπη και αυτοθυσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, απεκαταστάθη η εκκλησιαστική τάξις, για το γενικότερο καλό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την ποιμαντική μέριμνα του λογικού ποιμνίου της.

        Η φετινή εκατονταετηρίς μας δίδει την ευκαιρία να μελετήσουμε και να πληροφορηθούμε το όραμα και την διακονία της Εκκλησίας της Φινλανδίας, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του μακαριστού Μητροπολίτου Νικαίας Ιωάννου, ο οποίος έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας.

        Η έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στον αείμνηστο Ιεράρχη, έδωσε την ευκαιρία στους άξιους ομιλητές του συνεδρίου και τους ακροατές του, να εορτάσουν την πνευματική κληρονομιά του, η οποία θα αποτελεί έμπνευση για τον σημερινό Ιερό Κλήρο, να διακονήσει σε εξίσου δύσκολους καιρούς, που απαιτούν ακλόνητη πίστη στον Θεό, ισχυρή θέληση και εμπιστοσύνη στην Θεία Πρόνοια.

        Είμαι ιδιαίτατα ευγνώμων που ήκουσα τους ομιλητές και είδα την έκθεση φωτογραφίας, επιτρέποντας στα μάτια και τα αυτιά μας, να μας καθοδηγήσουν στην ιστορική και πνευματική αυτή αποστολή.

        Ως εκ τούτου, θα ολοκληρώσω τον σύντομο χαιρετισμό μου, επαναλαμβάνοντας την θερμή αγάπη που τρέφουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Παναγιώτατος Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για την Εκκλησία της Φινλανδίας, την σεβασμία Ιεραρχία της και προπαντός τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπό της κ. Λέοντα και όλους τους κληρικούς και τους λαϊκούς, που διαβιούν στην ευλογημένη αυτή χώρα.

        Θέλω, επίσης, να τονίσω τον ιερό δεσμό που ενώνει την Αυτόνομη εκκλησιαστική Επαρχία της Φινλανδίας με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, μέσω της Οποίας παραμένει πλουσία η πνευματική καρποφορία στον αμπελώνα του Κυρίου στην Φινλανδία.

        Μεταφέροντας τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, προσεύχομαι όπως ο Κύριος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός συνεχίσει να εκχέει άφθονα την χάρη Του εφ᾽ υμάς και να ευλογεί το έργο της τοπικής Εκκλησίας της Φινλανδίας, ώστε να συνεχίσετε να υπηρετείτε ως εξαιρετικό παράδειγμα και μαρτυρία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στον Βορρά, οικοδομώντας το Ευαγγέλιο του Χριστού στις καρδιές και το νου των πιστών.

        Όπως η Φινλανδία ως χώρα αποτελεί το καύχημα πολλών, για τις εντυπωσιακές και υποδειγματικές της επιδόσεις της σε πολλούς τομείς, είθε να συνεχίσει, να δίδει στην Ορθοδοξία παγκοσμίως –και πρωτίστως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο– πολλούς λόγους, για τους οποίους να υπερηφανεύεται, προς δόξαν του ονόματος του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού.”

Το πρωΐ της επομένης, Κυριακή, 20 Αυγούστου ε.ε., οι Μητροπολίτες Κουόπιο και Σουηδίας και ο Επίσκοπος Χάμινα λειτούργησαν στον παλαιό ναό της Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Valamo, μαζί με τον Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Μιχαήλ και κληρικούς αδελφούς της Μονής.

        Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κήρυξε τον θείο λόγο στην αγγλική, ευχαρίστησε δε τον Ποιμενάρχη και τον Καθηγούμενο της Μονής για την αβραμιαία φιλοξενία που του προσέφεραν.

        Το μεσημέρι της ιδίας, ο επισκέπτης Ιεράρχης ξεναγήθηκε από τον Καθηγούμενο κ. Μιχαήλ στο νέο ναό της Μονής, στο μουσείο και την βιβλιοθήκη της.

        Την επομένη, Δευτέρα, 21 Αυγούστου ε.ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αρσένιος προσέφερε γεύμα στην κατοικία του, προς τιμήν του επισκέπτου του, ο οποίος το απόγευμα της ιδίας επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του, στην Στοκχόλμη.


Φωτογραφίες: Kaj Appelberg και Tarja Lanu









Δεν υπάρχουν σχόλια: