e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

«Ύποπτος» ο Κύριλλος για την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας

Σε καθεστώς «υπόπτου» βρίσκεται από σήμερα ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος (Γκουντιάγιεφ), όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι ο Κύριλλος δεν είναι πολίτης της Ουκρανίας, εξετάζεται η συμμετοχή του σε σοβαρά αδικήματα κατά της χώρας και των πολιτών της και έχει κινηθεί όλη η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Γκουντιάγιεφ, ο οποίος είναι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξετάζεται ως ύποπτος για το άρθρο 110, παράγραφος 3 του ΠΚ Ουκρανίας (καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας), το άρθρο 436-2, παράγραφος 3 (άρνηση της ρωσικής επίθεσης) και το άρθρο 27, παράγραφος 5, το άρθρο 437, παράγραφος 2 (σχεδιασμός επίθεσης).

Ο πατριάρχης κλήθηκε για ανάκριση ως ύποπτος στις 8, 9, 10 Νοεμβρίου στη SBU στο Κίεβο. Σε περίπτωση μη εμφάνισης, θα κινηθούν μέτρα καταναγκασμού (εμφάνισής του) και χρηματική ποινή.

Σύμφωνα με διευκρινήσεις που έδωσε η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας, από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι ο Πατριάρχης Μόσχας είναι μέλος του στενού κύκλου της ανώτατης στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας και ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν δημοσίως έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας.

Για τη διάδοση της προπαγάνδας χρησιμοποιεί μαζικά τις ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, καθώς και τους εκπροσώπους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαχείου Μόσχας) στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Γκουντιάγιεφ διαδίδει τακτικά τις αφηγήσεις του Κρεμλίνου με τη μορφή διαδικτυακών κηρυγμάτων ή δικών του σχολίων σε μορφή βίντεο. Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί ότι τον Μάρτιο του 2022 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ένα «άρθρο», όπου ο κληρικός ευλόγησε τον διοικητή της Ρωσικής Φρουράς, Ζολότοφ, για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Επίσης, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023, το επίσημο κανάλι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο YouTube δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ο Γκουντιάεφ δικαιολογούσε τη ρωσική κατοχή στην ανατολική Ουκρανία. Επιπλέον, ο πατριάρχης παραχώρησε επανειλημμένα σχόλια σε προπαγανδιστές των κεντρικών τηλεοπτικών καναλιών της Ρωσίας, στα οποία υποστήριζε την επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου και καλούσε τους πιστούς να ενωθούν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η έρευνα που ξεκίνησε η SBU επιβεβαίωσε τα γεγονότα της εγκληματικής δραστηριότητας του πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, στον Γκουντιάγιεφ επιδόθηκε ειδοποίηση υπόπτου βάσει των ακόλουθων άρθρων:

  •  μέρος 3 άρθρο 110 (καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου της Ουκρανίας),
  •  μέρος 3, άρθρο 436-2 (αιτιολόγηση, αναγνώριση της νομιμότητας, άρνηση της ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, εξύμνηση των συμμετεχόντων σε αυτήν),
  •  μέρος 5 του άρθρου 27 και μέρος 2 του άρθρου 437 (σχεδιασμός, προετοιμασία, έναρξη και διεξαγωγή επιθετικού πολέμου).

Λαμβάνονται ολοκληρωμένα μέτρα για την παραπομπή του δράστη στη δικαιοσύνη για εγκλήματα κατά της Ουκρανίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Ασφαλείας.

Υπενθυμίζουμε ότι από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κινηθεί 70 ποινικές διαδικασίες κατά εκπροσώπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας), 16 εκ των οποίων είναι μητροπολίτες, με βάση τα υλικά της SBU.

© Πνευματικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: