e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Βιωματικό σεμινάριο Δωδεκαημέρου στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης

Το απόγευμα της Παρασκευής, 8ης Δεκεμβρίου 2023, με την ευλογία και την τιμητική παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης βιωματικό σεμινάριο για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου.
        Εισηγήτρια του εν λόγω σεμιναρίου ήταν η υποψηφία Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ροζαλία Ελευθεριάδου, η οποία, με αμεσότητα και μεταδοτικότητα, μετέφερε στο ακροατήριο τα έθιμα του Δωδεκαημέρου, από διάφορες περιοχές της Πατρίδος μας.
        Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι παρουσιάστηκαν: το πομπικό τελετουργικό από την Καππαδοκία, κάλαντα από την Οινόη του Πόντου, από τους Φούρνους της Ικαρίας, την Κρήτη, την Χίο και τις Καστανιές Έβρου.
        Στο τέλος του βιωματικού σεμιναρίου, ο Ποιμενάρχης κ. Κλεόπας συνεχάρη την εισηγήτρια, ευχαρίστησε τους παρισταμένους και ανέφερε ότι το σημερινό σεμινάριο απετέλεσε προοίμιο των επερχομένων εορτών του Δωδεκαημέρου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία του συγκερασμού της πίστης και της παράδοσης, που αποτελεί την εκλαϊκευμένη θεολογία της Εκκλησίας μας για την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, ευχήθηκε δε για τις εγγίζουσες ημέρες της Θείας Επιφανείας.
        Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν γλυκίσματα παραδοσιακά της εν λόγω περιόδου, τα οποία ετοίμασαν με πολλή φιλοτιμία και διάθεση διάφορες κυρίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: